2011. december 30., péntek

Svájci fondue


Legalábbis én annak nevezem. Tavaly karácsonykor kaptam Danitól a szettet, azóta nagyon sokat nem volt használva, csupán 3-4 alkalommal. Talán azért, mert annak ellenére, hogy imádjuk, elég nehezen tudom Fehérváron beszerezni hozzá a sajtokat és ha sikerül is, akkor bizony nem olcsón sajnos. A Gruyere-t és a Comtét sem vágják csak úgy hozzá az emberhez, de néha megéri azért rákölteni. Pláne különleges alkalmakkor. Szerintem tökéletes lehet egy szilveszteri partira, vagy akár egy szimpla baráti összejövetelre, de romatikázni is ideális. Mi a karácsonyfa "alatt" mártogattunk.


Hozzávalók 4 főre:

2 dl száraz fehérbor
250 g gruyere sajt
300 g emmentáli sajt
250 g comté sajt
2 ek. finomra vágott petrezselyem
2 gerezd fokhagyma
pirított kenyérkockák
alma stb. (bármit mártogathatunk a sajtba, amihez csak kedvünk szottyan)


Elkészítés:
  • A bort öntsük egy kisebb fazékba, tegyük tűzre, majd várjuk meg, míg gyöngyözni kezd. 
  • Ha a bor gyöngyözik, szórjuk hozzá a finomra vágott fokhagymát és petrezselymet.
  • A sajtokat közben reszeljük le és szépen fokozatosan, szórjuk a gyöngyöző borhoz. Várjuk meg, míg a sajt teljesen elolvad (kevergessük, nehogy leégjen!), majd öntsük át a fondüző edénybe. 
  • Mártogassunk az olvadt sajtba alma, vagy pirított kenyérkockákat.

    Nem muszáj külön edényben melegíteni a bort és hozzáönteni a sajtot, hanem az egész folyamat történhet a fondükészlet "tartályában" is.



Szilveszter előtt már valószínűleg nem jövök új bejegyzéssel, így most kívánok minden kedves, régi, új és jövendőbeli olvasómnak nagyon boldog új évet! 
Jövő héten - bocsánat, hogy csak most, de sajna így volt rá időm - jövök a harmadik "Naposoldal" naptárral :)


2011. december 15., csütörtök

Az én karácsonyi ajándékom! (2011)


Már-már kicsúsztam abból az időből, hogy karácsonyra adjak tippeket a receptjeimmel, de remélem még hasznát tudjátok venni. Ha idén nem, akkor majd jövőre. :) Az esetleges tördelési és elválasztási, elütési hibákat nézzétek el nekem, többször már nem tudtam átolvasni. 

Sok-sok szeretettel "nyújtom" át NEKTEK az általam összeállított karácsonyi "Az élet napos oldala" online magazint.

Boldog karácsonyt!!

Erre a linkre kattintva letölthető és kinyomtatható a magazin.
© MINDEN JOG FENNTARTVA!




UPDATE: 1 nap alatt 2848-an nézték meg a magazint!!!! WOW! Köszönöm! :)

Majd elfelejtettem közben még azt is, hogy másik három bloggertársammal (Vegasztrománia Anna, Édesem Szonja, Moha és Sáfrány Nóri) együtt fellelhető vagyok a Marie Claire legújabb számába. Együtt főztünk meg egy karácsonyi menüt, nekem a leves jutott, amely nem más, mint egy vaníliás karfiolkrémleves füstölt lazaccal.

Vegyétek meg, szerintünk szuper anyag lett! :) (hamarosan jön róla werk-bejegyzés is)




2011. december 11., vasárnap

Parmezános sütőtökkrémleves kakukkfűvel és mandulával


Igen, még mindig nem a kedves olvasóimnak szánt karácsonyi ajándékkal jelentkezem, de legalább jelentkezem (és ígérem, a hét közepéig meglesz a magazin is, már csak a szövegeket kell összeraknom). A karácsonyi dömping rendesen elragadott, ma még esküvőn is voltam és leszek is még ebben a hónapban. Ami viszont igazán különleges - legalábbis az én esetemben - az pedig az, hogy kezdek szorosabb barátságot kötni a sütőtökkel. Először csak bátortalanul raktam bele egy-két dologba, keveset, aztán lenyomtam belőle egy teljes desszertsorozatot (ez is majd az én is kis online újságomban lesz fellelhető), majd egy tömény levest. Isteni volt. És ami a legjobb, Dani azt mondta, hogy nem is érezni rajta a tököt! Hát hogyne lehetne érezni! Hiszen abból van az egész. Talán az lehet a megfejtés, hogy dee, érezni rajta a tököt, csak éppen úgy néz ki, hogy szeretjük. :)

Most elég rendetlenül éltem itthon főzés szempontjából, tartalmas étel az elmúlt három hétben nem nagyon került az asztalomra. Előfordult, hogy pizzát rendeltem, sőt még az M-betűs gyorsétteremben is ettem, dehát ez van, nem volt másra időm. Vagy ha lett volna rá időm, akkor mással foglaltam el magam ;) Szóval most oda jutottam, hogy iszonyatosan akarom a meleg ételt, iszonyatosan kívánom a húsos, fűszeres egytálételeket (tökéletes receptek vannak a januári GoodFoodban és azt hiszem ki is próbálok majd néhányat). Már a karácsonyi menüt is elkezdtem tervezgetni... ;)

Addig is itt van ez a kis leves, melengesse a ti testeteket is! :)


Hozzávalók:
  • 500 g hámozott, pucolt sütőtök
  • 1 l húsleves
  • 1 kis fej lilahagyma
  • 5-6 dkg szalonna
  • száraz fehérbor
  • frissen őrölt bors
  • frissen őrölt koriandermag
  • frissen reszelt szerecsendió
  • 3-4 ek. frissen reszelt parmezán
  • tökmagolaj
  • tejföl
  • pirított mandulapehely
  • 3-4 ág kakukkfű
  • olívaolaj

Elkészítés:
  • A szalonnát vágjuk apróra, majd kevés olívaolajon süssük zsírjára. Dobjuk hozzá a hagymát, pároljuk meg. 
  • A sütőtököt kockázzuk fel, majd adjuk a szalonnás-hagymás keverékhez. Pirítsuk kicsit, löttyintsünk rá kevés (bő fél deci) fehérábort, főzzük el, majd öntsük fel a húslevessel. Fűszerezzük sóval, borssal, korianderrel, szerecsendióval és kakukkfűvel.
  • Főzzük puhára a tököt, majd turmixoljuk simára az egészet, szórjuk bele a parmezánt. Ha szükséges, akkor hígíthatjuk még húslevessel.
  • Szedjük tányérba a levest, rakjunk bele 1-2 teáskanálnyi tejfölt, szórjuk meg pirított mandulapehellyel és locsoljuk meg tökmagolajjal. Kínáljunk mellé fűszeres pirítóst.

Egy kis ízelítő... :)





2011. december 6., kedd

Játék a vidék otthonában!

Móni, a Vidéki Otthon blog szerzője megkeresett engem valamikor hónapokkal ezelőtt, hogy közreműködnék-e egy általa, nem sokára meghirdetésre kerülő játékban, mint felajánló.
Az "Ismerd meg a Vidéki Otthont!" nevezetű játékban Móni igyekezett izgalmasabbnál izgalmasabb felajánlókat és nyereményeket összegyűjteni. Én is hozzájárulok ehhez egy szerény kis aprósággal:


1. Házi készítésű likőr, ízletes kekszcsomaggal 



2. Muffinok és egzotikus baracklekvár