2012. január 8., vasárnap

Mézes-mandulás madeleine



Nagyon szeretek madeleinet sütni, mert gyorsan megvan, nagyon sokféleképpen variálható és nem utolsó sorban baromi finom is. Készítettem már matcha teával, kakaó és narancs párosával, gyömbérrel, illetve sós változatban is, rozmaringgal, parmezánnal, vagy épp bazsalikommal, de nem maradt ki a klasszikus, citromos változat sem. Kedvencet választani nem igen tudnék, én mindegyiket imádtam. A sós változatok nagyon-nagyon belopták magukat a szívünkbe, de ugyanígy az édesek is. 

Extra hozzávaló, amire szükség van hozzá, az a sütőforma, de tippem szerint szinte bármelyik konyhafelszerelés boltban lehet ilyet kapni, hiszen én is Fehérváron vettem. Megéri, mert utána garantáltan nagyon sokat fogjuk használni (Már ha szeretünk sütögetni, de miért ne szeretnénk? Ez egy gasztroblog és valószínűleg azért nézik az olvasók, mert nem áll tőlük távol az effajta tevékenység.)

Nagyon jól jön reggelire egy pohár tej/kakaó/tejeskávé/tea mellé, de napközbeni életmentőnek, vagy akár vendégvárónak is tökéletes. Felvághatunk azzal, hogy "franciás" süteményt készítettünk. :)
Ez a recept a januári GoodFood-ból származik, ott mogyoró szerepelt összetevőként a mandula helyett, de én abból dolgoztam, ami itthon volt.

Elég is legyen a dumából (Nem értem, néha alig tudok kicsikarni magamból két sornyi értelmes szöveget, néha meg csak úgy ömlik belőlem... sebaj. Egyszer ilyen, egyszer olyan.).


Hozzávalók (kb. 18 db-hoz):

  • 2 nagy tojás
  • 110 g cukor (mondjuk muscovado, vagy demerara, de jó a sima kristály is)
  • 70 g liszt
  • 1 tk. sütőpor (ezt akár el is hagyhatjuk)
  • 50 g darált mandula
  • 1 ek. méz
  • 1 narancs lereszelt héja
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 100 g olvasztott, de kissé visszahűtött vaj
  • + vaj a kenéshez, porcukor a szóráshoz

Elkészítés:

  • A tojásokat keverjük krémesre a cukorral és a vanília kikapart magjaival. 
  • Adjuk hozzá a mézet, szórjuk bele a sütőporral elkevert lisztet, a mandulát, a fahéjat és a narancshéjat. Keverjük simára a tésztát.
  • Ezután folyamatos keverés mellett csurgassuk hozzá az olvasztott vajat.
  • Kenjük ki vajjal a sütőformát, majd kanalazzuk bele a masszát és toljuk 180°-ra előmelegített sütőbe kb. 10 percre. 




4 megjegyzés:

Judyt írta...

Asszem addig jó nekem, amíg nem veszek egy ilyen formát...;)

Illéskrisz Konyhája írta...

Nagyon guszták! Mint a pici kagylók..

Reni írta...

Judit, gondolod? :))

Illéskrisz, nem is olyan picik ám :}

Névtelen írta...

Sokszor sütök, mióta megvan a forma:) Imádom, nálunk a hagyományos citromos verzió jön be. De lehet, hogy kipróbálom más ízzel is, meg sósan, most hogy írtad! Kriszta