2012. szeptember 10., hétfő

Pizza fritta


Egy csöppet reformosan, ugyanis teljes kiőrlésű tönkölylisztből készült, ahogy az utóbbi pár hónapban minden, amibe csak liszt kellett. Ez amúgy nem más, mint az olasz "lángos". Kelt tészta - sima pizzatészta - bő, forró olajban kisütve, ezzel-azzal megkenve. 

Mostanában sokat dilemmázok, ezt a facebook-on is elkezdtem ma fejtegetni, hogy kell-e nekem ez a blog, hogy akarom-e én még írni. Aztán valahogy mindig meggyőzöm magam, hogy igen, ez nekem kell, mert imádom, szeretem és már úgy hozzám nőtt. Viszont hanyagolom, mert nincs időm rá és nemhogy 50%-osan csinálom, még egy halvány 10%-ot is alig ütök meg. Ez nem kényszer. Ha úgy érzem, hogy nem megy, akkor nem fogok írni, ha úgy érzem, hogy szüneteltetnem kell a blogot, akkor szüneteltetni fogom. Törlésre nyilván nem fog kerülni, hiszen az nekem is nagyon fájna, meg azért talán találnak még ötleteket itt az idetévedő olvasók. A fotókat minden további nélkül gyártom szívesen, csak az írás nem megy, nehezemre esik kb. egy értelmes mondatot megfogalmazni, pedig ez annyira nem jellemző rám, pláne, hogy általánosságban véve be nem áll a szám. Aztán lehet egyszer csak jön a löket és újra aktív életet él majd a "naposoldal". Most nem. 620 poszt után valahogy úgy érzem, hogy nem a régi a blog, nincs benne lendület, nincs benne semmi.
Na de akkor a recept....

Hozzávalók:
  • 50 dkg tk. tönkölyliszt
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 2 ek. méz 
  • 2-3 tk. só 
  • 3-4 ek. olívaolaj 
  • 3 dl langyos víz
  • olaj a sütéshez
  • paradicsomszósz, bazsalikom, mozzarella a feltéthez
Elkészítés:
  • A vizet keverjük el a mézzel, morzsoljuk bele az élesztőt és futassuk fel.
  • A lisztet szitáljuk egy tálba, adjuk hozzá a sót, az olívaolajat és az élesztős vizet. Gyúrjunk belőle tésztát, majd kb. 10 percig dagasszuk, amíg egy rugalmas, selymes tésztát nem kapunk. 
  • Takarjuk le és szobahőmérsékleten hagyjuk a duplájára kelni.
  • Ha a tészta megkelt, osszuk el 8 részre és formázzunk belőlük kis 0,5 cm vastagságú tésztakorongokat, majd süssük ki őket forró, bő olajban. 
  • Amint kivettük a "lángost" az olajból itassuk le róla a rajta maradt zsiradékot, majd kenjük meg azonnal paradicsommal, szórjuk meg felkockázott sajttal, friss bazsalikomlevéllel és toljuk be néhány percre a grillbe (sütő grill fokozat, de ha nincs ilyen funkció, akkor csak szimplán a sütőbe), amíg a sajt megolvad.

Minden esetre csodás nyaram volt, rengeteget fotóztam, sokan megkerestek, amiért nagyon-nagyon hálás vagyok. A munkáimmal persze szíves örömest dicsekszem, ha nem baj, remélem nem zavar senkit. (aztán ha igen, akkor megrántom a vállam, mert ez az én blogom és kész)







































És még pakolhatnám....... ♥

2012. szeptember 7., péntek

Megjelent a legújabb Lakáskultúra....


... benne ismét három recepttel és fotóval tőlem. Bízván még abban, hogy marad még a jó idő, kerti sütögetésre buzdítom az olvasókat. Készítettem egy nagyon (és tényleg nagyon!) finom barbecue csirkemell-szendvicset, grillezett paprika és paradicsom gazpachot, illetve egy cukkinis lazacnyársat. Az abszolút favorit persze a csirke volt, nagyon örültem neki, hogy ez lett a vezérfotó is. Ha érdekel titeket, vegyétek, olvassátok, ez a szám szerintem különösen jó hangulatúra sikeredett.


Illetve az egyik kedvenc képem a magazinból (nagyon-nagyon nehéz választani, szuper fotóanyag van benne)

Fotó: Barbay Csaba
Stylist: Szűcs Ildikó
Helyszín: Noé Állatotthon