2013. február 26., kedd

Paradicsomkrémleves


Hú de lassú vagyok. Nap, mint nap termelem az új ételfotókat, hogy legyen végre anyag, amivel frissíteni tudom az én kis blogomat. De valahogy a lendület elfogy addigra, mire be kéne gépelni a receptet. A képek elkészítésével villámgyorsan haladok, de azok nem sokat érnek recept nélkül. Mert jobb esetben csorgatjuk a nyálunkat egy-egy képre, de ha nem tudjuk mi van rajta, akkor hogyan készítsük el? :) Szóval most végre begépelem ezt a rendkívül bonyolult receptet.... :)

A márciusi GoodFood-ban láttam egy jó kis paradicsomkrémlevest és azt alakítottam át picit. De nem is maga a recept ami megfogott, hanem a színe. Vágyom már a színekre. Annyira várom a zsenge tavaszi zöldségeket, a spárgát, a spenótot, a medvehagymát..... na meg majd a rebarbarát, epret...
Persze tudom, hogy villámgyorsan ideér a március és utána majd azon kapom magam ismét, hogy úristen, elrohant az egész nyár és ismét karácsonyra készülünk... na jó, talán nem annyira drasztikus a helyzet, de csak úgy röpködnek a fejem felett az évek.

De akkor rákanyarodok a levesre. Konzerv paradicsom és créme fraiche. Ez adja a lelkét. A konzervbe eltett paradicsom mindig édes, szezontól függetlenül, a créme fraiche pedig olyan krémes állagot varázsol az egésznek és olyan lesz az íze, mintha rengeteg sajtot főztünk volna bele. Telitalálat.


Hozzávalók:
4 dl passzírozott paradicsom, 1,5 dl créme fraiche, 1 l húsleves/zöldségleves, 2 ek. nádcukor, 1 db mogyoróhagyma, 1-2 ek. olívaolaj, só, bors, bazsalikom, mozzarella

Elkészítés:
Forrósítsuk fel egy fazékban az olajat, majd dobjuk rá a cukrot és karamellizáljuk meg. Dobjuk rá a finomra vágott mogyoróhagymát, fonnyasszuk meg, majd öntsük rá a paradicsompürét és a levest. Forraljuk össze. Sózzuk, borsozzuk és turmixoljuk össze a créme fraiche-sel és ízlés szerinti mennyiségű friss bazsalikomlevéllel. Levesbetétként kínáljunk hozzá mozzarellát.





8 megjegyzés:

dizájnmenza írta...

Imádom a képeid!

Reni írta...

Köszi Bea! :)

Noémi írta...

Nagyon jol nez ki! En meg egy kis fokhagymat is szoktam piritani hozza, es zellerlevelet is dobok bele. Az egyik legjobb leves a vilagon.

A creme fraiche egyebkent magyar viszonylatban minek felel meg? Tejszin?

Judyt írta...

Külföldi goodfooddban nézted? mert pont a napokban lapoztam a szeptemberi magyart és abban is volt paradicsomleves ;) Nagyon guszta... és a sok finomság amit soroltál... Annyira vágyom már valami másra, ami nem déligyümölcs és nem gyökér/káposztaféle és nem import :P Túl sok az igény? :D

Reni írta...

Noémi, a fokhagymát én most direkt hagytam ki belőle, meg a zellert is, nem vágytam ezeknek az ízére most :) De lehet mondjuk fokhagymás krutont készíteni hozzá... :)
Créme fraiche... hát a tejszínnek nem. Inkább nagyon sűrű tejföl talán (legalábbis én azzal szoktam helyettesíteni)

Judit, az angolban láttam, a magyart nem szoktam megvenni :)
Igen, sok az igény, de ez érthető ;) Már én is várom ezt az időszakot...

Terike írta...

Gyönyörűen elkészítetted! Nagyon szépek a fotók is, amit kedvelek!

Névtelen írta...

Sziasztok!

A crèm fraicha=tejfol

Jo fozocskezest! :-)

Csillus

Reni írta...

Szia!
Hááát, azért a tejfölnél jóval krémesebb, sűrűbb dolog. Azért is írtam, hogy sűrű tejföl :)