2012. november 30., péntek

Sültpaprika krémleves a téli blogkóstolóra


Hát eljött ez is. Kereken egy hét van vissza a Dining Guide által szervezett Blogkóstoló kezdetéig. Rohan az idő, nincs mese, mindig meglep, hogy bizonyos nagyon távolinak tűnő esemény ideje milyen gyorsan elérkezik. Nagyon örültem, amikor a Dining Guidetól megkerestek, hogy lenne-e kedvem részt venni a téli rendezvényen és bár tudtam, hogy mennyire nagyon elfoglalt leszek ebben az időszakban (is), elvállaltam, hogy valamelyik nap én is főzök. 

Aztán jött persze a tőlem már megszokott "pánik". Jó lesz-e az étel? Szeretni fogják-e az emberek? Vannak-e még egyátalán olvasóim? És ha vannak, szeretnek-e annyian, hogy személyesen is eljöjjenek megkóstolni a főztömet? Ahogy az idő múlt csak egyre bizonytalanabb lettem, pedig ez a leves kétségtelenül az egyik idei kedvencünk, mert nagyon finom és bár egyszerű hozzávalókból készül, mégis különleges. Valószínűleg azért uralkodtak el rajtam az ilyesfajta érzések, mert sajnos az utóbbi időben Csipkerózsika álmát alussza a blog. Aztán persze meggyőztem magam, hogy igen! ez működni fog és azóta máris naposabb oldalúnak tűnik minden. :-) 

A rendezvényről bővebben itt olvashattok.

Hogy miért ez az étel? Erre is megvan a magyarázat. ;-) Bár ez a leves valószínűleg mindannyiunknak a nyarat, leginkább az augusztust juttatja eszünkbe, nem lehetetlen télen sem elkészíteni. Azért választottam ezt a receptet, mert az olajban eltett, grillezett paprika tökéletes alapja ennek a levesnek. Bemegyünk a kamrába, lekapunk a polcról egy befőttesüveget, majd rövid időn belül már kanalazhatjuk is a nyarat bele a szánkba. A szokásos tejszín helyett most joghurttal lágyítom az ízeket, ez nagyon jól harmonizál a paprika édeskés-füstös ízével. 

Velem egy turnusban találkozhattok még az Ági főz blog és az Édes és Keserű blog írójával. Az előbbi boszniai üstöt készít, ami egy marha- és birkahúsos egytálétel, az utóbbi pedig tökmagos-sütőtökös muffint. Jöttök, ugye? :-)

Hozzávalók 4 főre: 

  • 1 fej lilahagyma 
  • 1 kg piros húsú friss paprika (pritamin, kápia stb.) 
  • 1 l csirkehúsleves 
  • só 
  • bors 
  • koriandermag 
  • olívaolaj 
  • chili ízlés szerint 
  • 200 g sűrű, görög joghurt 

A levesbetét:

  • frissen morzsolt feta és pirított mandula 


Elkészítés:

  • A paprikákat süssük grillen, vagy sütőlapon addig, amíg feketére nem sül a héja.
  • Ezután fedjük le kicsit alufóliával, majd szedjük ki a csumáját, húzzuk le a bőrét. 
  • Kevés olívaolajon pirítsuk meg a finomra vágott hagymát, majd adjuk hozzá a paprika húsát, pirítsuk együtt. 
  • Öntsük fel a húslevessel, fűszerezzük sóval, borssal, frissen tört koriandermaggal és ízlés szerint chilivel.
  • Forraljuk össze, turmixoljuk simára a joghurttal. 
  • A tálalásnál szórjuk meg durvára tört, pirított mandulával

3 megjegyzés:

Judyt írta...

Jóhogy jó lesz! ÉN már alig várom, főleg egy ilyen hideg szeles nap után ;)

Reni írta...

Remélem! :)

Ciripbogár írta...

jaj, nagyon finomnak tűnik!!
Kipróbálom!