2012. május 30., szerda

Epres-rebarbarás minipiték



Ez a recept a Lakáskultúra májusi számában jelent meg. Azóta már felkerült a mindmegettére, így úgy gondoltam, hogy megosztom az olvasóimmal is itt a blogomon. Imádom az ilyen rácsos pitéket, teljesen odáig vagyok értük, pláne ha a töltelék friss és gyümölcsös, ahogy ez így tavasszal/nyáron természetes. Gyakorlatilag bármivel elkészíthetjük, mehet bele eper, rebarbara, vagy majd málna, később barack, szilva, szeder stb. Tuti mindennel siker!

A tésztával óvatosan kell bánni, mert nagyon törékeny, de az a legegyszerűbb, ha két sütőpapír között nyújtjuk ki és így szépen át tudjuk helyezni a formába.


Hozzávalók a tésztához: 

  • 200 g liszt
  • 100 g vaj
  • 50 g nyírfa porcukor (vagy nádcukor, ki mit szeret)
  • 1 vaníliarúd
  • 1 nagy tojás sárgája
A töltelékhez:
  • 300 g rebarbara
  • 100 g eper
  • 150 g nyírfacukor (vagy nádcukor)
  • ½ citrom leve 

+ vaj a kenéshez, porcukor a szóráshoz


Elkészítés:


  • A lisztet morzsoljuk el a vajjal, porcukorral és a vanília kikapart magjaival. Adjuk hozzá a tojás sárgáját, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, csomagoljuk fóliába és tegyük a hűtőbe 1-2 órára. 
  • A töltelékhez tegyük serpenyőbe a feldarabolt rebarbarát, a cukrot és a citromlevet. Alacsony lángon forraljuk fel.
  • A tésztát osszuk 7 részre (az egyik darab lehet kicsivel nagyobb, mint a másik hat, illetve süthetünk egy nagy pitét is ebből a mennyiségből), majd nyújtsuk ki őket 2-3 mm vastagságúra.
  • Vegyünk elő 6 mini tart formát, kenjük ki vajjal, majd nyomkodjunk mindegyikbe egy-egy tésztakorongot. Ezután szúrkáljuk meg villával a tészták alját, majd kanalazzunk bele a kihűlt rebarbarából és szeleteljünk rá friss epret.
  • Az egy (a nagyobb), megmaradt tésztalapunkat vágjuk fel vékony csíkokra és rácsozzuk be vele a piték tetejét. Toljuk őket 200°-ra előmelegített sütőbe kb. 30 percre. 
  • Ha kihűlt, szórjuk meg kevés porcukorral.

Itt megtalálható a gyömbéres rebarbarafagylalt és a málnás rebarbaradzsem receptje is.



Keleties beütés a Lakáskultúrában


Annyira el voltam tájolva mostanában, hogy kiment teljesen a fejemből, hogy megjelent a Lakáskultúra legújabb száma, ahol ismételten 3 receptet és hozzá tartozó fotót találhattok tőlem. A júniusi számban a keleties jellegű ételek kaptak szerepet, akit érdekel, vegye meg az újságot és készítse el valamelyik finomságot. Rém egyszerűek, nem túl időigényesek és túlságosan sok "extra" alapanyag sem kell hozzájuk. Persze az én rovatom mellett találtok még sok izgalmas olvasnivalót, ötletet, inspirációt.




2012. május 25., péntek

Spanyol falatkák, azaz: TAPAS


Megkésve bár, de cseppet sem törve jelentkezem a tapas-os bejegyzéssel. Bár már rég elkészítettem a fotókat, az étel is ezer éve elfogyott, időm nem igen jutott egy ilyen vaskos bejegyzéshez. Eleinte úgy gondoltam, hogy két bejegyzést fogok csinálni: egyet kimondottan a madridi tapasozásainkról, evésekről és egyet az itthoni változatról. Ehelyett a kettőt összevonom és egy kör alatt lezavarom. Nem hiszem, hogy ez probléma lenne, hiszen így egy helyen lesz minden olvasható. Madrid a tapas bölcsője, egymás hegyén-hátán helyezkednek el a bárok, az utcákon kígyóznak a sorok, ha valakinek nem jut talponálló hely a báron belül, akkor az utcán fogyasztja el a falatkáit. Nem kirívó eset az ilyen, ott mindenki így csinálja.

Éttermi javaslatokat nem tudok tenni, hiszen mi "csak" a bárokat jártuk, illetve a piacra tértünk vissza rendszeresen, ha enni akartunk. Persze, ha bármi konkrét kérdés van, akkor írjatok nyugodtan, hátha tudok segíteni!
Madridi beszámoló még itt.


A képek minőségéért és szépségéért előre is bocsánatot kérek, mert ezeket az asztalnál fotóztam evés előtt, nem nagyon tudtam fényekhez stb. igazítani. Igazi terülj-terülj asztalkám volt.


Hozzávalók kb. 30 db-hoz:
1 kis fej hagyma
300 g bárányhús (de készíthetjük akár marhából, vagy sertésből is)
1 tojás sárgája
1 ek. citromlé
1/2 kk őrölt római kömény
1 kk. füstölt paprika
1 ek. apróra vágott menta
bors
olívaolaj

A mártogatáshoz:
paradicsomszósz (hagymát-zellerszárat-répát megpirítjuk olajon, majd felöntjük paradicsompürével - passataval - és összefőzzük)

Elkészítés:
A húst daráljuk le, majd gyúrjuk össze a többi hozzávalóval, formázzunk belőle diónyi golyókat, majd kevés olajon minden oldalukat pirítsuk körbe. Néhány perc alatt meg is sülnek a húsgombócok. Tálaljuk paradicsomszósszal.


Hozzávalók: 
(recept egy kis spanyol nyelvű, tapasos könyvből)
1 ek. só
1/2 ek. füstölt paprika (csípős, vagy édes)
500 g blansírozott mandula
olívaolaj

Elkészítés:
A mandulát pirítsuk meg száraz serpenyőben, majd öntsük fel az olajjal, szitáljuk rá a sót, a paprikát és így pirítsuk, nagy lángon forgassuk át vele, majd tálaljuk. Finom rágcsa!


Hozzávalók 5-6 főre:
500 g nyers rák
1 nagy piros chili
6 ek. olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
csipet füstölt paprika

Elkészítés:
Készíthetjük egész rákokból, de meg is tisztíthatjuk őket és akkor csak a rákfarkakból. Hevítsük fel az olívaolajat egy serpenyőben, majd dobjuk bele a finomra vágott fokhagymát és chilit. 1 perc után dobjuk hozzá a rákokat is, majd folyamatos rázogatás mellett süssük 3-4 percig őket. A rák színe a szürkéből matt narancssárgára, a húsa matt fehérre vált. Ha a húsának a színe még opálos, akkor az azt jelenti, hogy nem sült át, még nyers. Tálaljuk füstölt paprikával megszórva, 1-2 gerezd citrommal és friss, ropogós kenyérrel.


Hozzávalók 5-6 főre: 
(Jamie Oliver recept)
1 kg aprószemű, újkrumpli
olívaolaj
1 tk. paprika

A szószhoz:
olívaolaj
1 finomra vágott hagyma
4 gerezd fokhagyma
chili ízlés szerint
1 db répa
néhány szál kakukkfű
400 g konzerv paradicsom
1 ek. sherry ecet
tengeri só


Elkészítés:
Főzzük elő a burgonyát sós vízben, 10-15 perc alatt. Készítsük el a szószt. Kevés olívaolajon pároljuk meg a finomra vágott hagymákat, majd adjuk hozzá a szintén apróra vágott chilit, répát és a kakukkfüvet. Pároljuk ezeket együtt 5 percig, majd adjuk hozzá a paradicsomot, az ecetet, sózzuk és borsozzuk. Főzzük kb. 15-20 percig. A krumplit méretüktől függően vágjuk félbe/negyedekben/nyolcadokba. Olajban pirítsuk meg minden oldalukat (dobhatunk mellé rozmaringágat, fokhagymagerezdet). Ha a burgonya megsült, itassuk le róla az olajat, majd szórjuk meg a paprikával, sóval. A szószt turmixoljuk simára, majd mártogassuk bele a burgonyát.


Volt még galíciai polip is, de az tulajdonképpen semmi extra. Főzzük meg a polipot az alábbiak szerint, majd szeleteljük fel és szórjuk meg füstölt paprikával.

A Mercado de San Miguel a város központjában fekszik, könnyen megtalálható, semmivel sem téveszthető össze az épülete. Ide jár a turisták - de szerencsére helyiek is akadnak - tömege tapasozni, borozni. Érdemes akár minden nap beugrani ide, mindig mást és mást kóstolhatunk.

Iberico "chips" a Mercado de San Miguelen

Mercado de San Antón második szintje, ahol a bárok találhatók. Nekem ez a piac talán jobban tetszett mint a San Miguel, mert ez kevésbé nyüzsgő, nyugodtabban tudsz nézelődni. Persze ebédidőben tele van helyiekkel, akik bedobnak egy gyors szendvicset - bocadillo -, vagy valami könnyű ételt.

Ahol osztrigát árulnak, ott mindenhol szabadon kiválaszthatod, hogy melyik fajtából, hányat kérsz. Kapsz hozzá egy gerezd citromot és eheted is.















Churros con chocolate
Bár nem éppen egy fogyókúrás reggeli, de ha Spanyolországban tartózkodunk, kötelező annyiszor, ahányszor csak lemegy!



2012. május 23., szerda

Torta caprese egy kissé másként, tavaszi köntösben


Mert ugye a Capriról származó, csokoládés-mandulás finomságnak a tésztájában nincsen liszt, viszont annál jobb az állaga és fantasztikusan szeletelhető. Ősszel az egyik barátunk születésnapjára - aki gluténérzékeny - is ezt vettem alapul, akkor áfonyazselével, mascarponeval töltöttem és nem ilyen magasra dizájnoltam, hanem nagyobb tortaformában sütöttem és egy réteg krém került közé. Na ez a változat most 18 cm-es tortaformában sült, ezért lett ilyen szép magas, illetve az adagot is megmásfélszereztem. Teljesen cukor és gluténmentes (azaz nyírfacukrot tartalmaz), illetve még laktózérzékenyek is fogyaszthatják (érzékenységtől függően, mert a savanyított tejtermékeket - mint a joghurt -, általában a tejcukorra érzékenyek is eszik, a vajat pedig lehet margarinnal helyettesíteni), mert a töltelék egy egyszerű vaníliás, joghurtos krém. Igazából nincs vele abszolút nagy meló, annyi, hogy a tésztának kell egy kicsit több idő, míg megsül, de persze ha van két kisebb tortaformánk, akkor légkeverésen simán sülhetnek egyszerre és így már nem is olyan macera.


Az anyagköltsége sajnos nyilván több, mintha finomított cukorral és liszttel készítenénk, de aki érzékeny a gluténre, cukorbeteg, vagy csak szimplán fogyókúrázik, annak valószínűleg mindig vannak ilyen alapanyagok otthon. 

Szóval szerepelt már régen a torta caprese a blogon, most az itthon lévő alapanyagok függvényében picit változtattam az arányokon, de így is tökéletes állagú lett. Szaftos, ízletes.

Hozzávalók a tésztához:
  • 50 dkg mandula
  • 9 tojás
  • 20 dkg nyírfacukor
  • 1 rúd vanília
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 20 dkg vaj
  • 1 dl amaretto (vagy valami finom likőr)
  • 1 cs. sütőpor (foszfátmenteset használtam)



Elkészítés:
  • A mandulát és a csokoládét daráljuk együtt le. Én a robotgép késes betétjével tettem meg mindezt, hiszen nem kell liszt finomságúnak lenni a mandulának, mint pl. egy macaronnál. 
  • A vajat keverjük habosra a cukorral, a vanília kikapart magjaival, majd adagoljuk hozzá a lazán felvert tojásokat és keverjük simára. Ezután adjuk a tojásos keverékhez a csokis mandulát, szórjuk hozzá a sütőport és alaposan keverjük össze az egészet. 
  • Osszuk két felé és 1-1 18 cm-es kapcsos tortaformában 180 °C-on kb. 55 perc alatt süssük készre.

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 500 g sűrű joghurt*
  • 1 rúd vanília
  • 2-3 ek. nyírfacukor
  • zselésítő/sűrítő anyag: használhatunk agar-agart, vagy por alapú zselatint (adagolás a csomagoláson leírtak szerint)
  • eperlekvár
  • eper

Elkészítés:
  • A joghurtot keverjük el a cukorral, a vanília kikapart magjaival és a zselésítővel.


A torta összeállítása:
  • A két kisült, kihűlt (!!!) tésztánkat vágjuk lapjában ketté, majd az így kapott 4 tortatésztát töltsük meg a joghurtkrémmel, márványozzuk be 1 ek. lekvárral, szórjuk meg eperrel. A tetejére is jusson némi krém, hogy az egész eprek szépen megmaradjanak rajta.



*Nem muszáj megvenni a görög, vagy török joghurtot, házi körülmények között is könnyen előállíthatjuk úgy, hogy a natúr joghurtot egy sűrűn szőtt gézanyaggal kibélelt szitába öntjük egy éjszakára és hagyjuk, hogy kicsöpögjön belőle a savó.

Miért nem jut mostanában időm a blogomra?
Hát mert rengeteg, szebbnél-szebb fotózásom van. Mutatok néhány kedvencet (egy picit sok lesz, remélem nem baj).