2012. január 24., kedd

Maracuja? Süteményre, pudingra...


Bár ezt a bejegyzést tegnap éjjelre ígértem, végül most kerül fel. Talán nem gond. Viszont már "szavaztatom" is meg a facebook-on a következő bejegyzés témáját (van miből válogatni), úgyhogy ügyes leszek és majd jó előre megírom a bejegyzéseket. 

Most két recepttel jövök. Mindegyik a passiógyümölccsel teljesedik ki. Semmi cécó, csak úgy simán rákapartam a tetejükre a finom (imádom!!!), savanykás magokat és az őket körülvevő sárga nedvet. Imádom!

A sütemény a cappuccino szeletem mintájára készült (még karácsonyra), mégis egy teljesen más jellegű finomság sült ki belőle. Mondjuk nem is csoda, hiszen ebben a változatban főként a gyümölcsös, "egzotikus" ízek domináltak, a korábbiban pedig a kávé. A pudingot pedig egy esküvőn kóstoltam (többek között ez volt az egyik desszert), ahol rózsavízzel volt ízesítve, illetve pisztáciával és gránátalmamaggal volt megszórva. Nagyon ízlett és utána nem sokkal el is készítettem. (nem volt nehéz megfejteni, hogy rizsliszt és tej a fő összetevője, de magamtól mégsem jutott volna eszembe)


Kókusztejes kocka maracujával és mangóval

Hozzávalók a tésztához:
  • 6 db tojás kettéválasztva
  • 3 ek. holland kakaópor
  • 7 ek. darált mandula
  • 1 tk. sütőpor
  • 6 ek. cukor
  • csipet só
Hozzávalók a krémhez:
  • 4 dl kókusztej
  • 6 ek. világos nádcukor
  • 1 érett mangó
  • 500 g mascarpone
  • 3-4 db lapzselatin
  • 6-7 db maracuja
Elkészítés:
  • A tésztához a tojások fehérjét egy csipet sóval verjük habbá.
  • A tojások sárgáját keverjük habosra a cukorral, adjuk hozzá a kakaót, a darált mandulát és a sütőport és keverjük el alaposan az egészet. Óvatosan forgassuk bele a fehérje habot.
  • Öntsük tapadásmentes (vagy kivajazott) sütőformába és toljuk 180°-ra előmelegített sütőbe kb. 30 percre (tűpróba!).
  • A kókusztejet keverjük össze a cukorral, majd melegítsük fel, amíg a cukor el nem olvad. Keverjük hozzá a mascarponet, majd a kevés vízben feloldott zselatint. 
  • A mangót vágjuk apró kockákra, majd szórjuk a kihűlt tésztára és ezztán öntsük rá a krémet. Hagyjuk kihűlni, majd tegyük hűtőbe egy éjszakára. 
  • Másnap kaparjuk rá a maracuja magjait, majd szeleteljük éles, vékony pengéjű késsel.


Narancsvirágvizes tejpuding - "Muhallebi"

Hozzávalók:
  • 6 dl tej
  • 2 ek. rizsliszt
  • 1 ek. cukor
  • 1 kupaknyi narancsvirágvíz
  • maracuja

Elkészítés:
  • A lisztet keverjük ki 1 dl tejjel csomómentessé. Közben a maradékot tegyük fel a tűzre egy forralóedényben és adjuk hozzá a cukrot, illetve a narancsvirágvizet.
  • Ha a tej átmelegedett, keverjük hozzá a rizslisztes pépet és főzzük sűrűre (puding állagúra).
  • Töltsük tálkákba, poharakba, majd hűtsük ki és tegyük pár órára (vagy egy éjszakára) a hűtőbe.
  • A tetejére kaparjunk maracuja magokat, vagy szórjuk meg gránátalmamaggal, tört pisztáciával.



6 megjegyzés:

Illéskrisz Konyhája írta...

Na ez az a gyümölcs, amit még nem kóstoltam...Kíváncsi lennék az ízére, fogalmam sincs milyen lehet. A képeid megint lenyűgöztek, de már megszoktam, ha ide jövök hozzád! :o))

FiloSzofi írta...

Szia! Ezt a narancsvirágvizet merre kell keresni? Egyáltalán, milyen kiszerelésben, milyen termékek közt?

Reni írta...

A maracujának elég domináns íze van. Ha egyszer megkóstolnád, akkor beugrana egyből, hogy igen, ezt az ízt azért lehet több gyümölcsitalban is érezni (amiben tényleg gyümölcs van). Elég nagyon kevés is, és máris uralja a terepet. Nagyon ritkán veszek, mert nagyon drága (nem is tudom mennyi a Culinarisban kilója, mondjuk ott szinte minden drága), de szerencsére pár szemet is ki lehet úgy használni, hogy főszerephez jusson a desszertben.

Szofi, narancsvirágvizet én a Culinarisban vettem, viszonylag jó áron, ha jól emlkészem akkor olyan 600 Ft volt. 2,5 dl-es üvegben van és nagyon-nagyon sokáig elég, mert egy kupaknyi mennyiségnél több szinte semmibe sem kell, különben elrontja az egész ételt, pont az ellenkezőjét érnénk el vele, mint ami az eredeti cél volt (ugyanígy a rózsavirágvízzel is)
Konkrétan ilyen fajta: http://bolthely.hu/_modules/vizjel.php?vizjel_kep=/srv/www/vhosts/bolthely.hu/httpdocs/kepek/massage/01692.jpg&vizjel_szoveg=masszazs-futar.hu&vizjel_meret=1&vizjel_hely=4&vizjel_szin=black

Á la carte írta...

Tipikusan multivitamin íze van :)

A pudingot mi alapján készítetted? Mármint milyen recept alapján?

Nagyon jók a képek! :)mint mindig :)

Reni írta...

Facebookon beszélgettem erről a témáról (puding) Edinával (http://izmorzsak.blogspot.com/), nála kérdeztem rá, hogy vajon jól gondolom-e hogy nincs benn más, mint rizsliszt, tej és cukor (na meg rózsavirágvíz). Az arányokat találomra. :) Az esküvőn C&V receptje alapján készült. :)

Judyt írta...

Én szederrel csináltam meg nyáron a capuccino szeleted és jelentem az is nyerő volt ;) Tetszik az első kép (a fotósórám jut róla eszembe, bár gondolom te nem a fénymérést gyakoroltad :P :))