Paradicsomos focaccia éééés 4 éves a blog!



Te atyavilág! Már négy éve írom Az élet napos oldalát. Rohan az idő, nincs mese. Nem akarok itt számokkal dobálózni, statisztikákat felmutatni, csupán csak meg szeretném köszönni, hogy olvastok és azt is, ha ezután is fogtok. Bár elég sokszor úgy érzem, hogy már nincs élet ebben a blogban, mindig jön az új lendület egy kis pihenés után. Ez nem is baj.



Hoztam nektek egy olyan receptet, amit elég gyakran fogyasztottunk a Szicíliai nyaralásunk alatt, hiszen az éttermi vacsorák alkalmával a pirítós mellé, mindig ilyet szolgáltak fel, ugyanígy ilyen kis darabkákra vagdosva. Imádtuk, mindig teleettük magunkat vele, mielőtt megkaptuk volna az első fogásunkat.

Hozzávalók (2 nagy focacciahoz):
  • 50 dkg liszt
  • 2 dkg friss élesztő
  • 2 tk. nádcukor
  • 3 tk. só
  • 3 dl langyos víz
  • 4 ek. olívaolaj
  • paradicsomszósz
  • zöldfűszerek (pl. oregano, de használhatjuk vegyeszen őket, akár ki is hagyhatjuk a tésztából)


Elkészítés:
  • Morzsoljuk a vízbe az élesztőt, majd keverjük bele a cukrot is és hagyjuk felfutni.
  • A lisztet szitáljuk egy tálba, szórjuk hozzá a sót, majd öntsük hozzá a felfuttatott, élesztős vizet, az olajat, szórjunk bele ízlés szerint fűszert és dagasszunk belőle ruganyos, selymes tésztát (kb. 10 perc alatt).
  • Takarjuk le és szobahőmérsékleten kelesszük meg. Ezután osszuk ketté a tésztát, majd nyújtsuk ki mindegyiket egyenként kb. fél centi vastagságúra. Tegyük őket tepsibe, kenjük meg mindegyk tetejét paradicsomszósszal és toljuk 225°-on a sütőbe és süssük ropogósra.
  • Miután megsült vágjuk fel falatnyi darabkákra. (persze ezt sem muszáj, de vendégeknek így kimondottan ideális falat)


Jjjja és amíg el nem felejtem:
Elkészült az idei ételfotókkal tűzdelt naptár. A részletekről az előző bejegyzésemben tudtok olvasni, onnan is tudjátok letölteni.




Megjegyzések

  1. Nagyon-nagyon boldog szülinapot,és még legalább 100-at!
    Csodálatos a blog,gratulálok!!!
    :-)

    VálaszTörlés
  2. Vera, köszi!

    Anna, nagyon szépen köszönöm. Hááát, nem tudom 127 évesen hogy nyomom majd a blogolást, de majd meglátjuk :)

    VálaszTörlés
  3. Gratulálok! Milyen jó lesz majd visszanézned az unokáiddal 127 évesen. :-)

    VálaszTörlés
  4. Gratulálok! Így tovább:DD

    VálaszTörlés
  5. Boldog blogszülit és gratulálunk! Még 10-szer ennyi évet a blognak, minimum! És köszönjük a naptárat, meg persze a rengeteg szuper receptet! Másik ígéret, a street-food show beszámoló lesz még? Nagyon sajnáljuk, hogy nem tudtunk elmenni megkóstolni a levesed, mert tervben volt.....Reméljük, lesz még rá máskor is lehetőség!
    B.U.É.K. ! Zs.@Cs.

    VálaszTörlés
  6. Meg is feledkeztem a street food show-s beszámolóról, biztos azért, mert kábé 2 mondatban tudnám leírni, hogy a 150 adagból 17-et sikerült eladni... szóval annyira sok élményt nem szereztem, ezáltal írni sincs nagyon miről :)

    VálaszTörlés
  7. Hiába, mondom én, h. el kellett volna mennünk, máris 4 adaggal többet számolhattál volna :). Pedig az ilyen sznob (bocsánat) rendezvények annyira nem jönnek be, de mivel történetesen a közelben dolgozom, és a paprikalevesed azóta izgat, h. először megjelent itt a blogon, feltett szándékunk volt megkóstolni.

    VálaszTörlés
  8. Cool i like Pizza and lovly pictures wishes from germany nina

    VálaszTörlés
  9. Pedig ígértél beszámolót... Miért fogyott olyan kevés adag? Pedig tuti nagyon finom volt a leves... Vagy összességében nagyon kevesen voltak a rendezvényen?
    Előtte lelkes voltál, és a recept is ígéretesen hangzott. Azt hiszem én ki is próbálom :-)

    Ildikó

    VálaszTörlés
  10. Igen, ígértem beszámolót, mert pozitív álltam hozzá az egészhez, mindenki azt reméli, hogy legalább a felét el tudja adni annak, amit készített. Így persze, hogy lelkes voltam, hiszen megtiszteltetésnek éreztem, hogy megjelenhetek egy ilyen rendezvényen. De így, hogy 17 adag ment el, tényleg nem nagyon tudok élménybeszámolót írni. Nem történt szinte semmi, 4 órán keresztül várakoztunk a pult mögött a vásárlókra.
    A negatív tapasztalataim miatt kaptam már hideget-meleget, gondoltam megkímélem magam a továbbiakban.

    A rendezvényen összességében nem voltak annyian, mint ősszel, sok-sok ok fel volt sorolva, hogy miért is, de elsősorban az időzítést rótták fel negatívumként.
    Amikor mi voltunk, szombaton 16:00-20:00-ig, akkor szinte végig 15-20 ember lézengett talán az egész csarnokban.

    Az anyagi veszteség (-27.000-re jöttem ki) mellett a csalódás még nagyobb volt.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése