2012. július 11., szerda

Duplacsokis, málnás pohárkrém



Igazából ez sem egy nagy recept, inkább ötletnek nevezném. Mostanában a tonkabab bűvöletében élek (vagyis ez enyhe túlzás, mert hetente ha kétszer beteszem a lábam a konyhába és akkor is kukoricát főzök, vagy dinnyét eszek), már a szekrénynek - ahol tárolom - is ilyen illata van. Sokszor nem tudom eldönteni, hogy mit szeretek jobban... Az epret? A málnát? A szedret? Azt hiszem mindig éppen azt, amelyiknek pont szezonja van (na jó, a szedret már nagyon várom). A málnát ismét anyósomék kertjében szedtük, bár valamiért az idei termés gyatrább, mint a korábbi években, de annál finomabb. Egy részét le is fagyasztottam, hogy később is elő tudjam venni, akár édességhez, vagy akár csak magában. 



Ez egy rém egyszerű pohárdesszert, de annál nagyobb sikereket zsebelhetünk be vele, mert az ízek különlegesek, nagyon szépen kiegészítik egymást. A keserű, a tonkababtól már-már parfümös csokoládé, a savanykás málnazselé és az édes, vaníliás fehércsokoládé. 


Hozzávalók 6 főre (kis poharakba töltve)
  • 250-250 g mascarpone
  • 100 g étcsokoládé
  • 100 g fehércsokoládé
  • 1 kisebb tonkabab
  • 1 rúd vanília
  • 300 g málna
  • lapzselatin
  • 3,5 ek. nyírfa porcukor (cukor)
  • friss málna a díszítéshez


Elkészítés:
  • A fehércsokoládét gőz fölött olvasszuk fel, majd apránként keverjünk hozzá 250 g mascarponet, illetve a vanília kikapart magjait. Tegyük hűtőbe, dermedni.
  • Az étcsokoládét olvasszuk meg gőz fölött, majd apránként keverjük hozzá a másik adag mascarponet, két evőkanál cukrot és reszeljük bele a tonkababot. Ezt a krémet (akár kanál, vagy habzsák segítségével) oszlassuk el a poharak alján, majd tegyük a poharakat a hűtőbe.
  • A málnát kezdjük el melegíteni másfél evőkanál cukorral, majd ha a gyümölcs teljesen megpuhult és a körülötte lévő folyadék szirupos állagúvá vált, adjunk hozzá 2-3 lap zselatint (ízlés kérdése). Hűtsük le, majd kanalazzuk a megdermedt étcsokoládékrémre. A poharakat tegyük vissza a hűtőbe, hagyjuk a málnazselét is teljesen megszilárdulni (kb. 2-3 óra).
  • A fehércsokikrémet töltsük csillagcsövű habzsákba, majd nyomjuk a málnazselére. A tetejét díszítsük friss málnával.

6 megjegyzés:

N.D. írta...

ha van kedved meghívlak egy játékra: http://lelekdorombolo.blogspot.hu/2012/07/kerdezz-felelek-jatek.html

Névtelen írta...

Szia,

a tonkabab megjelent a hozzavalok kozott,de a recept leirasaban nem talalom.Mit kell csinalni vele?
Koszi:-)
Orsi

Reni írta...

Szia Orsi!

Hú de jó, hogy felhívtad rá a figyelmem, kimaradt a leírásból. Bele kell reszelni az étcsokoládés krémbe. Ki is egészítettem a receptet!

MÁK írta...

Erről asszem lecsúsztam...málna már nincs. :D De a képek annyira szépek, gyönyörködöm még bennük egy ideig! ;)

Reni írta...

Szerintem szederrel is menne. Én tuti kipróbálom úgy is ;)

Bety írta...

Great photos!
A great dessert!