Pepparkakor egy leheletnyi naranccsal


Az a helyzet, hogy én már karácsonyi készülődéses lázban égek. November eleje óta, karácsonyi hangulatú gyerek- és családi sorozatokat készítek és így átragad azért rám is a hangulat. Szerencsére. Pepparkakort tavaly készítettem először, bele is raktam akkor a karácsonyi magazinomba, de úgy éreztem ennek a receptnek konkrétan a blog bejegyzései között is van helye. Kicsit módosítottam az ízesítésen, megsütöttem, majd újrafotóztam. 

2011-ben én pl. minden családtagnak ajándékoztam ilyen kekszet karácsonyra, mindenkinél sikere volt, lehet idén is beiktatom. Nagyon sokáig eláll - már ha megmarad -, finom, ropogós, "karácsonyi" ízű. A hétvégén már advent, itt az ideje a készülődésnek! :)


Apropó!!
Egy nagyon fontos információt még nem osztottam meg itt a blogomon, bár sejthető abból, hogy a jobbra, fenn, az oldalsávban látható egy banner. Egy banner, ami a téli Dining Guide Street Food Show-ra invitál. Ahogy korábban ősszel, úgy télen is megrendezésre kerül ez a nagyszerű esemény, amikor a Blogkóstoló keretében több blogger is bemutatkozhat főztjével a nagyközönség előtt. Velem december 8-án, délután 16:00-20:00-ig találkozhattok - persze csak ha szeretnétek - két másik bloggerrel együtt. :)
Egy téliesnek első gondolatra nem igazán  mondható levessel készülök, de ha belegondolunk nagyon is át lehet ezt az ételt vetíteni a téli konyhára, ugyanis a sültpaprika krémleves készülhet olajban eltett, vagy szimplán lefagyasztott paprikából.... De erről majd később!
Információkat a rendezvényről a Dining Guide oldalán találtok.


Narancsos pepparkakor

Hozzávalók:

1 tk. őrölt fahéj
1 mk. őrölt gyömbér
1 mk. őrölt szegfűszeg
1 mk. őrölt kardamom
1/2 mk. őrölt szegfűbors
1 mk. só
1 mk. szódabikarbóna
60 g vaj
80 g nádcukor
2 narancs héja
60 ml golden szirup
60 ml tejszín
200 g liszt


 
Elkészítés

  • Az egészben lévő fűszereket őröljük meg mozsárban (én mindig mozsárban töröm össze a fahéjat, szegfűszeget, kardamomot, szegfűborsot).
  • Keverjük össze a fűszereket a liszttel, sóval, szódabikarbónával és cukorral, reszeljük bele a narancsok héját, adjuk hozzá a puha vajat, golden szirupot és tejszínt, majd gyúrjuk össze. Formázzunk belőle egy nagy labdát, csomagoljuk fóliába és tegyük egy éjszakára (vagy 5-6 órára) hűtőbe.
  • Másnap nyújtsuk ki a tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 2 mm vastagságúra, szúrjuk ki tetszőleges formával, majd 180°-on süssük 8-10 percig.
  • A kihűlt kekszeket tároljuk légmentesen záró dobozokban.



Megjegyzések

  1. Golden szirup helyett mehet bele méz?

    VálaszTörlés
  2. Szerintem technikailag működik mézzel is, maximum ízében lesz picikét más, mer ugye a szirup az melasz ízű. :-)

    VálaszTörlés
  3. Pont a szirupot akartam én is kérdezni ;)

    Mennyire változik a süti formája? Jövőhétre hópihe alakban gondoltam elkészíteni :) Még egy kérdés: inkább roppanós, vagy omlós állagú?

    Dining Guidera én TUTI megyek, hátha végre sikerül személyesen is megismerkednünk ;) Úgyhogy egy adagot tessék félretenni :P

    VálaszTörlés
  4. Ez nem nő meg nagyon, lehet hópehely formájúra is sütni, tavaly én is szúrtam ki hópelyheket, fenyőfát stb. és tökéletesen megtartotta a formáját. Ez nem omlós, hanem roppanós, vékony keksz.

    VálaszTörlés
  5. Mi az a golden szirup és hol lehet kapni?

    VálaszTörlés
  6. A golden syrup, az nem más, mint melasz, melasz szirup. Budapesten több helyen is lehet találni én delikáteszben szoktam venni. Fehérváron viszont még sehol sem láttam :( Karácsony környékére mindig veszek többet, mert akkor fogy leginkább.

    VálaszTörlés
  7. Sziasztok!

    Engem az érdekelne naaagyon, hogy hol lehet beszerezni ehhez a betűnyomdát? Előre is nagyon köszönöm a választ! Kriszta

    VálaszTörlés
  8. Én a Desszertmesternél vettem, de azt hiszem lehet kapni a Gasztroshop.hu-n is, meg tavaly óta talán már máshol is :)

    VálaszTörlés
  9. Most kaptam egy hírlevelet és itt is kapható keksznyomda: https://www.tchibo.hu/Advent-kave-suetemeny-hangulatos-dekoracio-t400010892.html?wbdcd=apo2hs4ocG

    VálaszTörlés
  10. Sziasztok! Mi az a kardamom és hol lehet kapni?

    VálaszTörlés
  11. Szia!

    Az egy aromás fűszer. Én nagyobb kiszerelésben Budapesten szoktam venni fűszerkereskedésekben/delikáteszben, de szerintem herbáriákban is kapható (ahol élelmiszert is árulnak).

    http://fuszeresz.hu/?page_id=6&fuszer=24

    VálaszTörlés
  12. Sziasztok!

    Nekem a tészta nagyon ragadós lesz, nektek volt hasonló tapasztalatotok ezzel? Hogyan lehetne könyebben kezelhetővé tenni? Ha több lisztet teszek bele, akkor meg az íze lesz más...

    Köszönöm! :)

    VálaszTörlés
  13. Ez biztos buta kérdés lesz, de hab vagy főző tejszint kell hozzá használni?

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése