2011. november 28., hétfő

Hamarosan...

Ahogy tavaly, úgy idén is lesz karácsonyi magazin Az élet napos oldalán. Idén az aprósütemények, ajándékozható élelmiszerek lesz a fő téma, hiszen főételekre és azok megvalósítására most nem nagyon van időm. Ráadásul amit elkészítek a magazinba, azt ajándékozhatom is tovább... :) Már a címlapterv is megvan a fejemben, szerintem jó lesz.


December 10-én legkésőbb! 


2011. november 25., péntek

Salame all'aceto


Amikor először megláttam a menütáblákra kiírva, hogy ecetes szalámi, akkor furcsán néztem. Nem is értem miért, mert nincs nekem bajom se az ecettel, se a szalámival, csak így elsőre - legalábbis nekem - furcsán hangzott. Minden esetre nagyon kíváncsi voltam rá. Vettünk is Gabával egy adagot a "Fiera di Santi"-n, de végül nem az az étel került elcsomagolásra, amit kértünk, de ezt csak otthon vettük észre. Helyette cotechino (amolyan friulán hurka, dehát én a magyar hurkát sem szeretem, hisz kolbászfan vagyok) került az asztalra, ami nem lett a szívem csücske. Egyik nap aztán vettünk friss szalámit és a vacsora egyik fogása ez a klasszikus téli friulán étel lett. Beleszerelmesedtem. Akkor eldöntöttem, hogy mielőtt elindulok haza, a hentesnél veszek legalább két rúd szalámit, hogy ezt Daninak is megmutathassam itthon és persze magamnak is akartam kedvezni.... mert isteni! Annyira egyszerű és annyira nagyszerű. Mi mást is várhatnánk az olasz konyha jellegzetes ételeitől? 


Hozzávalók (2 főre):
  • 6 szelet* nagyon friss (15-20 napos) friulán** szalámi
  • 0,5 dl borecet
  • 1 nagy hagyma (én lilahagymát használtam)
  • vaj

Elkészítés:
  • A hagymát szeleteljük fel vékonyan, majd pároljuk meg kevés vajon.
  • Adjuk hozzá a szalámi szeleteket, süssük 1-2 percig, majd fordítsuk meg őket és a másik oldalát is süssük ugyanennyi ideig. 
  • Öntsük fel a borecettel, majd főzzük néhány percig, amíg az ecet elfő.

* kb. 1 cm vastagságú szeletek
** friulán szalámiból az igazi, de ha valaki nem tud hozzájutni de mégis szívesen kipróbálná ezt az ételt, akkor friss, natur szalámival is próbálkozhat :)

Nem tudom, hogy teljesen helyesen készítettem-e, de az íze pontosan olyan volt, mint amilyennek kell lennie. Hagyományosan friss, lágy polentával eszik (de lehet grillezettel is), én most a gesztenyelisztes bucikat kínáltam mellé.


2011. november 22., kedd

Sok kicsi 2011


A gasztrobloggerek körében a karácsony egészen biztosan összeköthető a jótékonysággal. 2009-ben ugyanis útjára indult a 'sok kicsi' névre hallgató kezdeményezés, amelynek keretében sorsjegyeket lehet váltani a felajánlott nyereményekre és a befolyt összeget pedig a rászoruló gyermekek kapják.

Minden évben vásároltam én is néhány sorsjegyet, nyerni sosem nyertem, de ez nem zavart, ugyanis tudtam, a pénzem jó helyre került. Gasztrobloggerként arról álmodoztam, hogy egyszer talán én is bekerülhetek a csapatba és én is felajánlhatok majd valamit. Aztán egyszer csak jött Nemisbéka levele, amelyben azt írta, hogy újoncként beválogatnának a csapatba. 

Az öröm, ami átjárt szinte elmondhatatlan volt, hiszen nagyon megtisztelőnek éreztem ezt a felkérést. Aztán jött a nagy fejtörés. Mit is ajánlhatnék én fel? Sok minden szóba jött, sok mindent elvetettem, végül abban egyeztünk meg, hogy az én felajánlásom egy "Terre d'Italia" csomag 15.000 Ft értékben, egy 2012-es gasztronaptár - saját fotókkal illusztrálva, A/3-as méretben - és egy nagy doboz "Naposoldal" keksz (többféle ízben) lesz. A csomagot igyekeztem úgy összeválogatni, hogy mindenféle jellegű termék megtalálható legyen benne (szerettem volna sajtokat és szalámikat is, de végül kizárólag nem romlandó ételeket válogattam össze). Remélem ez sikerült. 



Hogy mit is tartalmaz az olasz pakk? Sorolom: 1 üveg extra szűz olívaolaj Venetóból,  1 üveg balzsamecet Modenából, gubana Friuliból, malloreddus Szardíniáról, prosecco Venetóból, méz Calabriából, Toszkánából és Szicíliából, taralli Pugliából, pizzoccheri tészta Lombardiából, cantuccini Toszkánából, fragolino Lazióból, baci Umbriából, olajbogyó Calabriából, illetve ezeken kívül papír sütőformákat és egy kis tésztakészítő alkalmatosságot, amellyel garganellit, malloreddus, vagy akár gnocchit gyárthatunk és formázhatunk otthon.

A nyertes átveheti személyesen Székesfehérváron, illetve Budapesten, de ha szükséges, akkor szívesen postázom.


2011 karácsonyi sok kicsi ismételten nehéz helyzetű családok, gyerekek mellé szeretne odaállni, akik egyre jobban leszakadnak, egyre súlyosabb anyagi gondokkal küzdenek. Idei együttműködő partnerünk a Menedékház Alapítvány lesz, akik 2005-ös alapításuk óta küzdenek az elszegényedés, a talajvesztés, a lakhatási nehézségek és a hajléktalanság ellen, nem pusztán szociális szolgáltatások nyújtásával és különböző intézmények működtetésével, de arra is figyelmet fordítanak, hogy sikerélményeket nyújtó elfoglaltságokat is biztosítsanak támogatottjaiknak (egyik nagyon szimpatikus kezdeményezésük például a Műhelyklub, amelynek keretében intézményeik használói - maguk is nehéz sorsú emberek - kerékpárokat, sporteszközöket, más használati eszközöket újítanak fel és juttatnak el elsősorban gyerekekhez).

A Menedékház Alapítvány intézményei és támogatási módozatai közül a sok kicsi a családok átmeneti otthonaitfogja felkarolni. A két, összesen 80 fő részére átmenetileg elhelyezést nyújtó otthon az egész ország területéről fogad be rászoruló családokat és egyedülálló várandós anyákat, biztosítva, hogy a családok együtt maradhatnak, és szakemberek segítségével próbálnak megoldásokat találni helyzetükre. Külön figyelmet fordítanak az ellátott gyermekekre (akik jelenleg 51-en vannak), tanulmányaikra, gondozásukra, jogaik érvényesítésére. 
A sok kicsi keretében ismét elsődlegesen a gyerekek megfelelő étkeztetéséhez, ellátásához szeretnénk hozzájárulni, Mikulás- és karácsonyi csomaggal színesíteni életüket, szükség esetén gyógyászati segédeszközöket, gyógyszereket, tisztálkodási eszközöket is beszerezni nekik, a tőlünk már megszokott, számlákkal igazolt módon. 

2011. november 21., hétfő

Kifőztük karácsony 2011


A Kifőztük gasztromagazin a tavalyi sikeres akció után idén is megjelenteti több mint 80 ünnepi receptet tartalmazó karácsonyi adománygyűjtő számát, amelynek megvásárlásával a Velemi Camphill Gyermek Lakóotthont és a békéscsabai Degré utcai Gyermekotthont támogatja minden kedves adományozó.

Az adomány összegének nincs megszabott minimuma. Minden segítő szándékú támogató annyit adhat az újságért, amennyit képes egy ilyen jó ügyre áldozni. A legkisebb összeget is hálás szívvel köszönjük.

A velemi otthonban autista és értelmi fogyatékos gyerekek nevelése, oktatása folyik. A békéscsabai intézményben önmagukat ellátni nem tudó, többnyire mozgásképtelen, halmozottan sérült gyerekekről, fiatalokról gondoskodnak.

A gyűjtés során befolyó pénzt a SoSe Közhasznú Alapítvány kezeli, ők egyeztetnek a két szervezettel, hogy hol, mire van szükség, és vásárolják meg a kért felszereléseket, eszközöket. A teljes befolyt adományösszeg a két gyermekotthon kis lakóit fogja segíteni.


Tőlem egy főétel receptet találhattok a magazinban, méghozzá egy glazírozott báránycombot mázas burgonyával és répával.


2011. november 18., péntek

Csokis cantuccini és könyvajánló



Udine utcáin sétálgatva kutattunk a könyvesboltok után és mindenhol alaposan átböngésztük a szakácskönyv kínálatot. Sigrid könyvére már régóta fájt a fogam és az első boltnál szembe is jött velem. Ráadásul le voltak árazva a gasztronómiai könyvek. Legalábbis egy részük. Lényeg, a lényeg, hogy ez a könyv bekerült a kosaramba és megvettem. A könyv szerzője egy népszerű gasztroblogot is ír, az "Il cavotello di bruxelles"-t.

A könyv nekem nagyon-nagyon tetszik. Csaknem 180 recept, gyönyörűen, letisztultan fotózva, mindenféle giccs nélkül. Szép.
Csupa-csupa jó ötlet, az otthon elkészíthető, majd ajándékozható ételekről, finomságokról. Nagyon tetszik, hogy eléggé nemzetközi a téma, sokféle ország jellegzetes édességeit meg lehet találni benne.

A fejezetek: (nagyjából, mert azért nem vagyok egy olasz zseni)
Hétköznapi kekszek (kekszek a nagyvilágból)
Csokoládé (mindenféle csokoládés finomság)
Fehér karácsony
Tuttifrutti
Happy hour (sós finomságok, chips és egyéb készételek helyett)
Édes lekvárok, kencék, krémek
Sós pástétomok, sajtgolyók, levesek, rilette-k
Fűszerkeverékek, szószok, marinádok és mártások házilag
Italok

Mindegyik fejezet végén (ajándék)csomagolási tippekket is találhatunk.

Ez a cantuccini recept is az ő könyvéből származik.


A cantuccinit amúgy nagyon szeretem. A klasszikus recept persze verhetetlen, de azért ezek az ilyen-olyan módon ízesített fajták is eléggé bejönnek. Millióféleképpen lehet variálni, akár sós változatot is készíthetünk (milyen jó lenne már aszalt paradicsommal, tökmaggal stb.). 


Hozzávalók (kb. 45-50 db-hoz)
  • 300 g liszt
  • 150 g cukor
  • 3 tojás
  • 100 g tejcsokoládé
  • 50 g aszalt gyümölcs (most ananász)
  • 50 g fenyőmag (vagy mandula, dió stb.)
  • 2 ek. kakaó
  • 1 tk. sütőpor
  • csipet só
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai / 1 ek. vaníliakivonat 


Elkészítés:
  • Keverjük össze a lisztet, a sütőport, a kakaót, a magvakat és az aszalt gyümölcsöt. 
  • Olvasszuk fel gőz fölött a csokoládét.
  • A tojásokat verjük fehéredésig a cukorral, vaníliával és a csipet sóval, majd forgassuk bele a csokit, illetve a lisztes keveréket.
  • Osszuk a masszát 3 részre (eléggé ragadni fog, nagyon picit meglisztezhetjük), formázzunk belőle 2 cm magas, 5-6 cm széles rudakat. 
  • Helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsibe és toljuk be 180°-ra 25 percre. Ezután vegyük ki, vágjuk fel a rudakat ujjnyi vastag szeletekre, majd tegyük vissza 150°-os sütőbe 30 percre.

2011. november 15., kedd

Gesztenyés bucik


Már régóta ki akartam próbálni a gesztenyelisztet, de eddig még nem futottam bele, vagy csak elkerültük egymást. Aztán olaszországi kinntartózkodásom alatt több olyan recepttel is találkoztam, amiben ott szerepel a hozzávalók között a gesztenyeliszt. Ahogy kiejtettem a számon, hogy szeretnék ilyet venni, két perc múlva már a szobámban pihent az elcsomagolandók között, ugyanis Gabi előkapott egy csomaggal a szekrényből és nekem adta. Hazafele a vonaton a Sale e Pepe novemberi számát lapozgattam és több oldalon behajtottam a sarkokat. Van egy gnocchi recept és volt ez a buci, na meg korábban találtam egy kenyér és egy crostata receptet is, de annyira már nem futja a nálam lévő mennyiségből, úgyhogy fel kell majd állítanom magamban egy prioritási sorrendet, hogy melyik legyen az az étel, amelyik elkészül. A buci már tutira megvan. Nagyon finom, kicsit talán kesernyés ízű kenyérkék lettek, amik totálisan jól illettek az ecetes - kissé édeskés -, hagymás szalámihoz (recept nem sokára). 


Hozzávalók 8 db-hoz:


400 g liszt, 250 g gesztenyeliszt, 30 g friss élesztő, 1 ek. keserű kakaó, 1 tk. só, 2 ek. olvasztott vaj, 2 dl víz, 1 ek. méz

Elkészítés:

  • 1 dl langyos vízben keverjük el az 1 evőkanál mézet és morzsoljuk bele az élesztőt. Tegyük meleg helyre és futtassuk fel.
  • Egy nagy tálba szitáljuk bele a liszteket, a kakaót és a sót, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, a maradék vizet és az olvasztott vajat. Dagasszunk ruganyos és selymes tésztát. Takarjuk le és meleg helyen hagyjuk a kétszeresére kelni. 
  • Ha a tészta a duplájára nőtt, gyúrjuk át még egyszer és ismét kelesszük a kétszeresére.
  • Borítsuk ki a tésztát enyhén lisztezett felületre (én nem is liszteztem, mert abszolút nem ragadt), majd osszuk 8 részre, formázzunk belőlük "gesztenyéket", nyomjuk a bucik alját sima lisztbe.
  • Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe őket, és meleg helyen kelesszük duplájára. 
  • Toljuk 40 percre 180°-ra előmelegített sütőbe.

2011. november 13., vasárnap

Frico con patate


Egy dologra rájöttem. Akárhányszor járok Olaszországban, bármelyik területen, gyakorlatilag mind-mind magával tud ragadni. Mindegyik régiónak megvannak a maga természeti csodái és a gasztronómiai hagyományai. Az észak-keleti fekvésű Friuli–Venezia Giulia északon Ausztriával, keleten Szlovéniával, délen a Velencei-öböllel, nyugaton Veneto régióval határos. Saját, hivatalosan is elfogadott nyelvet, a rétóromán eredetű friuli nyelvet (la lenghe furlane) beszélik. Friuli Székhelye Trieszt, de itt található többek között Udine is. A terület csaknem felét helyvidék képezi, azonban a tengerparti rész sem elhanyagolható. Turista- (pl. Bibione, Lignano) és halászati központ is (pl. Marano) egyben. A gasztronómia épp ebből a geológiai változatosságból adódóan is nagyon sokszínű, hiszen asztalra kerül itt "szőrőstül-bőrőstül" a sertés, a halak, zöldségek, SAJTOK. A régióban található San Daniele, ahonnan a híres (nekem még a pármainál is jobban bejövő) sonka származik, innen ered a grappa és itt van a hazája a híres Montasio, illetve Latteria sajtnak. A tradíciókat hűen őrzik, szeretik és büszkék a "hazaira". 


A Montasio az alpesi sajtok közé tartozik, amelyet konzorcium véd, tehát meghatározták, hogy mely területen legelő tehenek tejéből készülhet a sajt. Kb. 1200 körül készítették el az első gurigát, azóta töretlen a sikere. Kizárólag tehéntejből készülhet ez a félkemény, zsíros sajt, amelyet legalább 60 napig érlelnek. Különböző érési fokozatai vannak:
60 napos - friss
4 hónapos - félig érett
10 hónapos - fűszeres
18 hónapos - "stravecchio" - extra fűszeres, nagyon érett, pikáns sajt
A Montasio minél érettebb, annál vastagabb és szárazabb lesz a héja és a sajt tészta is keményedik, szemcsés lesz és omlós. Ezen az oldalon még többet olvashatunk róla.


Frico con patate

Hozzávalók: 
3 szem krumpli, 350 g montasio, 1 fej hagyma, 1 ek. vaj, só, bors

Elkészítés:
A hagymát vágjuk vékony szeletekre, majd dobjuk egy forró, tapadásmentes serpenyőbe a vaj társaságában. Pároljuk meg a hagymát.
Közben tisztítsuk meg és vágjuk apró kockára (vagy reszeljük le) a burgonyát, majd adjuk ezt is a hagymához. Kb. negyed óra alatt pirítsuk meg a krumplit. 
A sajtnak vágjuk le a héját, majd a tésztáját vágjuk apró kockákra (vagy reszeljük le) és adjuk a pirult hagymás krumplihoz.
Sózzuk, borsozzuk, majd folyamatos kevergetés mellett (amíg el nem olvad az összes sajt és egy egybefüggő masszát nem kapunk), kb. 15 perc alatt süssük aranybarnára a fricot.


2011. november 3., csütörtök

Hangulat #2

Friulin belül erre-arra és Marano...
Úgy néz ki, hogy egyelőre átalakult a blogom amolyan "utazóssá". Nem lesz ez így örökké, lesznek majd ételfotók és receptek is hamarosan, de addig is érjétek be ennyivel. Remélem tetszenek a fotók és átadják azt, amire hivatottak :)























2011. november 1., kedd

GOOD Expo Udinében


Ritkán írok ilyen eseményekről, mármint kiállításokról, gasztrofesztiválokról, mert általában nem nyerik el sajnos a tetszésemet. Ez lehet az én hibám, de lehet nem, mindegy is. Ezúttal az Udinében kétévente megrendezendő GOOD Expon jártunk Gabiékkal. Ez valami egészen más, mint amikkel otthon lehet találkozni. A legnagyobb szerepet a helyi, azaz friulán termelők és szolgáltatók kapják, de mellettük megjelennek Olaszország minden régiójának klasszikus, legnevesebb termékei is. A kiállítók zöme sajt/szalámi/sonkakészítő, de persze volt rengeteg pék, cukrász, csokoládékészítő, méztermelő, sörész (:D), borász, cukrász, étterem, vendéglő és még sorolhatnám. A kiállításon több, mint 300 kiállító kap szerepet és egyik sem rest kóstoltatni. Mindegyik termelő büszkén vágja fel a hatalmas levegőn szárított sonkáját, óriási kerek sajtját és szeretettel, szívesen kínálja azt. Nincs olyan stand, ahol ne lehetne kóstolni, ha vásárolni (nem mellesleg általában kedvezményesen) szeretnél, sehol sem mész zsákbamacskára. A kiállítás területe nagy, a standok szépen, szellősen vannak elhelyezve egymáshoz képest, még a rengeteg látogató ellenére sincs tömegnyomor, kényelmesen nézelődhet az ember úgy, hogy nem hatolnak be sértően az intim szférájába. Előzetesen többféle kurzusra is lehet jelentkezni, hiszen a kiállítás időtartama alatt folyamatosan zajlanak ezek a tanfolyamok (pl. fagylaltkészítés, csokoládékészítés, gluténmentes ételek stb.). Ha komolyan részt szeretnénk venni egy ilyenen, akkor időben jelentkezzünk, mert valószínűleg hamar elfogynak a helyek, hiszen a létszám korlátozott.  

Az olasz kiállítók mellett helyet kapnak a külföldi termelők is, pl. a horvátok, szlovének, szlovákok és magyarok is. A magyarokat a PICK képviselte.... háááát. Vagy jót, vagy semmit.

Akit érdekelnek az ilyen jellegű események, akkor két év múlva ismét GOOD. Össze lehet kötni egy hosszú hétvégével, esetleg egy focimeccsel (az Udinese évek óta elég jól nyomja). A belépő csak 7 €, ennyit simán megér!















Ja és hogy ez se maradjon ki:
Közben megjelent a Lakáskultúra legújabb száma (én még nem láttam), benne laktató levesekkel! :)