2012. október 30., kedd

Gravlax vodkával



Ez sem egy friss recept, hiszen valamikor a nyár közepén készítettem egy kisebb adag gravlaxot. Már nagyon furdalta az oldalamat a kíváncsiság, hogy vajon milyen lenne, ha itthon készítenék sózott lazacot - hiszen Dani imádja - és el is jött az ideje. Sokat gondolkoztam rajta, hogy mivel is bolondítsam majd meg, aztán eszünkbe jutott, hogy milyen jó lenne, ha pl. vodkával kevernénk össze a sót és azzal takarnám be a halfilét. Hát megcsináltam. Nem kellett hozzá más, mint egy nagy csokor (vagy inkább kettő) friss kapor, egy nagy bögre durva szemű tengeri (jódozatlan), egy (kezeletlen) citrom héja és leve, egy löttyintésnyi vodka, durvára őrölt bors (majdnem azt írtam örült) és maga a lazac. Az elkészítése sem túl bonyolult, mondhatni roppant egyszerű. 

A kb. 25 cm hosszúságú filénknek ágyazzuk meg egy gézanyagon (vagy textilpelenkán, de sütőpapír is simán jó) a lereszelt citromhéjjal, a citromlével, durvára őrölt borssal, vodkával összekevert só felével, fektessük rá a filét a bőrös felével, majd nyomkodjuk a másik felére a maradék sót, tegyük rá a kaprot (szárastól mehet rá), majd szorosan (tényleg nagyon szorosan!) csavarjuk körbe a gézzel/pelenkával/sütőpapírral. 
Tegyük hűtőbe, nyugodtan helyezzünk rá nehezékeket (pl. konzerves dobozokat, de abból is inkább azokat válasszuk, amiben még van töltelék és nem kong az ürességtől), majd figyelgessük és öntögessük le alóla a  halból a só által kivont vizet. Én két napig érleltem, utána lekotortam róla a sót és hajszálvékonyra szeleteltem. Egy hétig biztos eláll, tovább nem maradt belőle.

Én (ha emlékeim nem csalnak) tejföllel megkent wasa kenyéren kínáltam őket.


2012. október 11., csütörtök

Barbecue csirkemell szendvics


Azt gondolom, hogy a kerti grillezésnek ugyanúgy helye van ősszel/télen is a főzőcskézők körében és nem csak nyáron. Persze amikor esténként kellemes meleg van, szívesebben ülünk a szabad levegőn, mint amikor a leheletünket látjuk, de megvan ennek a hangulata kabátban és kesztyűben is. Legalábbis nekem tetszene. Ez a receptem a szeptemberi Lakáskultúrában jelent meg és akkora nagy kedvencünk lett itthon, hogy gondoltam, amikor kijön az új szám, fel is teszem majd ide, mert ezt mindenkinek ki kell próbálnia (már aki eszik húst).

Remélem, hogy a téli időszakban vissza tudok térni majd hozzátok, nagyon szeretnék egy újabb magazint összehozni, csak nem tudom mire futja majd az időmből... azért jó lenne. :)


Hozzávalók 4 főre: 

  • 1 kg csirkemell 
  • 4 ek. paradicsompüré 
  • 2 ek. szójaszósz 
  • 6 ek. sötét, melaszos nádcukor 
  • chili ízlés szerint 
  • 4 gerezd fokhagyma 
  • 1 ek. whiskey (de tökéletes mondjuk a brandy, sherry, calvados is)
  • 3 ek. ecet (pl. sherry, vagy alma)
  • 1-1 db zöld és sárga kaliforniai paprika
  • olívaolaj
  • bors
  • friss kenyér


Elkészítés:

  • A páchoz keverjük össze a paradicsompürét, szójaszószt, nádcukrot, a chilit, a finomra vágott fokhagymát, whiskeyt, ecetet. 
  • A húst mossuk meg, itassuk le róla a vizet, majd kenjük be a fenti szósszal, majd helyezzük őket a grillre. Folyamatosan forgassuk, és minden forgatás után kenegessük a fenti oldalát a páccal. Süssük készre. 
  • A paprikákat vágjuk apró kockára, majd locsoljuk meg kevés olívaolajjal, sózzuk és borsozzuk. 
  • Az elkészült csirkemellett vágjuk vékony szeletekre, majd halmozzuk a kenyérre, kanalazzunk rá a paprikából, fedjük le egy szelet kenyérrel .
(grillserpenyőben is elkészíthetjük, bár szerintem ez faszénen az igazi, kell neki az a füstös íz, amit csak így kaphat meg)

Van még két receptem a témában, ha érdekel titeket, szívesen feltöltöm. 



Jaa és még valamit muszáj megmutatnom. Hát ezt (mert irtó büszke vagyok arra, hogy külföldön fotózhattam):



2012. október 5., péntek

Körte, körte, körte



Megjelent a Lakáskultúra legújabb száma, amiben ezúttal körtés édességekkel jelentkeztem, igazi októberi színekkel. Ha érdekelnek a receptek, vegyétek meg a lapot, a címlap is gyönyörűre sikeredett!