2012. augusztus 28., kedd

Lamoun makbouss - Marokkói sós citrom


Amikor múltkor a kuszkusz receptet raktam fel a blogra, akkor eszméltem rá, hogy az egyik házi készítésű hozzávalómat a marokkói sós citromot még nem is tettem itt közzé. Pedig ennek a fotóit is nagyon szerettem. Szeretem. Még tavasszal vett nekem Zita kezeletlen citromot, amiből ő is rakott el egy keveset, illetve én is. Nem akartam nagy mennyiséggel kezdeni, mert a marokkói (meg úgy általában arab) konyha elég távol áll tőlem, ám nyitott vagyok. Egy üveggel raktam el, 7 db citromot használtam fel hozzá, de lehet elegendő lett volna 6 is, mert így alig bírtam beletuszkolni ezt a mennyiséget a befőttes üvegbe.
Emlékeztem, hogy láttam ezt a receptet a Jamie does könyvemben, fel is lapoztam és a mennyiségek szempontjából ezt a leírást is használtam fel. 


Jamie kisebb méretű citromokat javasol, az enyémek viszont elég nagyok voltak. Sebaj. A lényeg: felhasználáskor a citromok húsát, a héj alatt található (már-már nyálkás állagúvá vált) fehér részt kaparjuk ki és csak a sárga héjat használjuk fel, azt kockázzuk az ételbe.


Hozzávalók: 
  • 6-10 db citrom (méretfüggő)
  • 200 g nagyszemű tengeri só (jódmentes!!!)
  • 2 db babérlevél összemorzsolva
  • 1 mk. feketebors
  • 1 mk. koriandermeg
  • 2 db (5-6 cm-es) fahéjrúd
  • frissen facsart citromlé (annyi, hogy elfedje az üvegben a citromokat)



Elkészítés:
A citromokat vágjuk be keresztben, de vigyázzunk arra, hogy ne vágjuk szét őket teljesen.
A sót keverjük össze a koriandermaggal, a nagyobb darabokra tört fahéjjal, az összemorzsolt babérlevéllel, illetve a fekete borssal.
A fűszeres sóból nyomkodjunk a citromok bevágásaiba.
Szórjunk a befőttesüveg aljába a fűszeres sóból, majd helyezzük rá a már besózott citromot, jól nyomkodjuk meg, hogy eresszen levet. Passzírozzuk rá a másik citromot, majd így a többit.
Ha az összes citromot jól belenyomkodtuk az üvegbe, szórjuk rá a megmaradt sót. Zárjuk le, majd tegyük napos helyre egy napig. Ekkorra kiereszti a levét a citrom, majd ha nem fedte el teljesen a gyümölcsöket, akkor öntsük fel frissen facsart citromlével.
Tegyük hűvös, száraz helyre 2 hónapra, ezután használjuk csak fel. (például így)











2012. augusztus 27., hétfő

Szedres tejes pite - Clafoutis


Csaknem egy hete írom ezt a posztot, de egyszerűen nem jutok a végére. Mindig csak egy-egy mondatot rakok hozzá, aztán rájövök, hogy össze kéne rakni a fotókat is hozzá, arra pedig már nincs időm, mert inkább a nálam leledző rengeteg esküvői/baba/kismama/jegyes sorozatot csinálnám. De azért ezt a blogot is jó lenne frissíteni, mert azért az én kis lelkemnek jól esne, ha nem azt látnám, hogy jajj lassan egy hónapja nem írtam ide....


Szóval. Korábban már készítettem ezt a puding állagú pitét más gyümölcsökkel is, de mindenképpen ki akartam próbálni szederrel, mert hát az mégiscsak a kedvenc gyümölcsöm. Azt mondják, hogy idén sajnos nagyon korán elérett a gyümölcs, azért talán még nem lehetetlen beszerezni, vagy ha igen, akkor dobjunk bele mást, ami épp szezonális. Lehet ez akár barack, akár ringló, vagy bármi ami csak eszünkbe jut, de szerintem mehet bele lecsöpögtetett meggy/cseresznyebefőtt is.
Én a sütihez nyírfacukrot és teljes kiőrlésű tönkölylisztet használtam, de aki nem tart ilyeneket itthon, az készítse szimplán cukorral és búzaliszttel.

mire kisült, kicsit megváltoztak - sajnos - a fényviszonyok, mint amikor a szedret fotóztam

Hozzávalók:

  • 125 g porcukor
  • 60 g liszt
  • 3 tojás
  • 2 dl tej
  • 1 dl tejszín (30%-os)
  • 50-60 dkg szeder
  • vaj a kenéshez
  • liszt a szóráshoz



Elkészítés: 

  • A tojásokat válasszuk szét.
  • A lisztet és a cukrot keverjük össze, majd folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a tejet, a tejszínt és a tojások sárgáját, majd 1-2 órára tegyük hűtőbe.
  • A tojások fehérjét verjük kemény habbá és  forgassuk bele a tojássárgás masszába. 
  • Egy kerámia (nem muszáj kerámiának lennie, csak semmiképp ne kivehető aljú legyen!) piteformát kenjünk ki vajjal, szórjuk meg liszttel, oszlassuk el benne a lecsöpögtetett gyümölcsöt és öntsük rá a tésztát. 
  • 200°-ra előmelegített sütőben süssük kb. 20 percet, majd csökkentsük a hőfokot 180°-ra és süssük további 10-15 percet, míg a teteje szép aranybarna lesz. (ha nagyon elkezd barnulni, takarjuk le fóliával)

2012. augusztus 2., csütörtök

Kuszkusz csirkével és cukkinivel




Már-már kezd unalmassá válni, hogy minden egyes bejegyzésemet azzal kezdem, hogy "jajj úgy szégyenlem magam, mert nagyon elhanyagolom a blogot". Hát pedig most is így kezdhetném a mondókámat. Bár senkinek nem tartozom semmivel, csak magamnak. És én annyira szeretném, de annyira, hogy akár hetente kétszer tudjak posztolni, de mindig a blogolást szorítom ki a napi teendőimből, mert most a hobbit kell félretolni, a munka sokkal előrébb van, illetve ha néha adódik egy kis szabadidőm, akkor van nekem egy férjem is, akivel el tudom tölteni azt. Na ekkor kerül arra sor, hogy még a konyhába is kitévedünk és főzünk valamit. 

Ez a kuszkusz is egy olyan napon készült (kb. 3 ilyen nap volt júliusban), amikor nem fotóztam, nem voltam úton, nem dolgoztam. Igazából ez is egy szimpla tésztaétel, de mégis egy kicsit több. Gyors, laktató és kiadós. Daninak nagyon ízlett, pedig picit féltem, hogy a marokkói sózott citorm íze picikét idegen lesz neki. Szerencsére nem volt az, az utolsó szem tésztagömbig elfogyott az egész.

Most is épp úton vagyok (Herendre tartok), kihasználom az alkalmat, hogy megosszam a receptet, hátha valaki a cukkiniszezonban kedvet kap hozzá. 

Én speciel imádom, amikor ez a tökfajta grillezve van, ahogy a sütés hatására krémes állagúra vált, kicsit odakap és megpirul.... na nesze, meg is éheztem, pedig az aktuális betevőm egy üveg ásványvíz. Na de elég is a dumából, inkább jöjjön a recept.

Hozzávalók 4 főre:
  • 1,5 csésze kuszkusz
  • 80 dkg csirkemell
  • 2 kisebb cukkini
  • 1 db marokkói sózott citrom (jesszus én ennek fel sem raktam a receptjét még a blogra! na ezt igyekszem minél előbb pótolni!!!)
  • alaplé (lehet zöldség, vagy hús, de vész esetén megfelel a forró víz is)
  • 1 cs. feta sajt
  • bors
  • őrölt fahéj, koriandermag, római kömény 
  • olívaolaj
  • 1 ek. vaj


Elkészítés:
  • A csirkét mossuk meg, szárítsuk le róla a vizet papírtörlővel, majd vágjuk csíkokra és olívaolajon pirítsuk meg. Sózzuk és borsozzuk.
  • A kuszkuszt öntsük egy edénybe, adjunk hozzá egy evőkanályni olívaolajat, keverjük össze, majd öntsük fel annyi forrásban lévő alaplével/vízzel, hogy ellepje teljesen. Ha a kuszkusz beszívta az alaplevet, dobjuk bele a vajat, óvatosan keverjük el, hogy ne tapadjanak össze a szemek.
  • A cukkinit vágjuk vékony szeletekre, itassuk le róluk a vizet, majd kevés olívaolajon pirítsuk meg őket.
  • A citromnak kaparjuk ki a húsát - erre nem lesz szükségünk később - és a héját vágjuk apró kockákra.
  • A fetát szintén kockázzuk fel, majd az összes előzőleg elkészített hozzávalóval (hús, cukkini, citrom) és az őrölt fűszerekkel keverjük a kuszkuszhoz.
  • Hidegen és melegen is nagyon finom!