Klasszikus croissant


Amíg az utazásos képeket feldolgozom, van itt még bőven kimaradt ételfotóm és receptem. Ilyen ez a péksüti is. Életem legjobb croissantjáról van szó, minden túlzás nélkül, cseppet sem életem legjobb fotóival, de nem baj, legalább megvan a kontraszt. 

Ez a klasszikus corissant, a szó minden nemes és jó értelmében. Leveles, vajas, isteni! Nem egy diétás süti, de ez akkor, amikor kisült és éreztem az illatát, cseppet sem érdekelt. Igazából a recept alapja még mindig Szakácsok könyve, de az első alkalom óta már nagyon-nagyon sokat változtattam rajta, leginkább az elkészítésen, pihentetéseken... nekem így még lazább és levegősebb lett a tésztája.

Ismét egy sok időt igénylő péksüti, de a húsvéti hosszú hétvégén talán be lehet tervezni és nagyon-nagyon finom reggeli lehet belőle egy szelet jóféle sonkával, tojással.... :)


Hozzávalók: 

  • 600 g rétesliszt (mindenképpen, mert a sima liszttel teljesen más állagot kapunk!)
  • 15 g tejpor
  • 35 g olvasztott vaj
  • 25 g friss élesztő
  • 250 ml langyos víz
  • 1 tk. só
  • 75 g porcukor
  • 300 g hideg vaj 

+ tojás a kenéshez

Elkészítés:

  • Az élesztőt morzsoljuk a langyos vízbe, keverjük el. 
  • A lisztet szitáljuk egy tálba, majd adjuk hozzá a tejport, a porcukrot, a sót, az olvasztott vajat és az élesztős vizet. Keverjük össze, dagasszunk belőle selymes, az edénytől és a kéztől tökéletesen elváló tésztát. Takarjuk le és meleg helyen kelesszük a duplájára. A megkelt tésztát dagasszuk át, majd tegyük tálba, fóliával fedjük le és rakjuk a hűtőbe bő 1 órára. 
  • A tésztát nyújtsuk ki háromszor olyan hosszúra mint szélesre. Fogjuk a hideg vaj felét és fedjük be vele a tészta kétharmadát. Hajtogassuk úgy, a tésztát, hogy először a vajazatlan harmadot hajtjuk a vajasra, majd erre az utolsó harmadot. Csomagoljuk fóliába, majd tegyük a fagyasztóba 30 percre, ezután fél órára a hűtőbe.
  • Nyújtsuk ki ismét a tésztát háromszor olyan hosszúra, mint szélesre, majd simítsuk a tészta kétharmadára a maradék vajat és ismételjük meg a hajtogatást. Csomagoljuk fóliába, tegyük fél órára a fagyasztóba, majd tegyük egy éjszakára a hűtőbe.
  • Vágjuk ketté a tésztát, majd nyújtsuk ki őket kb. 5 mm vastagságúra és vágjuk egyenlő szárú háromszögekre, majd szorosan tekerjük fel őket kifli formájúra. Tegyük a croissantokat sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük le felvert tojással és hagyjuk meleg helyen a duplájára kelni őket. Ha megkeltek, toljuk a kifliket 200°-ra előmelegített sütőbe 20-22 percre.


Majd elfelejtettem megemlíteni, hogy a gasztro.blog.hu oldal sajnálatos módon, hosszú-hosszú idő után megszűnt működni. Ez egy olyan oldal volt, amely összegyűjtötte a magyar gasztroblogokat és azok bejegyzéseiből egy-egy bekezdést, fotót rakott ki a nyitóoldra. Amennyiben az olvasót érdekelte az írás, egy kattintással továbbjuthatot az eredeti oldalra, ahol a teljes tartalmat elérhette. Azonban nem kell búsulni, máris létrejött egy új oldal, amit itt találtok.

Megjegyzések

  1. Húú Reni, mint ahogy itt mondanák..."estoy flipando"! :-)

    VálaszTörlés
  2. Wow, nagyon jól néznek ki. Hétvégén nekiállok én is.

    VálaszTörlés
  3. Noémi, Éva, Erika köszönöm szépen! :)

    Kriszti, ez nem is csoda :)

    VálaszTörlés
  4. Nyamm!
    Megyek hétvégén Székesfehérvárra. Vasárnap átugorhatok hozzátok egy ilyen reggelire? :)

    VálaszTörlés
  5. Háááááááááát, nem biztos, hogy itthon leszek.. :D

    VálaszTörlés
  6. Kedves Reni! Szeretnélek meghívni a Húsvéti menü ajánló "játékba". Nézz be hozzám a részletekért, ha még nem ismernéd!

    VálaszTörlés
  7. nagyon jól néz ki. az szeretném kérdezni, hogy a már kész tésztát lehet sütés előtt fagyasztani (pár napra)?

    VálaszTörlés
  8. Szia!

    Persze! Nálam is volt már rá példa, hogy dupla adagot készítettem, az egyik adagot megsütöttem azon nyomban, a másikat pedig pl. 4-5 nap múlva.

    VálaszTörlés
  9. Szia!

    Nagyon szépek, meg is szerezném csinálni nemsoká.
    Az lenne a kérdésem, hogy tejpor mindenképp kell bele? Nem lehet a víz egy részét tejjel helyettesíteni?

    VálaszTörlés
  10. Nem! Én sokszor kihagyom belőle :)
    Szerintem ha a víz egy részét tejjel helyettesíted, más lesz a tészta szerkezete, inkább kalácsosabb. Én eddig csak vízzel készítettem.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése