Lamoun makbouss - Marokkói sós citrom


Amikor múltkor a kuszkusz receptet raktam fel a blogra, akkor eszméltem rá, hogy az egyik házi készítésű hozzávalómat a marokkói sós citromot még nem is tettem itt közzé. Pedig ennek a fotóit is nagyon szerettem. Szeretem. Még tavasszal vett nekem Zita kezeletlen citromot, amiből ő is rakott el egy keveset, illetve én is. Nem akartam nagy mennyiséggel kezdeni, mert a marokkói (meg úgy általában arab) konyha elég távol áll tőlem, ám nyitott vagyok. Egy üveggel raktam el, 7 db citromot használtam fel hozzá, de lehet elegendő lett volna 6 is, mert így alig bírtam beletuszkolni ezt a mennyiséget a befőttes üvegbe.
Emlékeztem, hogy láttam ezt a receptet a Jamie does könyvemben, fel is lapoztam és a mennyiségek szempontjából ezt a leírást is használtam fel. 


Jamie kisebb méretű citromokat javasol, az enyémek viszont elég nagyok voltak. Sebaj. A lényeg: felhasználáskor a citromok húsát, a héj alatt található (már-már nyálkás állagúvá vált) fehér részt kaparjuk ki és csak a sárga héjat használjuk fel, azt kockázzuk az ételbe.


Hozzávalók: 
  • 6-10 db citrom (méretfüggő)
  • 200 g nagyszemű tengeri só (jódmentes!!!)
  • 2 db babérlevél összemorzsolva
  • 1 mk. feketebors
  • 1 mk. koriandermeg
  • 2 db (5-6 cm-es) fahéjrúd
  • frissen facsart citromlé (annyi, hogy elfedje az üvegben a citromokat)



Elkészítés:
A citromokat vágjuk be keresztben, de vigyázzunk arra, hogy ne vágjuk szét őket teljesen.
A sót keverjük össze a koriandermaggal, a nagyobb darabokra tört fahéjjal, az összemorzsolt babérlevéllel, illetve a fekete borssal.
A fűszeres sóból nyomkodjunk a citromok bevágásaiba.
Szórjunk a befőttesüveg aljába a fűszeres sóból, majd helyezzük rá a már besózott citromot, jól nyomkodjuk meg, hogy eresszen levet. Passzírozzuk rá a másik citromot, majd így a többit.
Ha az összes citromot jól belenyomkodtuk az üvegbe, szórjuk rá a megmaradt sót. Zárjuk le, majd tegyük napos helyre egy napig. Ekkorra kiereszti a levét a citrom, majd ha nem fedte el teljesen a gyümölcsöket, akkor öntsük fel frissen facsart citromlével.
Tegyük hűvös, száraz helyre 2 hónapra, ezután használjuk csak fel. (például így)











Megjegyzések

  1. Vártam már nagyon a recepted, mert el akarom készíteni a kuszkuszos csirkédet! :-D

    VálaszTörlés
  2. :)) Amikor felraktam a kuszkuszt, nagyon meglepődtem, hogy ez még nincs fenn... kicsit megkésve, de most már végre itt van! :)

    VálaszTörlés
  3. Ezek tényleg szuper fotók! nem tudok dönteni az 1. és a 4. kép között:)))mármint , hogy melyik tetszedjen jobban:DDD

    VálaszTörlés
  4. Kedves Reni!Nem vonz ez a különlegesség, de a fotók ismételten nagyon ott vannak!

    VálaszTörlés
  5. Az a helyzet, hogy - bár ez lehet egy gasztroblogon furcsa -, hogy annak még jobban örülök, ha a fotók tetszenek és a recept csak mellékes ;) (félig szakmai ártalom :D)

    VálaszTörlés
  6. Tényleg sós citrom nélkül nincs igazi marokkói konyha:) szép fotók! nagyon szeretem ide jönni!
    udvz.

    VálaszTörlés
  7. most találtam a blogodra!
    feliratkoztam.
    és hűséges olvasód leszek:D

    http://beautyandfashion-makeup.blogspot.hu/

    puszillak

    VálaszTörlés
  8. Yellow orange in very nice and strange hii



    lấy đồ bộ giá sỉ ở đâu đẹp giá rẻ
    mua bán motor giảm tốc ở dài gòn
    Chuyên sỉ đồ bộ mặc nhà tphcm hãng chính hãng
    thời trang giá sỉ cho các bạn sinh viên

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése