Egészben sült csirke


Mondjuk a vasárnapi asztalra. Ugye milyen szép? Régen meg voltam győződve arról (mondjuk olyan 15-16 éves koromban), hogy én csirkemellfilén kívül semmiféle hús elkészítésére nem leszek képes és hajlandó a jövőben. Aztán másképp alakult. Manapság már gyakorlatilag mindenféle húst megeszek (néhány kivétellel), bőven elvonatkoztattam a mellfilétől. Egészben sült csirke viszont eddigi konyhai pályafutásom alatt, ezzel az alkalommal együtt csak kétszer szerepelt a menüben itthon. Nem is tudom miért, hiszen a jól elkészített csirke nagyon is ízletes tud lenni. 

Ezt az ebédet nem bonyolítottam túl. A csirkén kívül sót, borsot, kakukkfüvet és vajat használtam, köretnek pedig olívaolajjal meglocsolt, egyszerű salátát kínáltam mellé. Nagyon finom volt, az elmúlt időszak egyik kedvence.


Tudom, mostanság eléggé elhanyagolom a blogot, pedig van ám sok-sok receptem és fotóm talonban, de valahogy írni már nem feltételnül van kedvem. Mire lennétek leginkább kíváncsiak? Van pl. klasszikus házi levelestésztából készült croissant-om, vörösáfonyás marharagum répapürével, rákos-citromos spaghetti, mazsolás-fahéjas csiguszok stb.

Hozzávalók:
  • 1 db kb. 1 kg-os egész csirke
  • bors
  • 5+2 dkg vaj
  • 4-5 ág kakukkfű

Elkészítés:
  • A csirkét mossuk meg, majd papírtörlővel töröljük szárazra.
  • Sózzuk be alaposan kívül belül, majd kötözzük a szárnyakat és a combokat a testhez, a cérnát a csirkék lábának a végénél megcsomózva.
  • Tegyük egy hőálló sütőtálba, öntsünk alá kb. 1 dl vizet (vagy fehérbort).
  • Őröljünk rá frissen borsot, majd kockázzuk a csirkére az 5 dkg vajat és toljuk 200°-ra előmelegített sütőbe kb. 60 percre.
  • Olvasszuk fel a 2 dkg vajat, tépkedjük bele a kakukkfű leveleit, zsenge ágait, majd a csirke elkészülte előtt 10 perccel locsoljuk rá.
  • Tálaljuk könnyű, vegyes salátával.



Megjegyzések

  1. Jó kis pecsenye! Tökéletes fotók!

    VálaszTörlés
  2. Aszem az összes fotód közül, ami természetesen mind-mind nagyon tetszik, ez az eddigi nekem legjobb. Hm, holnap hozol egy új fotót, akkor meg az fog tetszeni:)))
    A csirke isteni!

    VálaszTörlés
  3. Szia Reni!
    Már régóta olvasgatlak. Ahogyan ezidáig mindig, most is gyönyörűek a fotóid. A recept pedig egyszerű, de annál nagyszerűbb:))! Én is kipróbálom valamelyik hétvégén.
    Nekem is van blogom, bár még nem kiforrott a dolog,kezdő vagyok, de nézz be hozzám, ha van kedved és időd.
    Linda
    http://www.padlizsanvirag.blogspot.com/

    VálaszTörlés
  4. Én a vörösáfonyás marharagu répapürére szavazok :). Évek óta imádom a blogodat. Nagyon inspiráló.

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm szépen! Igyekeztem a fotókat kicst még jobban rusztikusra csinálni, erre picit az utómunkával is rádolgoztam. Ezek szerint jól sikerült és ennek nagyon örülök! :)))

    Linda, belenéztem a blogodba, hajrá-hajrá! :)) Nagyon szépen köszönöm a kedves szavaidat! :)

    Kinga, nagyon szépen köszönöm! Annyira jól esnek az ilyen jellegű visszajelzések, mint amit te is írtál. Furcsa ezt olvasni, hogy évek óta, pedig tényleg... már lassan 3,5 éves a napos oldal :)

    VálaszTörlés
  6. A fahéjas-mazsolásra adnék le egy szavazatot!

    VálaszTörlés
  7. A rákos citromos spagetti is kap egy szavazatot:)

    VálaszTörlés
  8. Nahát, így nehéz lesz választani! Akkor jön mondjuk a rákos spaghetti, mert tészta és tengeri étel régen volt :)) Hús meg éppen itt... előtte meg kelt tészta... :)

    VálaszTörlés
  9. Kelt tészta, kelt tészta...!!! De dolce mikor volt itt utoljára, kérdem én, mikor?! Már majdnem egy hónapja!!! Úgyhogy ide azzal a mazsolás - fahéjas cuccal, de sürgősen :)!

    VálaszTörlés
  10. :D:D
    ilyen rég volt édesség? :D mondjuk bejegyzés is elég ritkán van... :) na majd hétvégén összeütök valamit még a blogra, ma este meg felrakom azt a csigát ;)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése