Sárgabarackos kelt pite




Épp az utolsó kockát eszem ebből a sütiből, amit valószínű újra fogok még sütni szederrel, de lehet előtúrok a fagyasztóból egy kis málnát és azzal is. Gyerekkorom nagy kedvence a meggyes morzsás kelt pite, amit a nagymamám készített és a mai napig is mindig készít, amikor kelt tészta sül. Olyankor tényleg rosszullétig szoktam konkrétan enni, mert akkora adag tésztát dagaszt be, amiből készül túrós batyu, kakaós és paprikás csiga, lekváros bukta, sós kifli és meggyes kelt pite. Hogy lehetne ennek mégis ellenállni? Biztos van az az önfegyelem és sokan megálljt tudnak parancsolni maguknak, na de én erre képtelen vagyok. A méreteim árulkodnak is róla, de ez van. Imádom a kelt tésztát és bárki, bármit mond a kelt sütemény bizony fehérlisztből az igazi. Próbálkoztam már többfélével, vegyes végeredményeket elérve, de az a fránya fehérlisztből készült überelhetetlen. Annyival vigasztalom magam, hogy legalább tönköly... és nádcukorral, de pontosan tudom, hogy ez semmit nem számít. :)



Mindegy, szerencsére ritkán sütök, így néha napján belefér. Ha meg nem, hát akkor éljünk a bűnözésnek. Rengeteg lekvárt főztem be és úgy voltam vele, hogy ellopok néhány szem barackot valami süteményhez. Az eredeti tervem valami könnyebb fajsúlyú pite volt, de aztán beugrott ez, hogy mennyire tökéletes lenne. És az lett. A tészta óriásira kelt, a barack finom savanykás szaftos maradt, a morzsa meg ropog, édes és eszméletlen finom. Ugyanis nem szimplán liszttel, vajjal, cukorral készült, hanem mandula is került bele gazdagon. 



Hozzávalók:
15-20 db sárgabarack, 60 dkg liszt, 3 ek. nádcukor, 3 dl tej, 2 dkg élesztő, 6 dkg vaj, 1 tojás, 1 tojássárgája, csipet só
a morzsához: 15 dkg vaj, 15 dkg nádcukor, 10 dkg darált mandula, 5 dkg liszt, 1 marék szeletelt mandula


Elkészítés:
A tésztához a 6 dkg vajat olvasszuk meg. A tejet langyosítsuk meg, szórjuk bele a cukrot és az élesztőt, keverjük el és hagyjuk felfutni. Öntsük a liszthez, adjuk hozzá a tojásokat, a sót és gyúrjuk össze. Ekkor adjuk hozzá 2-3 részletben az olvasztott vajat és dagasszuk bele, amíg egy teljesen sima, ruganyos tésztagombócot nem kapunk. (úgy tűnhet, hogy a tészta soha nem fogja felvenni az olvasztott vajat, de ne adja fel senki, ez bizony felveszi!). Takarjuk le és kelesszük a duplájára. 
A morzsához tegyük késes aprítóba a vajat, a cukrot, a lisztet, a darált mandulát és keverjük össze, ezután kézzel vegyítsük hozzá a szeletelt mandulát. 
A barackot magozzuk ki és vágjuk negyedekre. 
A tésztát nyújtsuk ki akkorára, amekkora tepsiben sütni fogjuk, béleljük ki sütőpapírral, helyezzük rá a tésztát, szórjuk a tésztára a gyümölcsöt, kicsit nyomkodjuk bele, majd szórjuk a tetejére a morzsát.
200°-os sütőbe toljuk és süssük kb. 1 órát.




Megjegyzések

  1. Ááááááááááááá! Kérek belőle, most, azonnal, legalább 5 kockát fel tudnék falni! Mindig éhes, szoptatós anyuka vagyok! :)

    VálaszTörlés
  2. Ezt a matt hatást mivel csinálod?
    Anna

    VálaszTörlés
  3. Az esküvői/gyerekfotóimhoz már nagyon régóta használom, lightroomban szoktam csinálni, beállítottam már különböző preseteket magamnak. Ilyen hatást tudsz elérni a VSCO film effektekkel is.

    VálaszTörlés
  4. Köszi a választ. A lightroom használatát magadtól tapasztaltad ki, vagy tanultad? Rajtam most a sor, bár én csak házi használatra :)
    Anna

    VálaszTörlés
  5. Magamtól tapasztaltam ki, de igazából nem bonyolult. Sőt! :)

    VálaszTörlés
  6. De jó, pont valami ilyesmit szerettem volna sütni, és azon gondolkodtam, honnan is kerítsek receptet. Hát, ide mindig érdemes benézni! Kár, hogy már nem tudsz olyan gyakran írni :(.
    Üdv, Zsófi

    VálaszTörlés
  7. Örülök, hogy pont ilyen jellegű receptre volt szükséged :)
    Igen, sajnos ritkán van időm írni, pedig sok-sok kajafotóm van a gépen, amihez csak receptet kellene utólag megírnom... de lehet ma is frissítek :)

    VálaszTörlés
  8. Szia nekem a morzsa nem igen sikerült :( Nekem nem lehet szórni mit csinálok rosszul?

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése