Vaníliás mentaszörp


Van nekem egy kedves ismerősöm, aki a babafotós (leginkább újszülött) kiegészítőket horgolja nekem. Na ő adta nekem ezt az óriási csokor mentát, ugyanis a kertjében enyhén szólva burjánzásnak indult én pedig már régóta ki szerettem volna próbálni a mentaszörp készítését. Gondolkoztam azon, hogy levendulával ízesítem még pluszban, de nem voltam benne biztos, hogy Daninak az bejönne, így maradtam a jó öreg vaníliánál. Nem finomított cukrot használtam a szörp főzésénél, hanem fruktózt. Tudom ez csak részlegesen diabetikus, hiszen ebből is megvan a limit (azt hiszem talán 30 g, de ezzel nem vagyon tisztában – szerencsére), de azért a finomított kristálycukornál szerintem (bár az ehhez értők lehet másképp gondolják) mindenképpen jobb. Eszembe jutott a nyírfacukros megoldás is, de eddig még nem volt időm „olcsó” beszerzési hely után nézni, és a szupermarketek polcáról megvásárolva, bizony simán 5.000 Ft környékére rúgott volna a cukorköltség. Így ezt hanyagoltam. A fruktóz sem olcsó, de legalább fele annyi, mint a nyírfacukor.


Visszatérve konkrétan a szörpre. Finom lett, de én valami brutál mentaízre számítottam (ha megnézzük mennyi friss növényt raktam bele), ehelyett sokkal-sokkal enyhébb lett. Persze teljesen mentaízű, de nem mentolos cukorkára hasonlít. Bár ez lehet pozitívum is. Sőt! Én szerintem a limonádéba cukorszirup helyett konkrétan ezt fogom önteni.


A színe sem zöld, inkább amolyan mentatea színű, de ez érthető, hiszen gyakorlatilag ugyanúgy ázott a szirupban minden egyes levél, ahogy az a teában történne. (fotózás közben csak úgy jöttek-mentek a felhők, kb. ezért nem egyforma egy fotó sem)


Hozzávalók: 
 • 1,5 víz
 • 500 g fruktóz 
 • 1 rúd vanília
 • 1 lapos ek. citromsav
 • 2 citrom leve hatalmas csokor menta (ha van egy csokrunk, amit hatalmasnak gondolnánk, akkor még szedjünk hozzá másfélszer annyit, akkor lesz jó!)

Elkészítés: 
 • A cukorból és a vízből főzzünk szirupot, majd zárjuk el alatta a gázt, dobjuk bele menta letépkedett leveleit, a citromsavat, facsarjuk bele a citromok levét, illetve adjuk hozzá a vanília kikapart magjait és magát a rudat is. 
 •  Fedjük le és hagyjuk állni 1-2 napig, hűvös helyen. Szűrjük le, forraljuk fel újra és töltsük csírátlanított üvegekbe.

Megjegyzések

 1. Jaj, annyira jó hangulatúak ezek a képek :)

  VálaszTörlés
 2. Most nézem, hogy az alsó kép cseppet ferde :D Nem is vettem észre a vonaton, miközben írtam a posztot :))

  VálaszTörlés
 3. Nálam is burjánzik a menta, úgyhogy feltétlenül szeretnék belőle szörpöt készíteni. Nyírfacukorral. :)
  Meg talán egy adagot kipróbálok barna nádcukorral is, csak az íze miatt.
  Úgyhogy a receptet elvittem, kösziii! :)

  VálaszTörlés
 4. Nagyon jók a képek!! ..és kívánatos a szörp.. :)

  VálaszTörlés
 5. Reni, ha a mentalevelek a forró szirupba kerülnek, akkor nem barnulnak meg? A bazsalikomszörpnél vissza kell hűteni langyosig, hogy ne sárguljon meg, ezért kérdezem.

  VálaszTörlés
 6. A fruktóz energiatartalma nem pontosan ugyanannyi, mint a glükózé? Szerintem igen, és csak cukorbetegnek lehet szerepe, hogy melyiket eszik, mert talán máshogy hat az inzulinelválasztásra, de ha valaki csak fogyókúrás célzattal eszi, akkor nem jobb a fruktóz a glükóz helyett. Egyébként eddig úgy tudtam, hogy a fruktóz még olcsóbb is, mint a glükóz és talán annyi előnye van, hogy kicsit kevesebb is elég belőle, mint a kristálycukorból, mert erősebb az édesítő hatása. Valaki esetleg tudja, hogy mi a tuti glükóz-fruktóz kérdésben?

  VálaszTörlés
 7. Ági, próbáltam ígyis-úgyis, mind a két alkalommal bebarnult 1-2 nap alatt és a szörp színe is ugyanolyan lett mindkét alkalommal. A bazsalikom azt hiszem érzékenyebb egy picit a mentánál (magas hő hatására elillan az íze is)

  Bori, ez jó kérdéssor. Én is kíváncsi lennék rá. Igen, a fruktózból tutira elég kevesebb, mint a finomított krisztálycukorból, mert valóban sokkal-sokkal édesebb.

  VálaszTörlés
 8. Az a tapasztalatom, hogy a menta a limonádéban is bebarnul néhány óra alatt, gondolom a citrom miatt.

  Fruktóznak a 100 g-ra számított energiatartalma valóban ugyanannyi mint a répacukornak, viszont ugyanazon édesítőhatás eléréséhez 35-40%-kal kevesebb kell a fruktózból, tehát már így kevesebb energiát viszünk be.

  A fruktóz azért is egészségesebb, mert nem okoz olyan sokkot a szervezetnek, mint a hagyományos cukor. Hirtelen vércukor emelkedés, majd esés a cukorfogyasztás után.

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése