Répás cupcake fehércsokis túrókrémmel


Két hete Bécsben fotóztam egy jegyespárt és az egyik fotózási helyszínként egy szuper kis cukrászdát választottak ki. Ott kóstoltam egy nagyon finom cupcake-et, répatorta alapon mangós habbal, mangóöntettel... Na ez nem pont olyan lett - remélem, ha meglesz a szakácskönyvük, akkor rekonstruálni tudom a receptet és felteszem majd ide a blogra is. Én még soha nem ettem annál finomabb cupcake-et és ez csak egy darab és egy fajta volt az óriási választékból. Aki arra jár, mindenképpen ugorjon be oda! :)

A túrókrémet használhatjuk önálló desszertként, nagyon sokféle öntettel felszolgálhatjuk. Ha egyszer eljön a piros gyümölcsök szezonja, akkor én biztos kipróbálom málnával és eperrel is, de a sárgabarack is nagyon jól passzolhat hozzá. 

Mivel friss gyümölccsel még mindig nem tudunk dolgozni, így én is az egzotikus vonalat követtem, mangót és maracuját (klasszikus párosítás) használtam.

Ebben a formában nem egy olcsó sütemény, de sokféleképpen lehet variálni!


Hozzávalók 12 db-hoz:

A tésztához:

100 g fehér (tönköly)búzaliszt
100 g teljes kiőrlésű (tönköly)liszt
200 g (3-4 szál) sárgarépa, reszelve
150 ml olívaolaj
150 g sötét nádcukor (én most kókuszvirágcukrot használtam)
1 tk. szódabikarbóna
2 tk. őrölt fahéj
2 tojás


A túróhoz:
450 g túró
150 g fehércsokoládé
1 db vaníliarúd
2 dl tejszín

A gyümölcsös öntethez:
1 db mangó
2 db maracuja
2 ek. cukor (én kókuszcukrot használtam, ezért ilyen sötét a mangópüré)
0,5 víz




Elkészítés:

A tésztához a száraz hozzávalókhoz adjuk hozzá a reszelt (én a nagyobb lyukú reszelővel szoktam reszelni) répát és a nedves hozzávalókat. Alaposan keverjük össze az egészet.
Vajazzunk ki 12 db (vagy helyezzünk bele papírkapszlikat) muffinformát, majd kanalazzuk beléjük a masszát. 180°-ra előmelegített sütőben 20-22 perc alatt süssük meg.
A túrókrémhez a túrót törjük össze, amennyire csak tudjuk (ha lehet ne zacskós változatot használjunk, hanem krémesebb fajtát), akár kézi mixerrel. A fehércsokoládét olvasszuk fel gőz fölött, majd szintén géppel keverjük el jó alaposan a túróval. A tejszínhabot verjük fel a vanília kikapart magjaival együtt habbá, majd óvatosan forgassuk bele a csokis túróba.
A mangó húsát fejtsük le a magról, pucoljuk meg, majd vágjuk apró kockákra. Kezdjük el forralni a vizet a cukorral, majd ha szirupos állagú lett, zárjuk el alatta a gázt, dobjuk bele a mangót és pürésítsük.
A kihűlt muffinokra habzsákból nyomjunk a túrókrémből, kanalazzunk rá a mangóból és a maracuja magjaiból (ezt ne keverjük össze a mangópürével, sokkal jobb így külön).


Ha marad túrókrémünk és gyümölcsszószunk, adagoljuk poharakba és szolgáljuk fel krémdesszertként. :)


Megjegyzések

  1. No hát ez fantasztikusan néz ki - főleg a passiógyümölcs a tetején, nagy kedvencem! Gyönyörűek a fotók is , mint mindig.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése