Marcipános puszedli


Nem túloztam el a sütemények sütögetését idén, nem sütöttem sokfélét és abból a néhányból is csak fél, illetve harmad adagokat. Sebaj, jó volt ez így, legalább nem zabáltuk túl magunkat. Puszedlit már régóta akartam sütni, de valahogy sosem került rá sor, pedig nem egy bonyolult dolog. Pláne ha az ember mézeskalácsot is süt, akkor meg... Hiszen ugyanabból a tésztából készül. Még nyújtani és szaggatni sem kell, csupán golyókat formázni a tésztából. Ha nem töltjük, akkor extra gyorsan megvan, ha töltjük, akkor nyilván lassítja a folyamatot maga a töltés. Idén azt hiszem marcipántúladagolásunk lett, mert próbáltam Dani kedvében járni és nagyon-nagyon sok marcipános finomságot készíteni.


Nektek hogy teltek az ünnepek? Mi volt a menü? Nekem csupán egy nap kellett főznöm, a másik két napon ugyanis mi mentünk vendégségbe, így akkor végre nem én szorgoskodtam a konyhában. Nem mintha nem szeretnék az ünnepek alatt főzőcskézni.... :)


Hozzávalók: (kb. 45-50 db töltött, kb. 60 db kisebb, töltetlen, mézeskalácsnak pedig igencsak családos mennyiség)
  • 0,6 kg búzaliszt
  • 0,4 kg teljes kiőrlésű liszt 
  • 0, 3 kg nádcukor 
  • 0, 25 - 0,3 kg méz 
  • 0, 2 kg vaj 
  • 2 tojás 
  • 1/2 ek. szódabikarbóna
  • 1/2 ek. sütőpor
  • fűszerek (őrölt fahéj, szegfűszeg, gyömbér stb.)
  • marcipán
  • 0,1 kg hántolt mandula
Elkészítés:
  • A mézet forraljuk össze a vajjal és a cukorral.
  • Közben keverjük össze a száraz összetevőket (beleértve a hántolt mandulát is), majd miután hűlt egy kicsit a mézes keverék, ezt is adjuk hozzá, üssük hozzá a két tojást. Gyorsan gyúrjuk össze egy viszonylag ragacsos, ámde kemény tésztává és tegyük fóliába csomagolva legalább 2 órára hűtőbe.
  • A tésztából formázzunk diónyi gombócokat, töltsük a közepébe a marcipánt, majd pakoljuk őket sütőpapírral kibélelt tepsibe és 150 fokon (légkeverésen, vagy ha ez nincs, akkor 175 fokon) süssük kb. 8 percig. 
Ha gondoljuk készíthetünk rá cukormázat is, tojásfehérjével elkevert porcukorból.





Megjegyzések