Gyümölcsös pite


Én ezt a változatot még eperrel és rebarbarával készítettem, de gyakorlatilag bármivel süthetjük, tökéletes lesz málnával, meggyel, barackkal, almával, körtével, szederrel.. és még sorolhatnám. Nálunk néhány hete pár napon belül kétszer is elkészült, annyira szerettük. A tésztája egyszerű omlós tészta, alul pedig semmi más nincs, mint a gyümölcs és az abból kisült lé, amit a keményítő pudingos állagúra sűrít. 


Hozzávalók a töltelékhez:
1 kg gyümölcs (a képen eper és rebarbara vegyesen), 3-4 ek. nádcukor, 2 ek. étkezési keményítő (0,5 dl vízben feloldva), 1 rúd vanília kikapart magjai

A tésztához:
25 dkg liszt, 12,5 dkg vaj, 1 tojás, csipet só, 10 dkg porcukor



Elkészítés:
  • A tésztához morzsoljuk el a vajat a liszttel, a cukorral, a csipet sóval majd a üssük hozzá a tojást és gyúrjuk gombóccá. Csomagoljuk fóliába, majd tegyük hűtőbe 2-3 órára.
  • A gyümölcsöt tizstítsuk meg, vágjuk össze tetszőleges méretűre (ha kell) és keverjük össze a feloldott keményítővel, a cukorral és a vanília kikapart magjaival. Öntsük egy piteformába.
  • A tésztát nyújtsuk ki akkora átmérőjűre, amekkora formával dolgozunk, majd helyezzük rá és jól nyomkodjuk a formához. A tészta közepén vágjunk éles késsel egy lyukat, itt fog sütés közben távozni a gőz a gyümölcsöktől. Tegyük 200°-ra előmelegített sütőbe 25-30 percre.


Forrón is isteni (legalábbis én sosem bírtam megállni, hogy így ne egyek belőle), viszont ha megvárjuk míg kihűl, szépen összeáll a keményítőtől és a gyümöcsök természetes pektintartalmától a töltelék. Hedonisták fejeljék meg az adagokat 1-1 gombóc vaníliafagylalttal, vagy 1-1 ek. mascarponéval.




Megjegyzések

Megjegyzés küldése