2012. január 29., vasárnap

Meyer lemon curd


Mostanában elég sok helyen hozzá lehet jutni ehhez a már-már "celebgyümölcsként" nevezett Meyer citromhoz. Ki-ki másképp gondolkozik róla, valakinek semmi extra én viszont nagyon szeretem, ahogy még sokan mások is. Amolyan mandarinbőrbe bújt citromról van szó. Az íze, illata is más, mint a klasszikus citromnak - na mondjuk az én szememben egy Amalfi-parton, éppen a fáról leszakajtott gyümölccsel nem vetekszik - és a színe is. Gömbölyded, narancsos, "fűszeres" illatú a héja, elég könnyen fel lehet ismerni. Mostanában a szupermarketek és hiperek gyümölcsös részlegén is rá lehet bukkanni a viaszozott, szétvegyszerezett darabok között. Ha valaki kíváncsi rá, hogy milyen, akkor járjon nyitott szemmel! :) Persze Budapesten ez lehet kevésbé számít kuriózumnak, de azért Fehérváron mindig nagy ajándék az ilyesmi különlegesség.


Gondolkoztam, hogy mi legyen belőle és végül stilszerűen a lemon curd mellett döntöttem. A válasz egyszerű, hogy miért. Azért, mert a lemon curd rendkívül sokoldalúan felhasználható. Kenhetjük frissen sült croissant-ra, vagy készíthetünk belőle pitét (esetleg meringue-gel), pohárkrémet, süteményeket. Vagy.... ahogy én csinálom -> simán rá lehet járni kiskanállal. :)

Ha nem rajongunk a citromért (ez hogy lehet?!), akkor helyettesíthetjük a levét narancséval, grapefruitéval vagy bármi mással, amit a fantáziánk csak megenged.

Ez egy igazán napfényes bejegyzés (jól jön a tél közepén, nem?)


Hozzávalók:
8 tojás sárgája, 225 g cukor, 5-6 citrom leve, 2 citrom héja, 150 g vaj

Elkészítés:

  • Keverjük habosra a tojások sárgáját a cukorral, majd öntsük bele a citromlevet és reszeljük bele a citromok héját. Tegyük gőz fölé és folyamatos keverés mellett sűrítsük be. 
  • Ha a gőzről levettük, dobjuk bele a kockára vágott vajat és alaposan keverjük össze az egészet (amíg a vaj teljesen el nem olvad és egyneművé nem válik a krém).
  • Töltsük kiforralt üvegekbe és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni a krémeket.
  • Egy hónapig simán eláll, tovább még sosem maradt meg.



9 megjegyzés:

Illéskrisz Konyhája írta...

Én is megkaptam a Meyer-citrom lázat...Azóta vettem is. Finom, lédús, fűszeres ízű citrom. A krémed pedig szemet gyönyörködtető! A fotókról már nem is beszélek... :o)))

pips írta...

Gorgeous, Reni, absolutely gorgeous. I adore everything in it, especially the lighting of the photos... Now I'm curious to see what are you going to make with your curd jars!

Katalin írta...

annyira annyira annyira gyönyörűségesen szépségesszép képeid vannak!!!!:)

Robert Nagy írta...

Ez a reluxás megvilágítás nagyon tetszik! Más, és egyben nagyon jó is ;) Remélem, lesz még ilyen fotókísérlet a jövőben! ;)

Reni írta...

Illéskrisz, ugye milyen finom ez a fajta citrom? :) Köszönöm, örülök, hogy tetszenek a fotók!

Martina! Thank you so much! I've fallen in love with these lights. I feel the summer here. :)

Katalin, nagyon-nagyon szépen köszönöm!

Robi, annyira imádtam ezeket a fényeket. Csomószor fogom a laptopom és átmegyek a hálóba, hogy csak úgy ebben a fényben töltsem azt a pár órát :))

Rita írta...

Sikerült vennem Meyer-citromot, és szeretném ezt elkészíteni. De ezek a citromok akkorák, mint egy jól megtermett narancs. Milliliterben kb meg tudod mondani, hogy az 5-6 citrom az mennyi?
Köszi!

Reni írta...

Szia!

Olyan nagyokat? Váó! :))
Én szinte milliliterre pontosan 2 dl-t raktam bele, de elég lehet másfél deci is. Én direkt akartam nagyon savanyúra :)

Rita írta...

Köszi szépen! Nekem a 2 citrom lett 250ml :):)
Édesapám meg is pucolt egyet, hogy majd eszik egy szép narancsot, aztán olyan fancsali képet vágott, mikor beleharapott...:)

chriesi írta...

Imádom ezeket a képeket!