Zöldborsópesztós fusilli garnélával


Imádom az ilyen gyors ételeket. Az biztos, hogy amikor ilyen kajákat találok ki, azzal Daninál nem lehet melléfogni. Imádja a tésztát, a tenger gyümölcseit - nem mintha én nem ugyanígy lennék ezzekkel - és a zöldségeket. Mégha a pesto nem feltétlenül is tartozik a szíve csücskéhez (legalábbis a klasszikus), azért az ilyen variációk ellen sosem szokott tiltakozni. Bár a zöldborsónak szezonja nem éppen most van, de tutira veszem, hogy szinte mindenkinek megbújik a fagyasztójában egy-egy zacskónyi. Imádom a nyár ízeit ilyenkor a tél közepén előszedni a hűtőből. 

A rákot nagyon szeretjük. Ti? A metroban szoktam venni előfőzött állapotban, általában ezt a méretet (fejjel farokkal együtt kb. 10 cm-esek), de előfordul, hogy nagyobbak kerülnek a kosárba (árfüggő)


Hozzávalók 2 főre:
  • 3 marék zöldborsó
  • 300 g durumtészta (fusilli, farfalle, de akár spaghetti, vagy linguine is jó)
  • 300 g előfőzött garnéla
  • olívaolaj
  • bors
  • 1/2 citrom leve
  • 1 marék blansírozott mandula
  • 2-3 ágnyi mentalevél
  • 1 gerezd fokhagyma


Elkészítés:
  • A tésztát főzzük meg.
  • Közben a borsót dobjuk pár percre lobogó vízbe, majd szűrjük le, adjuk hozzá a mandulát, a citrom levét, a mentát, 3-4 evőkanálnyi olívaolajat, sózzuk, borsozzuk és turmixoljuk össze.
  • A rákokat tisztítsuk meg: szedjük le a fejüket, majd a hasánál bontsuk meg a páncélját és a lábakkal együtt húzzuk le a húsról. A hátán vékonypengéjű, éles késsel ejtsünk vékony bemetszést és szedjük ki az ott futó bélcsatornát.
  • A rákokat dobjuk egy tálba, szedjük rá a forró tésztát, majd keverjük hozzá a borsókrémet. Díszítsük egész, főtt borsószemekkel, illetve facsarhatunk rá még kevés citromlevet.




Megjegyzések

  1. Ha garnéla van benne, már rossz nem lehet.

    VálaszTörlés
  2. Ez nagyon fincsi lehet! Biztosan jól kiegészíti a zöldborsó édessége a garnélát.

    VálaszTörlés
  3. Mákos vagy Danival... Én hiába kreálok ilyesmit, ehetem egyedül :( Sokszor nagyon macera a fél adag, és még azt is 2-3 alkalomra eszem meg, mire pont rá is unok :D De ezt lehet, hogy bevállalom!

    VálaszTörlés
  4. Una receta curiosa, diferente y seguro que muy buena
    Besos

    VálaszTörlés
  5. csak, hogy megerőstísem a híreket: "Mákos vagy Danival"

    VálaszTörlés
  6. Bocs, nem a kajára vonatkozik, de a cikk (Csernus) melyik újságból van? (amire a rákokat terítetted)
    Köszi

    VálaszTörlés
  7. Noémi, tényleg nagyon jó a garnéla meg a borsó együtt! Nekem nagyon bejön.

    Judit, ezt talán kis adagban is el tudod készíteni. :) Ezek tipikusan olyan kaják, amiket akár magamnak is összedobok egyszemélyes adagban.

    Bertha, muchas gracias! :))

    Danika, haha :P

    Az újság Magyar Nemzet, dec 30. (ez a legolcsóbb fekete-fehér, hagyományos újság, nekem kizárólag a fotózáshoz kellett) :]

    VálaszTörlés
  8. Reni, nagyon tetszenek a fotóid,remélem nem haragszol meg egy kritikai észrevételért.Úgy látom ezt kicsit összecsaptad. Egyrészt úgy gondolom, azzal, hogy látszik a cikk címe ilyen erőteljesen, teljesen elvitte a képet ebbe az irányba. Utána már jobban megnéztem mi az ami még olvasható,"politikai üldözöttek állásfoglalása". Már mindent láttam, csak azt nem amit láttatni akartál, a szép rákokat. A másik pedig, hogy a már kész ételt is az újságpapírra tetted, mintha onnan enné meg az ember. Így egymás után nekem ezek a mondandók, olyan furcsák. Mi a fotós suliban mindig azt tanultuk, hogy egy kép mellett nem lehetsz ott mindig, hogy elmagyarázd, a mondandónak egyből át kell jönnie. Nekem ez jött át. Remélem nem haragszol, mert mindig nagyon jók a fotók, de ez most valahogy nem jött be.

    VálaszTörlés
  9. Ági, ugyan! Miért haragudnék meg? Nyugodtan írd le a véleményed. Azt túlzásnak gondolnám, hogy összecsaptam, viszont arra tényleg nem figyeltem, hogy pont egy politikai témájú cikk figyel az oldalsó kolumnában. Nyilván nem tudok mindig olyan fotókat készíteni, ami mindenkinek tetszene. Az újságnak azon kívűl semmiféle szerepe nem volt, minthogy háttér legyen. Viszont lecseréltem azt a rákos képet, hogy nehogy mindenkinek a "politikai...." felirat szúrja ki elsőre a szemét. Köszönöm az észrevételt, szívesen veszem mindig a kritikákat!

    VálaszTörlés
  10. Lehet kicsit erősen fogalmaztam, mikor azt írtam, hogy összecsaptad. Inkább csak a Tőled megszokott alaposság és minden részletre kiterjedő figyelmességed hiányoltam abból a képből. Szépek, mi több gyönyörűek a képeid, a két nekem legjobban tetszőhöz írok most pozitívat is. :) További gyönyörű fotókat!

    VálaszTörlés
  11. Jajj dehogy! Semmi probléma :))

    VálaszTörlés
  12. Próbáltad nyers garnélával? Néhány perc a forró serpenyőben. Sokkal finomabb, mint a főtt. Igaz ritkábban kapni és csak egy méretben.

    VálaszTörlés
  13. Persze-persze, tudom, hogy nyers rákot a legjobb mindenhez használni (nagyon sok fejben lévő receptemet ezért nem tudom megvalósítani), de Fehérváron nem hogy ritkábban, hanem egyáltalán nem lehet friss, nyers rákot kapni. Fagyasztottat már láttam, de nemtom... mi van, ha már 20x kiolvadt és vissza is fagyasztották ugyanennyiszer?!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése