2012. március 10., szombat

Fahéjas-mazsolás csiga


Szóval volt az elmúlt hetekben (vagyis kb. 2-3 héttel ezelőtt) egy időszakom, amikor akarva-akaratlan croissant tésztát gyártottam, mert ki akartam próbálni belőle több mindent. Ez a tészta napokig várt a fagyasztóban felhasználásra, mire arra jutottam, hogy fahéjas lesz és kész. (ezt azért "mondom" így, mert Dani nem igazán van oda a fahéjért én viszont rajongok érte, pláne a ceyloniért... talán nem is sejti, hogy milyen sok mindenbe belerakom...) A pizzás csiga bejegyzésnél írtam, hogy ez az egyik kedvenc kelt tészta receptem, péksüteményeknél - aki szereti a levelest - tuti befutó. Csak az idő... kell hozzá egy szabad szombat délelőtt, délután, vasárnap, hogy az ember elkészüljön vele. Viszont ha egyszer rászántuk magunkat, akkor biztos, hogy előbb-utóbb megint rá fogjuk. 

A recept ismét a Szakácsok könyve alapján.


Hozzávalók:

  • 600 g rétesliszt
  • 15 g tejpor
  • 35 g olvasztott vaj
  • 15 g friss élesztő
  • 2,5 dl langyos víz
  • 1 tk. só
  • 75 g porcukor
  • 320 g hideg vaj
Töltelék:
  • 2. ek vaj (olvasszuk meg)
  • 4-5 ek. nádcukor
  • fahéj és mazsola ízlés szerint

  • Az élesztőt morzsoljuk a langyos vízbe, keverjük el.
  • A lisztet szitáljuk egy tálba, majd adjuk hozzá a tejport, a porcukrot, a sót, az olvasztott vajat és az élesztős vizet. Keverjük össze, dagasszunk belőle selymes, az edénytől és a kéztől tökéletesen elváló tésztát. Takarjuk le és meleg helyen kelesszük a duplájára. 
  • A megkelt tésztát dagasszuk át, majd tegyük tálba, fóliával fedjük le és rakjuk a hűtőbe bő 1 órára. 
  • A tésztát nyújtsuk ki háromszor olyan hosszúra mint szélesre. Fogjuk a hideg vaj felét és fedjük be vele a tészta kétharmadát. 
  • Hajtogassuk úgy, a tésztát, hogy először a vajazatlan harmadot hajtjuk a vajasra, majd erre az utolsó harmadot. Csomagoljuk fóliába, majd tegyük a fagyasztóba 30 percre, ezután 1 órára a hűtőbe. 
  • Nyújtsuk ki ismét a tésztát háromszor olyan hosszúra, mint szélesre, majd simítsuk a tészta kétharmadára a maradék vajat és ismételjük meg a hajtogatást. Csomagoljuk fóliába, tegyük fél órára a fagyasztóba, majd egy órára a hűtőbe. (Ezután egyből fel is használhatjuk a tésztát, de én ennél a pontnál hagytam egy éjszakára a hűtőben)
  • Vágjuk ketté a tésztát, majd nyújtsuk ki őket kb. 5 mm vastagságúra. Kenjük meg a felületüket olvasztott vajjal, szórjuk meg a fahéjjal elkevert nádcukorral és mazsolával. Tekerjük fel egyenként a kinyújtott, tésztákat, majd vágjunk belőle 2 cm széles szeleteket. Helyezzük a csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe és hagyjuk kb. egy órát a szobahőmérsékleten.
  • Toljuk 200°-ra előmelegített sütőbe 20 percre a csigákat.
Egy jó pohár tejjel ideális (és ultraegészségtelen) reggeli. :)



4 megjegyzés:

Robert Nagy írta...

Nagyon szépek a csigák!
Épp a héten készített egyik kolléganőm ilyen fahéjas csigát - mindössze annyi csavarral, hogy mazsola helyett kardamomot tett bele. Nagyon jó volt benne a kardamom - állítólag valamiféle finn recept nyomán került bele.

Névtelen írta...

ÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓ, köszi, hogy ilyen gyorsan feltetted! Holnap nekiugrok. Tök szép képek, mint azt megszokhattuk.

Marcsi írta...

Reni!
Ezek is csudííííí
gyönyörűségesek!!! Jöhet az egész tányérral.

Reni írta...

Én kifogyóban vagyok itthon kardamomban... majd veszek Spanyolországban egy zsáknyi fűszert :)) Imádom, úgyhogy biztos jó lehet. Télen én is próbáltam több "északi" kekszet sütni, mindegyikben volt kardamom :)

Névtelen -> Nagyon szívesen! :)

Marcsi, köszönöm szépen, örülök, hogy tetszik! :)