2012. február 29., szerda

Cartecado



Még egy nem receptes bejegyzés, de ettől függetlenül gasztronómiai téma. Ráadásul érintett is vagyok, ugyanis a kártyákon az én fotóim láthatók. Na de hogy miről is van szó? Talán aktuálisabb lett volna karácsony előtt írnom erről, de talán most sincs késő.

"Magyarországon is egyre nagyobb figyelmet kap a csúcsgasztronómia és a hozzá kapcsolódó konyhai design. Budapesten egymás után nyílnak a jobbnál jobb éttermek, melyek már világviszonylatban is fölveszik a versenyt a külföldi társaikkal és sorra kapják a nívós gasztronómiai elismeréseket.

A Cartecado ennek a megújulásnak kíván a részese lenni, azáltal, hogy a világ minden tájáról származó ínyencségeket eljuttatja az otthonokba. A Cartecado ajándékkártya megvásárlásával igazi gasztronómiai különlegességekkel vagy konyhai design termékkel lepheti meg szeretteit, üzlettársait, miközben a választás szabadságát meghagyja a megajándékozni kívánt személynek."

További részletekért kattintsatok a honlapra.

2012. február 27., hétfő

Konyhakiállítás 2012 - Beharangozó



Konyhaálmok és álomkonyhák a Konyhakiállításon

A konyha ablak egy különleges világra, vagy nem is… inkább egy ajtó, amelyen, ha belépünk, máris jobban érezzük magunkat. Talán ezért álmodozunk róla nap mint nap, elképzeljük, hogyan alakítanánk át, csinosítgatnánk tovább. De a Konyhakiállítás minden képzeletünket felülmúlja, hiszen a fantáziánkban megszületett legmerészebb ötleteket is megvalósított formában tárja elénk.

Március 2-4-ig a Budapest Sportarénában harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Konyhakiállításon, a konyhai élettér egyetlen önálló hazai kiállításán, a legújabb konyhatrendek, valamint a legnevesebb konyhabútor és konyhagép gyártók újdonságai várják a látogatókat.

Komplett enteriőrök mutatják be, hogy alakul a sokáig elzárt konyha napjaink egyik legaktívabb helyiségéve, miként kapcsolódik az étkezőhöz és nappalihoz, otthonunk azon részéhez, ahol a legtöbb időt töltjük. A kiállításon bemutatott újdonságok és funkcionális dizájn megoldások tovább színesítik és szélesítik a konyha fogalmát.

A teljes hazai bútor és gép kínálatot felvonultató eseményen a konyhakultúra fontos felszerelései, kisgépek, konyhai eszközök és kiegészítők is megtalálhatók, és természetesen nem maradnak el a korábbi években megszokott, kiemelkedő színvonalú gasztronómiai bemutatók, főzőshow-k sem: Bede Róbert, Cseh János és további sztárséfek osztják meg legújabb receptjeiket a Siemens Nagyszínpadon, de lesz barista és mixer bemutató is.

A kiállítás megtekintése előtt érdemes felkeresni a rendezvény weboldalát is, ugyanis a www.konyhakiallitas.hu oldalon és a helyszínen is regisztráló látogatók között fődíjként egy 2,5 Millió Ft értékű NOLTE konyhabútort sorsolnak ki a NonoArt Konyhastúdió felajánlásával.


Konyhakiállítás
2012. március 2-3-4.
Papp László Budapest Sportaréna
Nyitva minden nap 10-18 óráig
Felnőtt belépőjegy: 1900 Ft


Bár tavaly eléggé vegyes érzelmek kavarogtak bennem a kiállítással kapcsolatban, idén remélem csupa pozitív élmény ér majd. Egy esélyt adok neki!

Nem nagyon látni ilyen "reklámokat" a blogomon, de most kivételt tettem, kíváncsi vagyok az idei rendezvényre. Akit zavar, attól előre is elnézést kérek!

Ti mentek?

2012. február 22., szerda

Friss kifli reggelire...


...avagy express croissant. Én csak azért nem nevezem annak, mert számomra azért a croissant picit más. Ezzel sincs semmi gond, sőt, csak nekem sokkal inkább hajaz egy finom, vajas és leveles tésztájú kelt süteményre, mint a klasszikus croissantra. Persze ettől még semmit nem veszít az értékéből, hiszen fantasztikus ajándék lehet reggelente az asztalon, de azért a klasszik, az a klasszik. 

Az expressz jelző természetesen nem azt jelenti, hogy 30 perc alatt gyúrunk, dagasztunk, kelesztünk és sütünk meg egy adag péksüteményt, hanem ez inkább az elkészítés menetére utal. Ezzel ugyanis nincs annyi macera. A hagyományos levelestésztához azért igencsak szükség van szabadidőre, mert gyakorlatilag egész napos elfoglaltságot jelent az elkészítése. Hajtogatni kell, fagyasztóba tenni, aztán csak simán a hűtőbe, újra kinyújtani, vajazni, hajtogatni, fagyasztóba tenni és így tovább... ezzel szemben ezzel a gyors verzióval nem kell ennyit foglalkozni. A tésztát össze kell állítani, megkeleszteni, kinyújtani, vajazni, formázni és hűtőbe tenni, utána pedig egyszerűen kisütni. 

Persze ez a recept nem az én találmányom. Dorci és Limara receptjéből raktam össze, konkrétan ötvöztem a kettőt és így jött létre az én kis hibridem. 


Hozzávalók:
  • 70 dkg liszt
  • 4 ek. cukor
  • 1 pohár joghurt
  • 2 dl tej
  • 1 kk. só
  • 2 tojás
  • 5 dkg friss élesztő
  • 20 dkg vaj
  • +1 tojás a kenéshez

Elkészítés:
  • A tejet meglangyítjuk és felfuttatjuk benne az élesztőt.
  • A lisztet keverjük össze a cukorral, sóval, adjuk hozzá a joghurtot, a lazán felvert tojásokat és a felfuttatot, élesztős tejet. Dagasszunk belőle ruganyos, az edény falától elváló tésztát, majd takarjuk le és kelesszük a duplájára.
  • A vajat keverjük habosra.
  • A megkelt tésztát osszuk 10 egyenlő részre, majd nyútjsuk egyenként kb. 4-5 mm vastagságúra. 
  • Ha egy gombócot kinyújtottunk, kenjük meg a habosított vajjal, majd nyújtsuk ki a következő gombócot és helyezzük a vajas tésztára. Ezt a lapot is kenjük meg vajjal, majd jöhet rá a következő tészta, majd ismét a vaj. Rétegezzük így a kinyújtott tésztákat, a legfelsőt már ne kenjük meg vajjal. Tegyük egy fél órára hűtőbe.
  • Vegyük ki a hűtőből a tésztát, majd nyújtsuk ki 6-7 mm vastagságúra, vágjunk a tésztából egyenlő szárú háromszögeket, majd tekerjük fel őket kifli/croissant formába.
  • Tegyük a kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe, majd toljuk be a hűtőbe egy éjszakára (kb. 8-10 órára).
  • A hűtőből kivéve, kenjük meg a sütik felületét felvert tojással és tegyük a 175°-ra előmelegített sütőbe kb. 25 percre. 





2012. február 16., csütörtök

Holnap jelenik meg...

a Lakáskultúra legújabb száma, amelyben újabb három receptet találhattok tőlem. A téma, nem más, mint az egyik legkorábban szüretelhető levélzöldségünk, a megosztó spenót. Persze nem csak a receptekért érdemes megvenni az újságot, itt olvasható a rövid tartalom.


A képen spenótos falafel látható, mentás-fokhagymás joghurttal


2012. február 13., hétfő

Castagnole


Már korábban is láttam több külföldi blogon ezt a fajta olasz, karneváli fánkot, aztán végül Gaba említette meg az egyik bejegyzésében és akkor elhatároztam, hogy na jól van, most már én is megsütöm. Egy olyan receptre bukkantam a neten, ahol ánizzsal ízesíti (jobban mondva ánizslikőrrel, de az nekem most nem volt itthon) a kis golyókat az elkészítője és ez nekem nagyon-nagyon megtetszett. Bár mindketten (Dani és én is) azon a véleményen vagyunk, hogy a mi szalagos fánkunk a legjobb és annál jobb fánkot egyszerűen még sehol nem ettünk, azért ez is elfogyott. Nem ugyanaz az élmény, de azért mégis a farsangi időszakra emlékeztet.


Bár mostanában hetente elég sok ételfotót lövök, kéne nekem valaki, aki meg is írná (haha) hozzá a bejegyzéseket. Mindig csak fotóznék és fotóznék, aztán csak torlódnak egymás hegyén-hátán a képek. Az a baj, hogy nem csak az ételfotók torlódnak, hanem az egyéb sorozatok is és most az lenne a legnagyobb küldetésem, hogy rendszerezzem a kb. 1 terrányi 2011-es fotókat, feltöltögessem stock oldalra azt, amit úgy gondolok. Annyiszor megfogadtam már, hogy mindig kiválogatom majd azonnal a képeket, amikor elkészülök egy sorozattal és csak azokat hagyom meg, amikre szükségem van, illetve szükségem lehet, de ezt mindig hajlamos vagyok elodázni. Ti hogy álltok ezzel? (persze akit érint)

Na de visszatérve a fánkra. Nagyon egyszerű, nagyon gyors és ugyanolyan gyorsan el is fogyasztható, pláne, ha társaságba visszük. Itthon csak ketten ettük, így maradt belőle másnapra is, de szerintem ha 4-6-8 főre készül, akkor kb. 1 órán belül mind egy szálig el fog fogyni.

Lehet belőle kisebb, vagy ha úgy tartja kedvünk diónyi gombócokat is gyúrni, ahogy kedvünk tartja. Viszont vigyázzunk, mert ha túl pici golyókat dobunk az olajba, pikk-pakk ki is száradhat.


Hozzávalók:
  • 250 g liszt
  • 2 tojás
  • 50 g cukor
  • 40 g vaj
  • 1/2 zacskó sütőpor
  • 1 vaníliarúd magjai
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 ek. ánizslikőr (én 1 kk. finomra tört ánizs magot raktam bele)
  • 1 csipet só
  • + olaj a sütéshez, porcukor a szóráshoz

Elkészítés:
  • A vajat olvasszuk meg, majd a többi hozzávalóval együtt gyúrjuk össze, csomagoljuk fóliába és tegyük 30 percre a hűtőbe.
  • A tésztából gyurmázzunk diónyi golyókat, majd forró olajban süssük meg őket pár perc alatt.
  • Forgassuk a forró fánkokat porcukorba.
  • Én lemon curd-del ettem őket, de kínálhatunk mellé lekvárt, mézet, vagy különböző szirupokat is.

2012. február 10., péntek

Vendégposzt a Tarka Bárkán!


"Ki eszi meg a nagyhalat?" - kérdezik a blog írói, a "Gabik". Nem is olyan régen indult egy halgasztronómiával foglalkozó blog, amit két, számomra nagyon kedves blogger, Tarka Bárka néven indított útjára. A Tavola in Piazza blog írója Gabó személyes barátnőmmé lett az idők során, hiszen hosszú időt töltöttem náluk még 2011 őszének folyamán. A másik szerző a Flatcat-et írja, aki hihetelten kreativításával, lendületével és most már igencsak a fotóival is lenyűgöz. A küldetésük nem titok. A cél, hogy minél több emberhez eljusson a halfogyasztás fontossága, annak előnyei és minden pozitívuma. Mivel ezt a dogmát én magam is szívesen követem, így természetesen igent mondtam arra, amikor megkértek, hogy írjak egy vendégposztot a Bárkára. Én a polipot vettem elő. Remélem azért nem mindenkit rémiszt el a látványa, hanem inkább sokakban felidézi a nyaralások során szerzett ízélményeket és így nagyobb kedvvel és bátorsággal állnak neki az efféle herkentyűk elkészítésének, hiszen abszolút nem bonyolult. Sőt!




2012. február 6., hétfő

Gesztenyelisztes gnocchi pestóval


Mostanában nem egy blogon feltűnik a lila burgonya, ami nem is csoda, hiszen egyre népszerűbb lesz és talán egyre szélesebb körben hozzá lehet jutni. Bár az ára sokszorosa a sima krumpliénak, a múltkor vettem egy adaggal, gondoltam kísérletezek vele egy sort. Korábban is találkoztam már vele (akkor a Culinarisban vettem 4 db-ot, na ott aztán tényleg iszonyatosan drága), de akkor megelégedtem egy pürével. Úgy is elég mutatós. Meg amúgy is. Rajongok a lila színért, legyen szó bármiről. 

Sajnos a héj nélküli vízben főzést nem tűri jól a lila burgonya, elveszíti a színét, zöldessé válik. Így már nem túl gusztusos. Így minden esetben héjában főzzük meg, vagy inkább süssük olajban, vagy sütőben némi zsiradékkal. A gnocchi esetében sajnos nem tudom elkerülni a héj nélküli főzést, mert ha nem is közvetlenül a krumpli fő így, a gombóc tésztájába kerülve egészen biztosan. A nudlik külső színe így kicsit megfakul, szürkéssé válik, de a belsejük gyönyörű lila marad.

Ennek a gombócnak a különlegessége, hogy sima liszt helyett gesztenyeliszt került bele. A szósz sem bonyolult, egy egyszerű házi pesto.



Hozzávalók 4 főre:
  • 80 dkg dkg főtt krumpli
  • 15-20 dkg gesztenyeliszt (ez leginkább érzésre szokott menni....)
  • 1 tojás
  • bors
  • 1-2 ek. vaj
  • 4-5 ek. pesto
  • parmezán


Elkészítés:
  • A főtt burgonyát törjük össze, majd a tojással, liszttel, némi sóval és borssal gyúrjuk össze. Viszonylag lágy tésztát kell kapnunk, ne lisztezzük túl, mert az nagyon elnehezítené azt! 
  • Osszuk 4-5 részre, majd sodorjunk belőlük nagyjából 2 cm átmérőjű rudakat. Vágjunk belőle ujjnyi darabokat, majd görgessük őket végig egy villa hátán. (ez elhagyható én sem mindig tartom be ezt a pontot, ahogy most sem)
  • Lobogó, enyhén sós vízben főzzük ki őket.
  • Szűrjük le, locsoljuk meg kevés olívaolajjal, hogy ne ragadjanak össze.
  • A vajat dobjuk egy serpenyőbe, majd ha felolvadt, pirítsuk meg kicsit a gombócokat.
  • Öntsük tálba, majd keverjük össze a pestóval és tálaljuk parmezánnal megszórva.