Vaníliás paszternákkrémleves


Gondolom elsőre furcsának hangzik, de nem is gondolnánk, hogy milyen jól működik a paszternákkal. Korábban a karfiollevest ízesítettem egy kis frissen kikapart vaníliamaggal és most ennél is eszembe jutott, hogy mi lenne, ha... Nagyon ízlett Daninak is, nekem is, úgyhogy nem fogtam mellé. Amikor főzés közben szagolgattam, szinte nem lehetett eldönteni, hogy zöldség, vagy valami finom, édes krém készül a konyhában, mert annyira intenzív volt a vanília illata. Az íze viszont épp csak annyi, amennyitől pont nem tudtad megállapítani, hogy mi is ez. Izgalmas, sejtelmes lett tőle, megbújt valami titokzatos íz a paszternáké mögött. Na ezt akartam elérni.


Amúgy eléggé nagy krémleves-rajongó vagyok. Gyakorlatilag bármilyen zöldségből megeszem, a legtöbbször önmagával sűrítem. Csak nagyon ritkán rakok bele tejszínt, én annyira nem kívánom az intenzív zöldségíz mellé. Maximum utólag díszítem kicsi tejföllel, tejszínnel stb.


Hozzávalók:
7-8 db paszternák, 1-1,5 l alaplé (én csirkét használtam), 1 fej hagyma, só, bors, 1 rúd vanília kikapart magjai, szerecsendió, olívaolaj, 1 dl száraz fehérbor, + tökmagolaj és pirított tökmag

Elkészítés:
A paszternákot tisztítsuk meg, majd vágjuk nagyjából egyforma vastagságú szeletekre (2-3 mm). 
A hagymát vágjuk finomra, majd kevés olívaolajon pároljuk meg, majd adjuk hozzá a felszeletelt paszternákot és azt is pirítsuk meg. Öntsük fel a borral, várjuk meg míg elpárolog. Ezután öntsük rá az alaplevet, keverjük bele a vanília kikapart magjait, reszeljünk bele szerecsendiót, sózzuk és borsozzuk. Főzzük puhára a paszternákot, majd turmixoljuk össze az egészet. Tálaljuk tökmaggal megszórva, tökmagolajjal meglocsolva. 



Megjegyzések

  1. A magyar és a nemzetközi konyha remek gyűjteményét találtam ebben a remek szakácskönyvben: A magyar úri család konyhája c. Hideg balatoni fogastól a nyúlgerinc sütve Cumberland mártásig, Kúglóftól az eperkalácsig. Ajánlom húsvéti felkészüléshez (bookline,anima.hu,stb)

    VálaszTörlés
  2. Khmm....asszem vagy szemüveget kéne csináltatnom, vagy megtanulni figyelmesebben olvasni.
    Hogy miért? Cím első olvasásra:
    Vaníliás paszterMÁKkrémleves.
    Gondoltam misztifikáltad a címet. Aztán....mégsem. Lehet nekem kéne megpróbálnom? :p

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése