2012. június 21., csütörtök

Linzertorta friss gyümölccsel


Villámbejegyzés. Nem szeretném, hogy a blog egyáltalán ne frissüljön, pedig meg van rá az ok, kb. hetente egyszer, ha főzök... 
Az a helyzet, hogy ez a recept a tavaly szeptemberi Lakáskultúrában jelent meg, de mindig is közzé szerettem volna tenni a blogon. Bár a szeder még nem annyira aktuális, más bogyós gyümölcsök csak úgy tobzódnak a piacon, tehát nyugodtan helyettesíthetjük akár málnával, ribizlivel. Nekünk itthon nagy kedvencünk volt, hamar el is fogyott. Túlzottan sok munka nincs vele, tehát bátran bevállalható nyárra is.




Hozzávalók (25 cm átmérőjű formához):

  • 25 dkg liszt
  • 7,5 dkg vaj
  • 12,5 dkg + 3 evőkanál porcukor
  • 1 tojás sárgája
  • 50 dkg mascarpone
  • 1 lime héja és leve
  • 1 rúd vanília
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 50 dkg szeder (málna, ribizli)

+ vaj a forma kikenéséhez és 500 g szárazbab a vakon sütéshez



Elkészítés: 

  • A lisztből, vajból, a tojás sárgájából és 12,5 dkg cukorból gyúrjunk tésztát, majd csomagoljuk fóliába, és tegyük 1 órára a hűtőbe. 
  • Ha a tészta megszilárdult, nyújtsuk ki, helyezzük kivajazott, cakkos szélű piteformába, majd 180 fokra előmelegített sütőben süssük meg vakon 20-25 perc alatt. 
  • A krémhez keverjük ki a mascarponét a 3 evőkanál cukorral, a lime lereszelt héjával és frissen facsart levével. 
  • A csokoládét olvasszuk meg gőz fölött, majd kenjük be vele a kihűlt tésztánk belsejét és hagyjuk megszilárdulni. 
  •  Ezután öntsük bele a krémet, és halmozzuk rá a szedret (gyümölcsöt)


8 megjegyzés:

Judyt írta...

Nyammmi!! Ilyenek jöhetnek még :) Az utcsó képet nem lehetne elkérni háttérkép célra? ;)

Reni írta...

De! :) Milyen méretben küldjem? :)

Illéskrisz Konyhája írta...

Egyszerűen tökéletes...A süti is és a képek is! :o)

Judyt írta...

Ööö, 1280x1024 a monitorom, ha erre gondoltál :) Amúgy kiraktam az ittenit a céges gépre és mivel kb minden betérő rálát, már legalább 20-30 bókot bezsebeltem ;)

Reni írta...

@Illéskrisz: köszönöm! :)

@Judyt: Jajj és azóta se küldtem át nagy méretben... el vagyok havazva... :( :D

Névtelen írta...

Bocsi a tudatlanságomért, de a vakon sütés mit takar? Mi ez a szárazbabos dolog? :) Nagyon jól néz ki a torta, fincsi receptnek tűnik, szeretném megcsinálni, de ezt a részt nem értem sajnos!
A segítséget köszi előre is!! :)

Reni írta...

Semmi gond, ezzel lehet kiegészítem majd a bejegyzést is. A lényeg az, hogy:
Kinyújtod a tésztát, belehelyezed a sütőformába, sütőpapírt terítesz rá és ráöntöd a babot, majd így sütöd meg. Ennek az a lényege, hogy a tészta önmagában van sütve, tehát kell rá valami nehezék, hogy ne púposodjon fel, hanem szép formája legyen, tölthető legyen, miután kihűlt. A babot/rizst/sárgaborsót utána még jó sokszor felhasználhatod ilyen célra, viszont főzni már nem tudsz belőle.

Névtelen írta...

Köszönöm szépen, most már mindent értek :) A közeljövőben meg is sütöm szerintem :) Köszi a segítséget és a fincsi receptet!