2012. június 18., hétfő

Spaghetti carbonara zöldborsóval


Az a helyzet, hogy imádom a carbonara spaghettit. Az eredetit. Viszont én szoktam szezonális zsenge zöldségekkel is készíteni, persze ekkor már szentségtörés lenne a carbonara jelzőt ráaggatni az ételre. Mindenesetre a szósz ugyanaz, csupán egy kis zsenge borsó (vagy cukkini, esetleg padlizsánkockák stb.) társul mellé. 

Mostanság ha főzök, akkor maximum ilyen jellegű ételekre futja, másra nagyon nincs időm, vagy ha lenne is egy pár szabad órám, azt is inkább munkával töltöm, hogy haladjak. Amíg még szezonja van a zöldborsónak (bár ez fagyasztottból is készíthető), feltolom ide, hátha valaki kedvet kap hozzá. 


Hozzávalók 4 főre:
  • 400 g spaghetti
  • 2-3 marék zöldborsó
  • 20 dkg pancetta (hasaalja szalonna)
  • 4 tojás sárgája
  • bors
  • 4 ek. frissen reszelt parmezán + a szóráshoz (vagy 2 ek. parmezán + 2 ek. pecorino)
  • olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma


Elkészítés:
  • A szalonnát kockázzuk fel, majd egy evőkanál olajon az egy gerezd fokhagyma társaságában pirítsuk meg.
  • A borsót blansírozzuk.
  • A tojások sárgáját verjük fel villával, őröljünk bele feketeborsot, majd keverjük bele a 4 evőkanyálnyi sajtot is.
  • A tésztát lobogó vízben főzzük ki, majd öntsük a szalonnára (a legjobb, ha abba a serpenyőbe, amiben eleve sült a szalonna, hogy a zsírjának egy cseppje se menjen kárba), alaposan keverjük össze a sajtos, borsos tojással. (a tojás nem marad nyers, hiszen a forró, frissen leszűrt tésztán azonnal megfő). 
  • Adjuk hozzá a borsót, majd tálaljuk, szórjuk meg kevés reszelt sajttal, vagy forgáccsal.

5 megjegyzés:

Vera írta...

hú de régen ettem... csak az a gond, hogy melegben a nyers tojást nem szívesen...

Eva Nemeth írta...

na ezt a héten megcsinálom egyik nap. ráadásul nálunk meleg sincs:)

Reni írta...

nálunk van meleg, viszont a tojás ultrafriss volt :) egyenesen a mamától :) (mondjuk az is igaz, hogy kb. egy hónapja készült)

gionetta írta...

Kár, hogy nem előbb tetted fel! Akkor ma nem kellett volna keresgélni carbonara receptet! És még frissen szedett zöldborsó is lett volna itthon.

Reni írta...

Ó, sajnálom. :( Úgy néz ki, nem sikerült jól időzíteni :)