Friss kifli reggelire...


...avagy express croissant. Én csak azért nem nevezem annak, mert számomra azért a croissant picit más. Ezzel sincs semmi gond, sőt, csak nekem sokkal inkább hajaz egy finom, vajas és leveles tésztájú kelt süteményre, mint a klasszikus croissantra. Persze ettől még semmit nem veszít az értékéből, hiszen fantasztikus ajándék lehet reggelente az asztalon, de azért a klasszik, az a klasszik. 

Az expressz jelző természetesen nem azt jelenti, hogy 30 perc alatt gyúrunk, dagasztunk, kelesztünk és sütünk meg egy adag péksüteményt, hanem ez inkább az elkészítés menetére utal. Ezzel ugyanis nincs annyi macera. A hagyományos levelestésztához azért igencsak szükség van szabadidőre, mert gyakorlatilag egész napos elfoglaltságot jelent az elkészítése. Hajtogatni kell, fagyasztóba tenni, aztán csak simán a hűtőbe, újra kinyújtani, vajazni, hajtogatni, fagyasztóba tenni és így tovább... ezzel szemben ezzel a gyors verzióval nem kell ennyit foglalkozni. A tésztát össze kell állítani, megkeleszteni, kinyújtani, vajazni, formázni és hűtőbe tenni, utána pedig egyszerűen kisütni. 

Persze ez a recept nem az én találmányom. Dorci és Limara receptjéből raktam össze, konkrétan ötvöztem a kettőt és így jött létre az én kis hibridem. 


Hozzávalók:
  • 70 dkg liszt
  • 4 ek. cukor
  • 1 pohár joghurt
  • 2 dl tej
  • 1 kk. só
  • 2 tojás
  • 5 dkg friss élesztő
  • 20 dkg vaj
  • +1 tojás a kenéshez

Elkészítés:
  • A tejet meglangyítjuk és felfuttatjuk benne az élesztőt.
  • A lisztet keverjük össze a cukorral, sóval, adjuk hozzá a joghurtot, a lazán felvert tojásokat és a felfuttatot, élesztős tejet. Dagasszunk belőle ruganyos, az edény falától elváló tésztát, majd takarjuk le és kelesszük a duplájára.
  • A vajat keverjük habosra.
  • A megkelt tésztát osszuk 10 egyenlő részre, majd nyútjsuk egyenként kb. 4-5 mm vastagságúra. 
  • Ha egy gombócot kinyújtottunk, kenjük meg a habosított vajjal, majd nyújtsuk ki a következő gombócot és helyezzük a vajas tésztára. Ezt a lapot is kenjük meg vajjal, majd jöhet rá a következő tészta, majd ismét a vaj. Rétegezzük így a kinyújtott tésztákat, a legfelsőt már ne kenjük meg vajjal. Tegyük egy fél órára hűtőbe.
  • Vegyük ki a hűtőből a tésztát, majd nyújtsuk ki 6-7 mm vastagságúra, vágjunk a tésztából egyenlő szárú háromszögeket, majd tekerjük fel őket kifli/croissant formába.
  • Tegyük a kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe, majd toljuk be a hűtőbe egy éjszakára (kb. 8-10 órára).
  • A hűtőből kivéve, kenjük meg a sütik felületét felvert tojással és tegyük a 175°-ra előmelegített sütőbe kb. 25 percre. 





Megjegyzések

  1. :)) én mostanában eléggé kiműveltem magam croissant témában és nagyon sokat neves receptet kipróbáltam...nem egyszerű kérdés. Kezdem azt érezni, hogy néha szerencse kérdése is, de a vaj mindenképpen számít! Csak jó minőségű vajjal lesz igazán finom. Másik tapasztalatom, hogy nekem finomabb lesz és sokkal közelebb állt az igazi francia változathoz, amikor nem kentem be a tetejét tojással. vicces, de ez van. Pedig hivatalosan be kell kenni, mégis.. Alapvetően pedig tényleg egy egész nap a tészta elkészítése, de akár bő fél napba is beleférhet... korán kell kelni vagy későn feküdni:) én nem fagyasztottam, mert vagy fagyasztás vagy hűtés, én inkább hűtöttem. De bazi hosszadalmas a kelesztés és a pihentetési idő...tény közben lehet mást csinálni csak ne menj el hazulról. Viszont a végeredmény valóban totál más, mint az express :) Ha pedig már tömjük a hasunkat a sok-sok vajjal, akkor én inkább kiélvezem :) Fagyasztóban sokáig eláll egyébként, reggelre kiolvad hűtőben és 15 perc alatt meg lehet sütni. Úgyhogy azt hiszem havonta egyszer inkább réveszem magam egyik szombat délelőtt és gyúrok, nyújtok, hajtok, gyúrok nyújtok, hajtok ....sokszor egymás után.

    VálaszTörlés
  2. Nálam kenyér sül... Jó dolog amikor házi pékséggé alakul az otthonunk..:)

    VálaszTörlés
  3. Ui: jó kis 'hibrid-kiflik' lettek...:)

    VálaszTörlés
  4. Én is sütöttem már klasszikust itthon úgy 4-5 alkalommal és pont ezért nem voltam "elégedett" ezzel :)
    A hétvégére beterveztem a klasszikust
    vagyis a csokis változatot a pan au chocolat-ot :)
    Én fagyasztottam és hűtöttem is, eddig bevált így, de majd kipróbálom máshogy is :)
    http://renidani.blogspot.com/2011/03/ismet-egy-kis-leveles.html
    (ez Szakácsok Könyve recept, nekem nagyon bejött, de most másikat tervezek)

    VálaszTörlés
  5. Mozzarelli... uuuugye? Holnapra is tervezek valamit... csigákat reggelire :)

    Hétvégén meg jöhet a csokis "kenyérke" :)

    VálaszTörlés
  6. Múltkor írtad a lemon crudnél, hogy croissanttal milyen finom.. Úgy elültetted a bogarat a fejembe, hogy amikor Dorci receptjét megláttam, rögtön meg akartam sütni és fincsi citromkrémmel enni :D Meg is csináltam...volna, ha valami nem sikerül félre :S (valamiért száraz, alig összeálló lett a tészta) Ehető volt, de nem az igazi... Azóta még nem szántam rá magam, de most a postod ismét bogarat ültetett :P

    VálaszTörlés
  7. Lementettem a receptet, ki fogom próbálni! Amióta elkészült az első kenyerem, kezdem azt hinni, hogy egyebet is meg tudnék sütni otthon - tudom, hogy mi van benne, és sikerélmény :)

    VálaszTörlés
  8. Igen, én is néztem a Szakácsok könyvében. Nekem sima levelesre a Michel Roux Tészta varázs-os jött be, a croissant-ra pedig a Bo Friberg félét alakítom át egy picit. Írtó sokat csináltam, lefagyasztottam és reggelente nagyon jó megsütni, csak pár perc tényleg. Minőségileg meg semmit nem változik fagyasztás után. Jaj...lehet ki is veszem az utolsó adagot a fagyóból, most hogy így láttam ismét a fotókat és beszélünk róla...

    VálaszTörlés
  9. Que rico relleno te han quedado perfectos y dorados me encantan con un café ,abrazos y abrazos.

    VálaszTörlés
  10. Gyönyörűséges! Croissant bármikor jöhet! És tényleg! nagyon jól bírta nekem is a hűtőzést!

    VálaszTörlés
  11. Egy kérdésem azért lenne: a joghurtot mire használod? Mert az elkészítésnél nem láttam viszont :)

    VálaszTörlés
  12. Hú de jó, hogy írtad!
    Kihagytam.....
    Szóval a tésztába kell azt is belegyúrni a tojásokkal, tejjel együtt. Pótoltam is.
    Köszönöm, hogy szóltál!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése