Chai crème brûlée




A crème brûlée kétségkívül az egyik legelegánsabb és legkifinomultabb desszert a világon, ráadásul millióféleképpen variálható. Ha az alaprecepttel tisztában vagyunk, akkor utána úgy kombinálhatjuk más fűszerekkel és mindenfélével, hogy még különlegesebb hatást érjünk el vele. Én most a télies időjárás miatt a chai teával ízesítettem, de csinálhatunk csokoládés változatot, mandulásat, gyümölcsöset, szerecsendióst, tonkababosat és még hosszan sorolhatnám. 

Így Húsvét tájékén amúgy is hajlamosak vagyunk halmozottan tojást használni (ha lesz időm, akkor jön még az ünnep előtt egy likőr és más tojásos recept is) és a crème brûlée tökéletes választás. Ha nincs karamellizáló pisztolyunk (vagy szakácsfáklyánk, ha úgy tetszik), akkor a grill alatt is karamellizálhatjuk a cukrot, de a tökéletes, hajszálvékony, ropogós karamellréteget a pisztollyal tudjuk elérni. 




Hozzávalók 4 főre:
6 dl tejszín (magas zsírtartalmú)
6 tojás sárgája
3-4 ek. cukor
1 rúd vanília
2-3 ek. chai teakeverék (Én nem keveréket használtam, hanem összedobtam magam itthon, mert szerencsére az összes fűszer megtalálható a polcon. Egészen pontosan: kardamom, csillagánizs, bors, koriander, fahéj, gyömbér, szerecsendió, fekete tea, édeskömény...)
+ cukor a karamellizáláshoz

Elkészítés:
A tejszínt tegyük fel melegedni a teakeverékkel, a vaníliarúd kikapart magjaival és a kikapart vaníliával. Közben a tojások sárgáját verjük habosra a cukorral, majd folyamatos keverés mellett szűrjük hozzá a megízesített tejszínt. 
Ekkor két lehetőségünk van, hogy hogyan készítsük el a desszertjeinket.
1. lehetőség: Állítsunk vízfürdőbe 4 db formát (a víz a formák feléig érjen!), töltsük meg őket a tojásos, fűszeres tejszínnel, majd toljuk 150°-os sütőbe 30-35 percre.
2. lehetőség: A tojásos, fűszeres tejszínt öntsük vissza a forralóedénybe majd folyamatos keverés mellett melegítsük 85°-osra. Ekkor zárjuk el a gázt alatta és öntsük formákba.

Hagyjuk a krémeket szobahőmérsékleten kihűlni, majd tegyük egy éjszakára hűtőbe őket.
A karamellizáláshoz használjunk nagyon-nagyon finomra őrölt cukrot - én nádcukrot szoktam kávédarálóban megőrölni -, egy kis konyhai szita segítségével nagyon vékonyan szórjuk a krémekre, majd karamellizáljuk őket. Hintsük meg újra nagyon vékonyan a cukorral és újra karamellizáljuk. Ezt ismételjük meg még egyszer és utána tálaljuk. (ezt a "lépcsőzetes" módszert a 67 Étterem & Bistro volt ex-séfje, Kiss Gergő mutatta nekem)




Megjegyzések

  1. Nagyon szépek! Meg tuti finom is volt! Én itt vagyok az FB ellenére!

    VálaszTörlés
  2. Ja! És ez az anyag nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
  3. :))

    Örülök!
    Ja a textil olasz kárpit. Van még rózsaszínben is :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése