Gofri


Gondolom sokan vannak abban a helyzetben, amiben én voltam. Hogy milyenben is? Hát kerestem a tökéletes gofrireceptet. Az érdem nem az enyém, hanem a Szakácsok Könyvéé. Nekünk ez a tökéletes, egyszerűen imádtuk. A tésztát tönkölyfehérlisztből készítettem, valami isteni lett. Ropogós, levegős. Finom. Mellé egy egyszerű sodót készítettem, nem akartam túlbonyolítani a dolgot. Gondolkoztam a gyümölcsszószon is, de azok végül önmagukban, nyersen kerültek rá, hiszen mégiscsak úgy a legfinomabbak. 

Próbáljátok ki, szerintem érdemes! Legközelebbi alkalomra beterveztem egy élesztős fajtát, aztán azután végleg kiderül, hogy melyik lesz a kedvencünk.


Annyira ritkán készül, pedig mennyire kézenfekvő! A tésztát gyorsan össze lehet állítani, kisütni meg bárki ki tudja. Arra figyeljünk, hogy a tészta kb. háromnegyed óra után összeesik, utána már nem fog olyan magasra feljönni a tésztája sütés közben.


Hozzávalók (kb. 6 db-hoz)
125 g liszt, 50 g porcukor (én finomítatlan nádcukrot használtam), 14 g sütőpor, 2 db tojás szétválasztva, 175 g tej, 75 g olvasztott vaj, 1 rúd vanília kikapart magjai

Elkészítés:
A lisztet, cukrot, sütőport keverjük össze. A tejet keverjük el a tojások sárgájával és a vaníliamagokkal, keverjük hozzá az olvasztott vajat, majd adjuk hozzá az egészet a száraz alkotórészekhez és keverjük simára. 
A tojások fehérjét verjük keményre, majd óvatosan forgassuk bele a fenti masszába és süssük ki gofrisütőben.
Tálaljuk gyümölcsökkel és házilag készített vaníliaszósszal.



Megjegyzések

  1. ismét csodaszép fotók! a gofri nagyon ötletes kis megoldása és tálalása! szívesen kipróbálom majd!
    Én is készítettem nem régen egy gofris megoldást, de azt kicsit másképp :))) :
    http://krickykonyhaja.blogspot.hu/2013/03/farsang-kupa-tata-2013.html

    VálaszTörlés
  2. Jók a képek, mint mindig. Viszont én még nem találtam meg azt az igazi, strandokon kapható, ropogós gofrit. Kismilliót kipróbáltam már, többek között a Szakácsok könyvében lévőt is... finom, finom, ropogós is, de még mindig nem az az igazi ropogós íz, legalábbis számomra. Kezdem azt hinni, hogy ahhoz olyan gofrisütő is kell.

    VálaszTörlés
  3. Igen, én abba már beletörődtem, hogy egyszerűen nem tudom az az igazit létrehozni. Viszont az eddig elkészítettek közül nekem ez jött be a legjobban. Várok, hátha egyszer valaki megtalálja.... :)

    VálaszTörlés
  4. Lehet, hogy amatőr a kérdés, de én meg a tökéletes (vagy kevésbe tökéletes, de elsőre elkészíthető) sodóreceptet keresem. Azt is leírnád majd egyszer? :)

    VálaszTörlés
  5. Nekem teljesen beleragadt a gorfi sütőbe, alig bírtam szétnyitni...Sütés előtt beolajoztam, kellően felmelegítettem a sütőt, mégis szétvált, és odaragadt az alsó és felső feléhez is. Át volt sülve, ahogy szedegettem le,a külseje és szép barna volt. Elmostuk a sütőt, megpróbáltuk még egyszer, de ugyan ez lett. Aztán kisütöttem amerikai palacsintának, nagyon nagyon finom lett a tésztája, örülnék, ha a gofrisütés is sikerülne. Ez előtt nem volt a sütővel ilyen probléma :S

    VálaszTörlés
  6. Kicsu én úgy szoktam, hogy 2 dl tejszín, 2 dl tej, 4 tojássárgája, 2 ek cukor, 1 rúd vanília
    a tejet, a tejszínt összemelegítem a kikapart vaníliamagokkal és rúddal, a tojások sárgáját habosra keverem a cukorral, a meleg vaníliás tejet folyamatos keverés mellett hozzáöntöm a tojáshoz, majd az egészet visszaöntöm egy forralóedénybe és besűrítem.

    A Névtelen kommentre reagálva:
    Sajnos nem tudom mi lehet a probléma, én tegnap is pont ezt sütöttem a városban ragadt barátainknak vacsorára. :/

    VálaszTörlés
  7. Reméltem valaki tud megoldást a problémámra. Na majd nekirugaszkodok még egyszer, mert egyébként nagyon finom a tésztája, és szeretném,ha sikerülne :)

    VálaszTörlés
  8. Szia!

    Ajánlani szeretném számodra az új blogom:

    http://recept-tura.blogspot.hu/

    ha tetszik,akkor szívesen látlak olvasóim,követőim között :)

    VálaszTörlés
  9. Sziasztok! Én is úgy jártam, mint Névtelen! Még soha egyetlen recept sem ragadt bele a gofrisütőbe, de ez teljesen. Vajon mi lehet a gond? Biztos, hogy valaminek az aránya nem jó, pedig én is grammra kimértem. Üdv Emese

    VálaszTörlés
  10. Hát tényleg nem tudom mi lehet a probléma, most is visszaellenőriztem a könyvhöz képest az ide leírtakat és ugyanaz szerepel itt is, mint a könyvben. Ráadásul én mióta először kipróbáltam, csak ezt a receptet használom. A múltkor pl. dupla adagot csináltam, az is tökéletes lett, mindenki odáig volt érte. Úgyhogy sajnos fogalmam sincs :(
    Grammpra pontosan ezekkel a mennyiségekkel csináltam én is. Ha nem így lett volna, fel sem raktam volna a blogra. :/

    VálaszTörlés
  11. konyhatündérke :)2013. április 2. 22:03

    Nagyon jól néz ki... :) Nekem akárhányszor gofrit sütök, - bár ezt a receptet még nem próbáltam - MINDIG palacsintaszerű lesz a tésztája, nem lesz ropogós!!! :( Mit csinálok rosszul?
    Köszi a választ előre is!!!

    VálaszTörlés
  12. Nem lehet, hogy túlságosan összetöröd benne a tojáshabot és kipréselődik belőle a levegő, ami olyan jól megemelné a tésztáját. Nekem ez magas, "habos", könnyű, ropogós állagú lett mindig.

    VálaszTörlés
  13. konyhatündérke :)2013. április 4. 13:02

    Nem hiszem, mert kézzel szoktam belekeverni a tojáshabot.. Már próbáltam a "virág" formájú gofrisütővel is, meg a kockással is.. de mindkettővel plötyhedt lett.. :(

    VálaszTörlés
  14. "A tejet keverjük el a tojásokkal " utána "A tojások fehérjét verjük keményre"
    Gondolom az elején nem keverjük a tejbe a tojásokat, csak a tojássárgájához keverjük a tejet.

    Én Ízbolygó receptje alapján sütöm a gofrit és finom ropogós.
    http://www.izbolygo.hu/gofri-a-slagergyanus-es-a-luxusnutella/

    VálaszTörlés
  15. Hú Kriszta! De jó, hogy rávilágítottál az elírásra. Rutinosnak biztos feltűnik, de aki megbízható receptet keres és esetleg nem tűnik fel neki, akkor az rosszul jár :( Jajj istenem... :/ Köszönöm még egyszer, hogy leírtad, ki is javítottam! Örök hála!

    VálaszTörlés
  16. Ma elkészült uzsonnára és nagyon finom lett. Dobogós! Ezentúl ezt fogom sütni.
    Olvasva a fenti kommenteket én is gondolkoztam mi lehet a probléma, mert nálam valami isteni finom lett és nem ragadt bele egyáltalán. Aztán bevillant gasztroblogger barátnőm, aki mesélte, hogy egy receptje többeknek nem működött. Nem tudtak rájönni mi a probléma, mire kiderült, hogy vaj helyett margarint használtak.

    VálaszTörlés
  17. Nagyon finom a gofri:) Épp most sül egy adag és már lassan nincs is mert lopkodják!!
    Ajánlani szeretném sütis blogom :)
    http://vanillcake.blogspot.hu/

    VálaszTörlés
  18. Fél órája tévedtem ide, de már alig van a gofriból :)! Nagyon finom lett, én is régóta keresem a tökéletes gofri receptet, amit most megtaláltam, köszi :)!

    Hédi

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése