2012. november 30., péntek

Sültpaprika krémleves a téli blogkóstolóra


Hát eljött ez is. Kereken egy hét van vissza a Dining Guide által szervezett Blogkóstoló kezdetéig. Rohan az idő, nincs mese, mindig meglep, hogy bizonyos nagyon távolinak tűnő esemény ideje milyen gyorsan elérkezik. Nagyon örültem, amikor a Dining Guidetól megkerestek, hogy lenne-e kedvem részt venni a téli rendezvényen és bár tudtam, hogy mennyire nagyon elfoglalt leszek ebben az időszakban (is), elvállaltam, hogy valamelyik nap én is főzök. 

Aztán jött persze a tőlem már megszokott "pánik". Jó lesz-e az étel? Szeretni fogják-e az emberek? Vannak-e még egyátalán olvasóim? És ha vannak, szeretnek-e annyian, hogy személyesen is eljöjjenek megkóstolni a főztömet? Ahogy az idő múlt csak egyre bizonytalanabb lettem, pedig ez a leves kétségtelenül az egyik idei kedvencünk, mert nagyon finom és bár egyszerű hozzávalókból készül, mégis különleges. Valószínűleg azért uralkodtak el rajtam az ilyesfajta érzések, mert sajnos az utóbbi időben Csipkerózsika álmát alussza a blog. Aztán persze meggyőztem magam, hogy igen! ez működni fog és azóta máris naposabb oldalúnak tűnik minden. :-) 

A rendezvényről bővebben itt olvashattok.

Hogy miért ez az étel? Erre is megvan a magyarázat. ;-) Bár ez a leves valószínűleg mindannyiunknak a nyarat, leginkább az augusztust juttatja eszünkbe, nem lehetetlen télen sem elkészíteni. Azért választottam ezt a receptet, mert az olajban eltett, grillezett paprika tökéletes alapja ennek a levesnek. Bemegyünk a kamrába, lekapunk a polcról egy befőttesüveget, majd rövid időn belül már kanalazhatjuk is a nyarat bele a szánkba. A szokásos tejszín helyett most joghurttal lágyítom az ízeket, ez nagyon jól harmonizál a paprika édeskés-füstös ízével. 

Velem egy turnusban találkozhattok még az Ági főz blog és az Édes és Keserű blog írójával. Az előbbi boszniai üstöt készít, ami egy marha- és birkahúsos egytálétel, az utóbbi pedig tökmagos-sütőtökös muffint. Jöttök, ugye? :-)

Hozzávalók 4 főre: 

  • 1 fej lilahagyma 
  • 1 kg piros húsú friss paprika (pritamin, kápia stb.) 
  • 1 l csirkehúsleves 
  • só 
  • bors 
  • koriandermag 
  • olívaolaj 
  • chili ízlés szerint 
  • 200 g sűrű, görög joghurt 

A levesbetét:

  • frissen morzsolt feta és pirított mandula 


Elkészítés:

  • A paprikákat süssük grillen, vagy sütőlapon addig, amíg feketére nem sül a héja.
  • Ezután fedjük le kicsit alufóliával, majd szedjük ki a csumáját, húzzuk le a bőrét. 
  • Kevés olívaolajon pirítsuk meg a finomra vágott hagymát, majd adjuk hozzá a paprika húsát, pirítsuk együtt. 
  • Öntsük fel a húslevessel, fűszerezzük sóval, borssal, frissen tört koriandermaggal és ízlés szerint chilivel.
  • Forraljuk össze, turmixoljuk simára a joghurttal. 
  • A tálalásnál szórjuk meg durvára tört, pirított mandulával

2012. november 28., szerda

Pepparkakor egy leheletnyi naranccsal


Az a helyzet, hogy én már karácsonyi készülődéses lázban égek. November eleje óta, karácsonyi hangulatú gyerek- és családi sorozatokat készítek és így átragad azért rám is a hangulat. Szerencsére. Pepparkakort tavaly készítettem először, bele is raktam akkor a karácsonyi magazinomba, de úgy éreztem ennek a receptnek konkrétan a blog bejegyzései között is van helye. Kicsit módosítottam az ízesítésen, megsütöttem, majd újrafotóztam. 

2011-ben én pl. minden családtagnak ajándékoztam ilyen kekszet karácsonyra, mindenkinél sikere volt, lehet idén is beiktatom. Nagyon sokáig eláll - már ha megmarad -, finom, ropogós, "karácsonyi" ízű. A hétvégén már advent, itt az ideje a készülődésnek! :)


Apropó!!
Egy nagyon fontos információt még nem osztottam meg itt a blogomon, bár sejthető abból, hogy a jobbra, fenn, az oldalsávban látható egy banner. Egy banner, ami a téli Dining Guide Street Food Show-ra invitál. Ahogy korábban ősszel, úgy télen is megrendezésre kerül ez a nagyszerű esemény, amikor a Blogkóstoló keretében több blogger is bemutatkozhat főztjével a nagyközönség előtt. Velem december 8-án, délután 16:00-20:00-ig találkozhattok - persze csak ha szeretnétek - két másik bloggerrel együtt. :)
Egy téliesnek első gondolatra nem igazán  mondható levessel készülök, de ha belegondolunk nagyon is át lehet ezt az ételt vetíteni a téli konyhára, ugyanis a sültpaprika krémleves készülhet olajban eltett, vagy szimplán lefagyasztott paprikából.... De erről majd később!
Információkat a rendezvényről a Dining Guide oldalán találtok.


Narancsos pepparkakor

Hozzávalók:

1 tk. őrölt fahéj
1 mk. őrölt gyömbér
1 mk. őrölt szegfűszeg
1 mk. őrölt kardamom
1/2 mk. őrölt szegfűbors
1 mk. só
1 mk. szódabikarbóna
60 g vaj
80 g nádcukor
2 narancs héja
60 ml golden szirup
60 ml tejszín
200 g liszt


 
Elkészítés

  • Az egészben lévő fűszereket őröljük meg mozsárban (én mindig mozsárban töröm össze a fahéjat, szegfűszeget, kardamomot, szegfűborsot).
  • Keverjük össze a fűszereket a liszttel, sóval, szódabikarbónával és cukorral, reszeljük bele a narancsok héját, adjuk hozzá a puha vajat, golden szirupot és tejszínt, majd gyúrjuk össze. Formázzunk belőle egy nagy labdát, csomagoljuk fóliába és tegyük egy éjszakára (vagy 5-6 órára) hűtőbe.
  • Másnap nyújtsuk ki a tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 2 mm vastagságúra, szúrjuk ki tetszőleges formával, majd 180°-on süssük 8-10 percig.
  • A kihűlt kekszeket tároljuk légmentesen záró dobozokban.



2012. november 21., szerda

Mercato di pesce - Catania

Illetve a környéke. Nem fűzök hozzá különösebb kommentet, legyen ez inkább egy "képriport" a halpiac egy napjáról :)