2012. augusztus 27., hétfő

Szedres tejes pite - Clafoutis


Csaknem egy hete írom ezt a posztot, de egyszerűen nem jutok a végére. Mindig csak egy-egy mondatot rakok hozzá, aztán rájövök, hogy össze kéne rakni a fotókat is hozzá, arra pedig már nincs időm, mert inkább a nálam leledző rengeteg esküvői/baba/kismama/jegyes sorozatot csinálnám. De azért ezt a blogot is jó lenne frissíteni, mert azért az én kis lelkemnek jól esne, ha nem azt látnám, hogy jajj lassan egy hónapja nem írtam ide....


Szóval. Korábban már készítettem ezt a puding állagú pitét más gyümölcsökkel is, de mindenképpen ki akartam próbálni szederrel, mert hát az mégiscsak a kedvenc gyümölcsöm. Azt mondják, hogy idén sajnos nagyon korán elérett a gyümölcs, azért talán még nem lehetetlen beszerezni, vagy ha igen, akkor dobjunk bele mást, ami épp szezonális. Lehet ez akár barack, akár ringló, vagy bármi ami csak eszünkbe jut, de szerintem mehet bele lecsöpögtetett meggy/cseresznyebefőtt is.
Én a sütihez nyírfacukrot és teljes kiőrlésű tönkölylisztet használtam, de aki nem tart ilyeneket itthon, az készítse szimplán cukorral és búzaliszttel.

mire kisült, kicsit megváltoztak - sajnos - a fényviszonyok, mint amikor a szedret fotóztam

Hozzávalók:

  • 125 g porcukor
  • 60 g liszt
  • 3 tojás
  • 2 dl tej
  • 1 dl tejszín (30%-os)
  • 50-60 dkg szeder
  • vaj a kenéshez
  • liszt a szóráshoz



Elkészítés: 

  • A tojásokat válasszuk szét.
  • A lisztet és a cukrot keverjük össze, majd folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a tejet, a tejszínt és a tojások sárgáját, majd 1-2 órára tegyük hűtőbe.
  • A tojások fehérjét verjük kemény habbá és  forgassuk bele a tojássárgás masszába. 
  • Egy kerámia (nem muszáj kerámiának lennie, csak semmiképp ne kivehető aljú legyen!) piteformát kenjünk ki vajjal, szórjuk meg liszttel, oszlassuk el benne a lecsöpögtetett gyümölcsöt és öntsük rá a tésztát. 
  • 200°-ra előmelegített sütőben süssük kb. 20 percet, majd csökkentsük a hőfokot 180°-ra és süssük további 10-15 percet, míg a teteje szép aranybarna lesz. (ha nagyon elkezd barnulni, takarjuk le fóliával)

3 megjegyzés:

Mézigörl írta...

Reni! Ez nagyon klassz! El is fogom készíteni, természetesen tk. liszttel és mézzel. Szeder már sajna nálunk sincs. 12 kg-t szüreteltünk, 11-et lekvárnak főztem be, a maradékot pedig eleszegettük. Így marad a szilva, az alma a pitébe, azokból van most a fákon bőven! :-D

Reni írta...

Igen, idén nagyon hamar leérett. Emlékszem tavaly a szeptemberi Lakáskultúrában a szeder volt a témám és akkor nagyon is aktualitása volt. Sajnálom, mert kicsit lecsúsztam róla, pedig akartam elrakni lekvárt..... :)

kolozsgabi írta...

Nekünk még van, de inkább szilvával próbálom ki, köszi a receptet!!