2012. március 13., kedd

Pikáns sütőtökkrémleves


Az a helyzet, hogy a sütőtökszezon igencsak lecsengett (bár még aranyárban lehet kapni néhol), de felteszem a receptet, mert el fogom felejteni, hogy miként készült... Maximum majd jövőre készíti el az, aki rákeres nálam a sütőtökre. Nem gondoltam volna, hogy ebben a szezonban ilyen sokszor és ilyen sok formában fog a tök az asztalra kerülni (Dani meg csak hümmög nagyokat, hogy mi a fenének kell ezt erőltetni...), de elhatároztam, hogyha én meg tudtam szeretni, akkor addig küzdök, amíg Dani is megszereti. Aztán vagy sikerül, vagy nem. A fagyit és a pohárkrémet megette, de a levesre már húzta a száját. Ki érti ezt?! :)


Most igyekszem kicsit felpörgetni a blogom, mert ha beindul a fotózási szezon (hó végétől nagyon), akkor - bár főzni fogok - megint ritkán fogok frissíteni... de talán tudom majd tartani legalább a heti egyet. Jön majd még sok-sok érdekesség, remélhetőleg egy több részes utazásos beszámolás...  a többi még a jövő titka.

Hozzávalók:
  • 500 g hámozott, pucolt sütőtök
  • 1 l húsleves
  • 1 kis fej lilahagyma
  • 5-6 dkg szalonna
  • 3-4 cm friss gyömbér
  • frissen őrölt bors
  • 1 kk. frissen őrölt koriandermag
  • 1 kk. frissen őrölt római kömény
  • 1 kk. frissen őrölt fahéj
  • frissen reszelt szerecsendió
  • chili ízlés szerint
  • tökmagolaj
  • pirított tökmag
  • 3-4 ág kakukkfű
  • olívaolaj
  • kb. 1 dl száraz fehérbor

Elkészítés:
  • A szalonnát vágjuk apróra, majd kevés olívaolajon süssük zsírjára. Dobjuk hozzá a hagymát, reszeljük bele a gyömbért, szórjuk meg finomra vágott chilivel és pároljuk meg.
  • A sütőtököt kockázzuk fel, majd adjuk a szalonnás keverékhez. Pirítsuk kicsit, majd öntsük fel a borral, majd a húslevessel. Fűszerezzük sóval, borssal, korianderrel, szerecsendióval, fahéjjal, római köménnyel, kakukkfűvel.
  • Főzzük puhára a tököt, majd turmixoljuk simára az egészet. Ha szükséges, akkor hígíthatjuk még húslevessel.
  • Szedjük tányérba a levest, szórjuk meg pirított tökmaggal és locsoljuk meg tökmagolajjal. Kínáljunk mellé  pirítóst.
Más... mostanában többen is kérték, hogy tegyek a cicáról fel képet, legutóbb pedig olyan kérés is érkezett, hogy magunkról... :) Hát jó!  A hétvégén pont készült rólunk fotó, mert Alcsútdobozon kirándultunk :)




Cicáról is van egy elég friss kép:


5 megjegyzés:

N.D. írta...

nagyon komoly ez a macsek, mint egy tudós, vagy egy festőművész.

Judyt írta...

Óh, hát tényleg kár,hogy csak most kerül ide ez a bejegyzés, mert irtó guszta és tuti megcsinálom ősszel, de most én is inkább vágyom friss zöldségre, meg a medvehagymás pogidra, húsvéti sonkára, meg tojásfestésre :P És várom az utazós bejegyzéseket is!

Kinga blogger írta...

Köszönöm :))).

Pocak Panna írta...

Gyönyörű fotók!!!! Imádom őket. Imádom a fotóidat!

Névtelen írta...

De helyesek vagytok! Legyetek mindig ilyen boldogok, mint a képen :)!
Alcsútdobozra mi is gyakran kirándultunk, 4 évig laktunk Fehérvár közelében. Most elkapott a nosztalgia, könnyeket csaltál a szemembe...