2012. március 16., péntek

Levendulás-citromos macaron


Úgy gondoltam, hogy illene már idén a Macaron-napra (március 20.) nekem is egy macaronnal készülnöm... Régen elég gyakran készítettem, de mostanság ritkán van időm rá, márpedig ahhoz, hogy macaront készítsek két dolog szükséges: idő (bár bizonyos rutin után nem igényel több törődést mint bármilyen sütemény) és türelem. Ha nincs időm, türelmem sincs, tehát ezek egyenesen arányulnak egymáshoz. 


Régóta szerettem volna lila színű macaront. Gondoltam rá, hogy készítek egy feketeáfonya redukciót, amivel beszínezhetem szépen a "habcsókokat", de lusta voltam és szégyen, nem szégyen a lila ételfestékhez nyúltam. Mentségemre legyen, hogy egy fogpiszkálónyit használtam belőle, tehát nagyon-nagyon minimális mennyiséget. Amúgy márkája szerint Wilton és elég szép színe lett, sikerült pont azt a halvány lila árnyalatot elértem, amit a levendulás macaronhoz elképzeltem. Az ízesítést is pont eltaláltam, kellemesen levendulás lett és cseppet sem olyan, mintha szappant nyalogatnék. A citrom meg nagyon jól harmonizál a levendulával, így tökéletes választás volt hozzá krém gyanánt a meyer citromból készült lemon curd.




Ha már francia desszert, akkor legyen Provence-i az ízesítése és a fotó stílusa is. Remélem sikerült.


Hozzávalók kb. 30 db macaronhoz:
  • 100 g porcukor
  • 100 g hántolt mandula
  • 40-40 g tojásfehérje
  • 25 g cukor
  • 35 g víz
  • 100 g cukor
  • 1 kk. szárított levendulavirág
  • 1 késhegynyi lila ételszínezék (én Wilton gélt használtam)
  • lemon curd


Elkészítés:
  • A 100 g cukorból és a vízből főzzünk szirupot, melegítsük 110°-ra.
  • Közben verjünk kemény habbá 40 g tojásfehérjét 25 g cukorral.
  • Folyamatos keverés mellett csurgassuk hozzá a szirupot, adjuk hozzá a színezéket és verjük addig, amíg kihűl.
  • A mandulát őröljük meg a levendulával együtt, majd keverjük össze a porcukorral, illetve a másik 40 g tojásfehérjével, majd óvatosan forgassuk bele a tojáshabba.
  • Töltsük a masszát simacsövű habzsákba, majd nyomjunk sütőpapírral bélelt tepsibe 3 cm átmérőjű köröket belőle.
  • Toljuk 150°-ra előmelegített sütőbe 13-14 percre.
  • Ha kihűltek a habcsókok, szedjük le a sütőpapírról és töltsük meg a citromkrémmel.

20 megjegyzés:

chriesi írta...

Áááá egyszerűen isteniek!! Makik és fotók is és a hangulat!

Reni írta...

Köszi! Pedig képzeld... éjjel 11-kor fotóztam őket :))

sajtosbrokkoli írta...

Nyilván finom, de fotók... basszus hihetetlen színek, fények, mélységek, imádom őket, tökéletesek. Gratulálok, ismét lenyűgöztél.

Anazar írta...

Remek benne az a citromkrém!

Marcsi írta...

Hűűűűű a macaron is, a képek is csodásak!!!!
Mint mindig csak gratulálni tudok naggggyon-naggggyon ügyes vagy!

Kricky írta...

Miért van az, hogy a macaron ilyen sok mindenkinek sikerül rajtam kívül? :)))
Ezek pedig kifejezetten csodásak lettek! a fotóid még mindig ámulatba ejtően csodásak! gratulálok neked!

Babette írta...

Méghogy sikerült -e? tökéletes...na mondtam én, hogy jön a következő bejegyzésed, meg fotód és az lesz a kevenc...az lett!!!

lapetitecuisine írta...

So damn cool your lilac lemon curd macarons together with your provencal poetic charmed style. Love it! Looks so retro as well...the first pictures seems a kind of coloured black and white because the colour of the lemon curd just pops out of the picture...;)

superhappyjohi írta...

Gyönyörüek reni!!! A macaronok es a fotok is! Küldhetsz párat :)

Illéskrisz Konyhája írta...

Micsoda képi összhang! Csak úgy árad a nyugalom a fotóidról. Csodálatos kompozíció!

Julia írta...

gyönyörűségesek, biztosan finomak is voltak!
nagyon szép a fotó!
:-)

padlizsánvirág írta...

Gyönyörűek a képek!

Névtelen írta...

Azért mielőtt teljesen elájulnátok, nézzétek meg ezeket a sütiket is:
http://limarapeksege.blogspot.com/search/label/macaron

Reni írta...

Köszönöm szépen! Örülök, hogy tetszik nektek!

Kedves Névtelen, ez csupán véletlen egybeesés - gondolom a levendulás macaronra céloztál a linkkel -, mást nem tudok rá mondani.

tanó móni írta...

Ez sikerült de nagyon!! Reni, Káprázatosak a képek, a sütik meg tuti, hogy nagyon finomak épp most ropogtatom az egyik Tőled kapott keksz utolsó darabját, két napot sem bírt ki a csomag, már el is fogyott:)) Köszönöm:)))

másik névtelen írta...

Szépek, szépek, de nálam a zöld maki (asszem, matchás?), mindent visz, még ezzel sem sikerült überelni :).

Reni írta...

Móni, örülök, hogy tetszenek, gondolom a te stílusodhoz igencsak közel állnak :))
Annyira örülök, hogy megérkezett a csomag, de a "balesetnek" már sokkal kevésbé :(

Másik névtelen :) Igen, matcha teásak voltak. Szerettük azt is nagyon :)

Kitti írta...

Nagyon szépek a képek és a macaronok is. Gratulálok.
A névtelen hozzászólást pedig nem értem. Limara más recept szerint csinálta, és azért mert ő készített olyan ízűt, akkor már más nem is készíthet? Pierre Hermé közkinccsé tette a receptjét. Akkor olyat se lehet csinálni?

Ildikó írta...

Engem először a fotók varázsoltak el....tökéletesen adják vissza azt a hangulatot, érzést, amit láttatni szeretnél. A levendula pedig egyik kedvenc növényem, alapanyagom, illatom...levendulaszirupot, levendulás linzert már készítettem, a következő ez a macaron lesz :)
Köszönet a képekért és a receptért is!

Kristóf írta...

Szia. nagyon jók lettek. érdeklődnék, hogy pihentetett fehérjéből csináltad, vagy közel frissből? köszi a választ.