2012. július 11., szerda

Duplacsokis, málnás pohárkrém



Igazából ez sem egy nagy recept, inkább ötletnek nevezném. Mostanában a tonkabab bűvöletében élek (vagyis ez enyhe túlzás, mert hetente ha kétszer beteszem a lábam a konyhába és akkor is kukoricát főzök, vagy dinnyét eszek), már a szekrénynek - ahol tárolom - is ilyen illata van. Sokszor nem tudom eldönteni, hogy mit szeretek jobban... Az epret? A málnát? A szedret? Azt hiszem mindig éppen azt, amelyiknek pont szezonja van (na jó, a szedret már nagyon várom). A málnát ismét anyósomék kertjében szedtük, bár valamiért az idei termés gyatrább, mint a korábbi években, de annál finomabb. Egy részét le is fagyasztottam, hogy később is elő tudjam venni, akár édességhez, vagy akár csak magában. 



Ez egy rém egyszerű pohárdesszert, de annál nagyobb sikereket zsebelhetünk be vele, mert az ízek különlegesek, nagyon szépen kiegészítik egymást. A keserű, a tonkababtól már-már parfümös csokoládé, a savanykás málnazselé és az édes, vaníliás fehércsokoládé. 


Hozzávalók 6 főre (kis poharakba töltve)
  • 250-250 g mascarpone
  • 100 g étcsokoládé
  • 100 g fehércsokoládé
  • 1 kisebb tonkabab
  • 1 rúd vanília
  • 300 g málna
  • lapzselatin
  • 3,5 ek. nyírfa porcukor (cukor)
  • friss málna a díszítéshez


Elkészítés:
  • A fehércsokoládét gőz fölött olvasszuk fel, majd apránként keverjünk hozzá 250 g mascarponet, illetve a vanília kikapart magjait. Tegyük hűtőbe, dermedni.
  • Az étcsokoládét olvasszuk meg gőz fölött, majd apránként keverjük hozzá a másik adag mascarponet, két evőkanál cukrot és reszeljük bele a tonkababot. Ezt a krémet (akár kanál, vagy habzsák segítségével) oszlassuk el a poharak alján, majd tegyük a poharakat a hűtőbe.
  • A málnát kezdjük el melegíteni másfél evőkanál cukorral, majd ha a gyümölcs teljesen megpuhult és a körülötte lévő folyadék szirupos állagúvá vált, adjunk hozzá 2-3 lap zselatint (ízlés kérdése). Hűtsük le, majd kanalazzuk a megdermedt étcsokoládékrémre. A poharakat tegyük vissza a hűtőbe, hagyjuk a málnazselét is teljesen megszilárdulni (kb. 2-3 óra).
  • A fehércsokikrémet töltsük csillagcsövű habzsákba, majd nyomjuk a málnazselére. A tetejét díszítsük friss málnával.

2012. július 6., péntek

Rák chilivel, zöldcitrommal és vajjal


Ha már az aktuális Lakáskultúrában is halfogyasztásra buzdítom az embereket, ezt teszem itt a blogomon is. Nyáron amúgy is nagyon jól jönnek az ilyen villámgyorsan elkészíthető receptek, hiszen minimális munka van vele, viszont ízeiben annál gazdagabb. Már első olvasatra is igencsak ínycsiklandó a rák-chili-lime-vaj kvartett, de enni még jobban esik, nekem elhihetitek. Én nyers rákkal készítettem, de előfőzöttel is simán próbálkozhatunk, csupán arra kell figyelni, hogy ne főzzük túl, épphogy csak összemelegítsük a "szósszal" a rákot. 


Jut eszembe. Van egy nagyon jó kis halas blog, ahol hazai és tengeri halakkal, herkentyűkkel egyaránt foglalkoznak. Takra Bárka néven fut és nagyon jó szívvel ajánlom az érdeklődőknek, mert egy nagyon kedves bloggerbarátnőm és a szerkesztők között van. Meg amúgy is ajánlanám... Van nekik facebook oldaluk is. 

Amúgy a rák elkészítésére a júliusi angol GoodFood inspirált, mert megláttam benne egy képet: egy tál rák, olvasztott vajjal, limegerezdekkel.... Egyből kedvet kaptam hozzá.

Hozzávalók 2 főre:
  • 10-12 db nagyobb rák (nyershez írom a receptet)
  • 2 ek. vaj
  • 1 lime leve és héja
  • chili ízlés szerint
  • 1 ek. méz (én agaveszirupot használtam, nem mézet)
  • A tálaláshoz: lime, vajkockák 


Elkészítés:
  • Két evőkanál vajat olvasszuk meg egy serpenyőben, majd dobjuk rá a rákokat. Kb. 3-3 perc alatt süssük meg a rákokat (szürkéről pirosas-narancssárgára vált a színük, illetve a húsuk az opálos, átlátszó szín helyett matt fehér lesz). 
  • Közben reszeljük rá a lime héját, facsarjuk rá a levét és morzsoljunk rá szárított chilit (madárszem chilit használtam).
  • Ha a rákok megsültek, vegyük ki őket, majd a serpenyőben maradt vajas szószhoz adjunk egy evőkanál mézet/szirupot, majd forraljuk be a szószt. 
  • Halmozzuk tányérra a rákokat, adjunk mellé lime gerezdeket, szórjunk rá egy-két kisebb vajkockát, majd adjuk mellé a beforralt szószt.
  • A rákokat az asztalnál kell megtisztítani, majd a megtisztított húst tunkoljuk a vajas szószba.

2012. július 2., hétfő

Halat gyorsan, egyszerűen

Tengeri halleves rákkal

Megjelent a Lakáskultúra legújabb száma, amelyben most tengeri halételekkel jelentkeztem, méghozzá olyanokkal, amelyeknek az ízvilága nem is állhat olyan nagyon messze a magyar közízlésről. Ebben a nyári időszakban pedig kimondottan jól jön néhány ötlet, hiszen gyorsan elkészíthetők, nem terhelik le úgy a gyomrot, sőt az ízük által elrepülhetünk egy pillanatra gondolatban a tengerpartra is... :)



Paprikás nyelvhal savanyított citrom és kapribogyó salsával
Marinált szardínia


Vegyétek meg, ha gondoljátok, hiszen sok-sok érdekes cikket olvashattok az újságban.