Hummusz lepénykenyérrel



Az a helyzet, hogy már többször is készült itthon házilag hummusz, csak eddig valahogy sosem fotóztam le. Most viszont már megembereltem magam és mondom legalább egy kattintást engedjek már meg magamnak. Hát megengedtem. Ti szeretitek a csicseriborsót? Mi imádjuk, bár tudom, hogy elég magas a kalóriatartalma, szerencsére emellett hosszú időre ad teltségérzetet és nagyon laktat, tehát jó kis üzemanyag tud lenni egy aktív napra. Meg amúgy is. A hummusz az izraeli konyha egyik remeke, még jó, hogy nem bonyolult elkészíteni és itthon is beszerezhetők hozzá az alapanyagok. Tahinit - szezámpaszta - én szoktam készíteni hozzá, szimplán megőrlöm kávédarálóban a szezámmagot, hozzácsepegtetek egy kis olívaolajat és már kész is a tömény szezámkrém. 
Nem mondom, hogy ez autentikus recept, de én így csinálom. Ahány ház, annyi szokás, változat. :)


Hozzávalók a hummuszhoz:
250 g csicseriborsó (főtt!), 1 ek. tahini (szezámpaszta), olívaolaj, 2-3 gerezd fokhagyma, só, bors, fűszerpaprika, frissen őrölt római kömény és koriandermag, 1/2 lime leve

Elkészítés:
A csicseriborsót pürésítsük a tahini, a finomra vágott fokhagyma, só, bors, római kömény, koriandermag és annyi olívaolaj társaságában, hogy egy jól kenhető masszát kapjunk. Szedjük tálba, locsoljuk meg még egy adag olívaolajjal és ha úgy tartja kedvünk, szórjunk rá némi pirospaprikát (ha füstölt, akkor az még menőbb), korianderzöldet (petrezselymet).

Ez a lepénykenyér a legnagyobb kedvencem, nálam már csak ez szerepel. Az eredeti recept innen származik, én egy picit átalakítottam és talán nem baj, hogy azt mondom, hogy nekem így még jobban ízlik. :)


Hozzávalók a lepénykenyérhez:
45 dkg liszt, 2 tk. só, 1 tk. cukor, 15 g friss élesztő, 4 ek. olívaolaj, 350 g joghurt (én görög joghurtot használtam)

Elkészítés:
A hozzávalókból dagasszunk tésztát, majd hagyjuk egy órát kelni. Osszuk 12 részre a tésztát és ismét pihentessük kb. fél órát. Nyújtsuk ki őket egyesével és forró palacsintasütőben süssük meg őket darabonként néhány perc alatt.

A kisült lepénykenyereket kenegessük vastagon a csicserikrémmel és tömjük a szánkba! :)


Megjegyzések