2012. június 28., csütörtök

Zöldborsó-imádat


Tudom-tudom, nagyon ritkán jutok ide és azt is tudom, hogy körülbelül mindig ezzel a dumával kezdem a bejegyzéseimet. A facebookon azért látni, hogy szoktam főzni és még „termelem” is az anyagot a blogra, hogy megosztom veletek az épp aktuális ételfotóimat,  csak hogy komplett bejegyzés is szülessen... na arra valahogy sosem jut időm. Persze nem is erőlteti senki, meg hát én sem magamra. Ez hobbi, vagy minek is nevezzem. Szóval nézzétek el nekem, hogy nem kaptok 2-3 bejegyzést hetente.



Ez a mostani „menü” sem egy őrületesen bonyolult dolog, mindössze egy püréről és egy limonádéról van szó.  Néha egészen gyogyósnak nézhetnek a lakótelepen, mert nagyon-nagyon sokszor vágyom arra, hogy szabadtéren készítsem az ételfotóimat, szép zöld háttérrel, gyönyörű természetes fényekkel. Panellakóként azonban eléggé le vannak korlátozva a lehetőségeim, de szerencsére van mellettünk egy park. Bár nem az a vadregényes, romantikus helyszín, azért úgy, ahogy megteszi.



Amúgy nem tudom Budapesten ez miként működik, de az biztos, hogy Fehérváron totál idiótának nézik azt az embert, aki fogja a kis kosarát és lemegy a parkba piknikezni, hiszen a parkokat nem használják másra, mint a kutyák sétáltatására. Amikor ezeket a fotókat készítettem, akkor is kb. 10 eb szaglászott körbe, a gazdájuk meg csak bámult bambán, hogy mégis mi a jó fenét művelek én ott lenn egy kisszékkel, befőttesüvegekbe kiporciózott zöldborsópürével, pirított gombával, zöldségszűrővel stb. Pl. Madridban annyira, de annyira általános dolog (meg talán mindenhol Európában), hogy a parkok közösségi élet élésére vannak. Hogy komplett társaságok ülnek ki a kis kosarukkal enni, inni, beszélgetni... Valahogy be kellene ezt hozni hozzánk is. (Oké, hogy a Kopaszi-gátra, Városligetbe, Normafához kijárnak a budapestiek, de vidéken mi a helyzet? Vagy csak én járok csukott szemmel?)


Na de most akkor vissza az eredeti témához, a borsópürés pirítósokhoz, a gombához és a levendulás limonádéhoz.

Hozzávalók a zöldborsópürés crostinihez (4-6 főre):
  • 250 g zsenge zöldborsó
  • 1 csokor bazsalikom
  • bors
  • chili ízlés szerint
  • olívaolaj
  • rozs, vagy tönkölykenyér

Elkészítés:
  • A borsót blansírozzuk, majd pürésítsük a bazsalikommal, kevés olívaolajjal (ne legyen folyós, csak éppen hogy kenhető), ízesítsük chilivel, sóval és borssal.
  • A kenyeret vágjuk vékony szeletekre, majd kevés olívaolajon pirítsuk meg. (én grillserpenyőben pirítottam, így mutatósabb lesz a csíkoktól)

Hozzávalók a pirított gombához:
  • 30 dkg rókagomba
  • 2 ág kakukkfű
  • 2 ek. vaj
  • bors
  • olívaolaj
Elkészítés:
  • A gombát kevés olívaolajon egy serpenyőben megpirítom. Ezután hozzáadom a vajat, a fűszernövényeket, sózom és borsozom.
  • Amikor elfőtt a leve a gombának, felöntöm kb. 0,5 dl vízzel és ezt is elfőzöm róla. 
Kenjük meg a kenyereket a borsópürével, majd halmozzuk rá a pirított gombát.

Hozzávalók a levendulás limonádéhoz:
  • 75 ml levendulaszirup
  • 75 ml frissen facsart citromlé
  • 8 dl víz (savas, vagy mentes)
  • jégkocka

Elkészítés:
  • A hozzávalókat keverjük össze.

2012. június 21., csütörtök

Linzertorta friss gyümölccsel


Villámbejegyzés. Nem szeretném, hogy a blog egyáltalán ne frissüljön, pedig meg van rá az ok, kb. hetente egyszer, ha főzök... 
Az a helyzet, hogy ez a recept a tavaly szeptemberi Lakáskultúrában jelent meg, de mindig is közzé szerettem volna tenni a blogon. Bár a szeder még nem annyira aktuális, más bogyós gyümölcsök csak úgy tobzódnak a piacon, tehát nyugodtan helyettesíthetjük akár málnával, ribizlivel. Nekünk itthon nagy kedvencünk volt, hamar el is fogyott. Túlzottan sok munka nincs vele, tehát bátran bevállalható nyárra is.




Hozzávalók (25 cm átmérőjű formához):

  • 25 dkg liszt
  • 7,5 dkg vaj
  • 12,5 dkg + 3 evőkanál porcukor
  • 1 tojás sárgája
  • 50 dkg mascarpone
  • 1 lime héja és leve
  • 1 rúd vanília
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 50 dkg szeder (málna, ribizli)

+ vaj a forma kikenéséhez és 500 g szárazbab a vakon sütéshez



Elkészítés: 

  • A lisztből, vajból, a tojás sárgájából és 12,5 dkg cukorból gyúrjunk tésztát, majd csomagoljuk fóliába, és tegyük 1 órára a hűtőbe. 
  • Ha a tészta megszilárdult, nyújtsuk ki, helyezzük kivajazott, cakkos szélű piteformába, majd 180 fokra előmelegített sütőben süssük meg vakon 20-25 perc alatt. 
  • A krémhez keverjük ki a mascarponét a 3 evőkanál cukorral, a lime lereszelt héjával és frissen facsart levével. 
  • A csokoládét olvasszuk meg gőz fölött, majd kenjük be vele a kihűlt tésztánk belsejét és hagyjuk megszilárdulni. 
  •  Ezután öntsük bele a krémet, és halmozzuk rá a szedret (gyümölcsöt)


2012. június 18., hétfő

Spaghetti carbonara zöldborsóval


Az a helyzet, hogy imádom a carbonara spaghettit. Az eredetit. Viszont én szoktam szezonális zsenge zöldségekkel is készíteni, persze ekkor már szentségtörés lenne a carbonara jelzőt ráaggatni az ételre. Mindenesetre a szósz ugyanaz, csupán egy kis zsenge borsó (vagy cukkini, esetleg padlizsánkockák stb.) társul mellé. 

Mostanság ha főzök, akkor maximum ilyen jellegű ételekre futja, másra nagyon nincs időm, vagy ha lenne is egy pár szabad órám, azt is inkább munkával töltöm, hogy haladjak. Amíg még szezonja van a zöldborsónak (bár ez fagyasztottból is készíthető), feltolom ide, hátha valaki kedvet kap hozzá. 


Hozzávalók 4 főre:
  • 400 g spaghetti
  • 2-3 marék zöldborsó
  • 20 dkg pancetta (hasaalja szalonna)
  • 4 tojás sárgája
  • bors
  • 4 ek. frissen reszelt parmezán + a szóráshoz (vagy 2 ek. parmezán + 2 ek. pecorino)
  • olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma


Elkészítés:
  • A szalonnát kockázzuk fel, majd egy evőkanál olajon az egy gerezd fokhagyma társaságában pirítsuk meg.
  • A borsót blansírozzuk.
  • A tojások sárgáját verjük fel villával, őröljünk bele feketeborsot, majd keverjük bele a 4 evőkanyálnyi sajtot is.
  • A tésztát lobogó vízben főzzük ki, majd öntsük a szalonnára (a legjobb, ha abba a serpenyőbe, amiben eleve sült a szalonna, hogy a zsírjának egy cseppje se menjen kárba), alaposan keverjük össze a sajtos, borsos tojással. (a tojás nem marad nyers, hiszen a forró, frissen leszűrt tésztán azonnal megfő). 
  • Adjuk hozzá a borsót, majd tálaljuk, szórjuk meg kevés reszelt sajttal, vagy forgáccsal.

2012. június 14., csütörtök

Spárgás frittata


Lassan lejár a spárgaszezon és én még mindig nem jutottam odáig, hogy ezt a holt egyszerű semmiséget feltegyem a blogra. Mellesleg nem csak spárgával készíthetjük, hiszen tökéletesen ízesíthető szezonális zöldségekkel. Amikor szezon van, hetente 2-3 alkalommal is spárgát eszünk. Szeretjük is és egészséges is. Ezt a frittatat készíthetjük sütőben, vagy főzőlapon, szinte mindegy, leginkább kényelmi szempontból lehet ideálisabb a sütőben sült. Én ezt most a gázon, serpenyőben készítettem, de ugyanígy beleönthetjük a hozzávalókat egy kivajazott, vagy tapadásmentes tortaformába, piteformába és úgy is tökéletes lesz a végeredmény.

A zöld spárgát én nem szoktam pucolni, csak a fás részét tördelem le, így tényleg csak annyi megy a szemétbe (vagy a zöldségalaplébe), amennyinek muszáj.


Hozzávalók 4 főre:

  • 8 db tojás
  • bors
  • friss zöldfűszer (pl. bazsalikom)
  • 1 csokor zöld spárga
  • parmezán
  • 1-2 ek. olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma


Elkészítés:

  • A hagymát vágjuk finomra, majd pároljuk meg egy serpenyőben az olívaolajon.
  • A spárgának közben tördeljük le a fás végét.
  • Verjük fel villával a tojást, sózzuk, borsozzuk, majd öntsük a már megpuhult hagymára.
  • Dobáljuk bele a spárgákat és süssük lefedve addig, amíg meg nem szilárdul (közepes lángon). *
  • Szórjuk meg bazsalikommal és frissen reszelt parmezánnal a tetejét.
  • Szeletelve tálaljuk.


*Süthetjük az egészet sütőben is, akkor öntsünk minden hozzávalót egy tapadásmentes torta/piteformába.


2012. június 11., hétfő

Gourmet Fesztivál 2012

Az idei Gourmet Fesztiváltra vasárnap jutottunk ki. Sok mindent kóstoltunk, sok mindenkivel találkoztunk, úgy összességében nekem tetszett. Voltak persze gyengébb ételek, voltak erősebbek, de az általános véleményem mindenképpen pozitív a rendezvényről. Az biztos, hogy egy nap alatt lehetetlenség végigkóstolni mindent, amit csak szeretnénk, hiszen azért mindenkinek megvannak a korlátai, van az a pont, amikor már nem megy le több. Ez a mi esetünkben sem volt másképp. Számomra talán a kedvenc étel a Mandulánál volt fellelhető, méghozzá az érlelt marha oldalas "steak" formájában, Rosensteinéktől a liba salsiccia sült paprikamártással,pászka tócsnival, Arany Kaviárnál a szibériai húsos pelmenyi, illetve a Borkonyhánál a galamb rilette (a tálalás sem volt mellékes!). Daninak az egyik kedvence a Chiantinál volt a tintahal zöldborsos cukorborsópürével, citrusos kecskesajtmártással (illene elnézni már egyszer Veszprémbe...). A desszertpálya - számomra - nem volt annyira izgalmas, mindenki a macaront tolta, de ami kiemelkedő volt, az a Harrer cukrászdánál volt. A kedvencem a gyömbéres-kalamansis pohárkrém volt. Valami zseniális. A kóstoltak közül nálam ez vitte a prímet! Nem is szaporítom tovább a szót, ha lehetőség lesz rá, jövőre is kimegyünk, de most jöjjön néhány fotó [nem sok életkép készült és nem fotóztam le az összes kóstolt ételt sem. Egy pénteki és egy szombati esküvő után nem a fotózást akartam előtérbe helyezni. :)]

Harrer pohárkrémek - bal oldalon chilis narancsos, jobb oldalon gyömbér-kalamansis és balzsamos málna

Borkonyha - Sárközi Ákos tálal, illetve a galamb rilette, Dani a koviubi nyalókából kétszer is evett!

Tetszetős dizájn - szívemhez közel áll - az Anyukám Mondtánál. Itt focacciat ettünk.

bal: levendulás rántott papszelet vargányás burgonyapürével és zöldborsos tejföllel a Walter Vendéglőnél
jobb: tintahal zöldborsos cukorborsópürével, citrusos kecskesajttal a Chiantinál (itt a másik fogást is megkóstoltuk - füstölt-grillezett kacsamell rántott fügezselével, szarvasgombás karalábészósszal - nagyon ízletes volt!)  

Mandula -  az érlelt marha oldalas "steak"-et készíti Kozma Szabolcs

Chiantinál áll össze a kacsamelles fogás


Zsófi és a kasszia

A francia séf fűszereinek egy része - éljen a teleobjektív!


Tálalnak. Valamiféle sült földimogyorókrém/paszta (?) kacsamellel Jean-Marc Notelet kezei közül.

Gyerkőcök a színpadon

Angéla debütál a TV Paprika "színeiben"

Angéla és Lázár

Rosenstein - Liba salsiccia paprikamártásban, pászka tócsnival (örök szívfájdalmam lesz, hogy a flódni macaronról lecsúsztam.....)
Baldaszti's - Szardellás zöldbabfőzelék, rántott csirke osztriga, töpörtyű morzsa (mire ide jutottunk, már a hamburger sajnos elfogyott)