Vérnarancslekvár




Még talán éppen elcsíphetjük az utolsó adag vérnarancs szállítmányokat a zöldségesnél, mert lassan lejár a szezonja és akkor tartogathatjuk a dzsem készítését jövő évig. Több okból is újra fogom készíteni a lekvárt: most nádcukorral főztem, de bármennyire is kerülöm a sima kristálycukrot a konyhában, ezt muszáj lesz azzal is. Amúgy pont ezért sötétebb kicsit a kész dzsem színe... ja, mert hogy igen, ahogy írtam nádcukorral készült. Sajnos ennél a receptnél nem nagyon tudunk spórolni a cukorral, muszáj bele egy jókora mennyiséget önteni, hogy valóban dzsem-állagot kapjunk és ne csak sűrű szirupunk legyen. 



Emlékszem, amikor kicsi voltam, elég gyakran volt otthon a télen vérnarancs. Na én sosem mertem megkóstolni, mert azt hittem igazi vér van benne. Hiába mondta anya és apa, hogy csak a színe miatt ez a neve, én nem adtam be a derekam, gondoltam biztos át akarnak verni. :)

Aztán mióta nagy vagyok, rajongok érte. Idén még a Sparban is lehetett Tarocco narancsot kapni január végén és február elején (ennek fehérváriként nagyon örültem). Szinte nem is volt itthon más gyümölcs, csak vérnarancs. Imádom a színét, az ízét, de azért most már vágyom valami másra. Valami tavaszira.....




Hozzávalók:
2 kg narancs (tisztítatlan mennyiség), 0,5 kg cukor, 2 db vaníliarúd

Elkészítés:
1 kg narancs levét facsarjuk ki, a másik kg narancsot pedig filézzük ki (fogjuk fel a levét közben!!). Öntsük egy fazékba a levet és a filéket, majd adjuk hozzá a cukrot, a kikapart vanília magjait és főzzük lassú tűzön lekvár állagúra. Töltsük kiforralt üvegekbe és hagyjuk dunsztban kihűlni.

Ha kezeletlen narancshoz jutottunk, akkor feltétlenül rakjunk a lekvárva a héjából is. Ügyeljünk arra, hogy a héj alatti fehér részből egy aprócska rész se kerüljön bele, mert attól keserű lesz.



Megjegyzések

  1. Nem szoktam kommentelni, de vegigneztem a recepteket es egyszeruen csodas az egesz gyujtemeny. Hihetetlen jok a fotok de a legjobb,hogy nem felsz uj, szokatlan izeket,parositasokat sem kiprobalni. Szuper! Gratulalok!!!

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Én ma fogok vérnarancslekvárt készíteni, így akadtam rá erre a receptre. Nagyon tetszenek azok a zöldes árnyalatú poharak. Megkérdezhetem, hogy hol lehet ilyet venni?
    Judit

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése