2011. szeptember 30., péntek

Paccheri all'amalfitana a Dekooderen


Amikor eljutok külföldre, akkor első szempont az, hogy hozzak magammal haza helyi recepteket, hogy utána ízek szempontjából is könnyedén felidézhessem a nyaralás pillanatait. Ezt a receptet is Olaszországban tanultam, bár be kell vallani, hogy nem nagy ördöngösség, nem sok tanulnivaló volt vele. Fő az egyszerűség... Folytatás a Dekooderen.

2011. szeptember 28., szerda

Piadina borjú hátszínnel


Sosem gondoltam volna, hogy rákapok az itthoni steaksütésre. Na jó, az enyhe túlzás, hogy rákaptam, mert kb. negyedévente (vagy még annyiszor sem) készül, de azért ez mégiscsak több, mint régen. Na jó, az is ritkaság, ha  Fehérváron olyan húst tudok venni, amiből steak-et merek sütni. Nem mintha hússzakértő lennék, de eddig azért bejöttek a megérzéseim, mert nem a szakértelmemnek köszönhető az biztos. Mármint a jó hús felismerése, a steak sütése már zsigerből megy, szerencsére kitapasztaltam, hogy mi közepesen átsütve szeretjük és sikerül is mindig így megsütnöm. 



Régen túlmisztifikáltam ezt a dolgot, sosem gondoltam volna, hogy rózsaszín húsokat fogok ennyi és lám.... így eszem a bárányt, a kacsamellet, a szüzet, a hátszínt, a bélszínt... Amikor fiatalkoromban (haha) egy-egy filmben hallottam a "félig átsütve", illetve a "véresen" kifejezéseket, a gyomrom felfordult. Csupán azért, mert nem tudtam milyen. Jó, az is valószínű, hogy ehhez kicsit "érni" is kell, mert ha anya 10 éves koromban elém rakott volna egy véres steaket, sikítógörcsöt kapva rohantam volna ki a konyhából. Finnyás voltam. Nagyon.... pedig lett volna rá számtalan lehetőségem, hogy újabb és újabb ízekkel barátkozzak, de én makacsul ellenálltam. Nehéz dolga lehetett velem drága anyának. Na majd ha nekem is lesz kölköm, megtudom... :)

A piadina receptje Gabától származik.

Piadina

Hozzávalók 8 db-hoz:
  • 50 dkg rétesliszt
  • 10 dkg sertészsír
  • 1 tk. só
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 1,5 dl víz


Elkészítés:
  • A lisztet morzsoljuk el a zsírral, majd öntsük hozzá a vizet, sót, szódabikarbónát és gyúrjunk belőle ruganyos tésztát.
  • Osszuk 8 részre, gyúrjuk mindegyiket gombóc formájúra, majd dobjuk be egy órára a hűtőbe.
  • Nyújtsuk ki a gombócokat kb. 2 mm vastagságúra, majd forró serpenyőben (én grillserpenyőben sütöttem, hogy ilyen szép csíkos legyen) pár perc alatt süssük meg mindkét felét.

A steakhez:

  • 1 db 4 cm vastagságú borjú hátszín szelet
  • olívaolaj
  • 1/2 ek. vaj


Elkészítés:
  • A húst mossuk meg, majd itassuk le róla a vizet. Kenjük be vékonyan olívaolajjal, majd fektessük forró, vastagfalú serpenyőbe és közepes lángon süssük 5 percig. Fordítsuk meg, dobjuk mellé a vajat és süssük a másik oldalát is 4-5 percig, majd egy perc alatt húscsipesz segítségével pirítsuk körbe a széleket.
  • Tegyük hőálló tálba és toljuk 10 percre 80°-ra előmelegített sütőbe.
  • Ha a hús megsült (átmelegedett), szedjük ki a sütőből, takarjuk le fóliával és hagyjuk 5-6 percig pihenni.


A szendvics összeállítása:
Szeleteljük 2 mm vastagságúra a hátszínt, halmozzunk 3-4 szeletet a piadinára, szórjunk rá rucolát, parmezánforgácsot és friss, édes paradicsomot, sózzuk, borsozzuk. Hajtsuk félbe a lepénykenyeret és burkoljuk be!! :))

Nem muszáj persze hátszínt pakolni a kenyérbe, lehet simán grillezett zöldségeket, sajtot, sonkát stb.



2011. szeptember 26., hétfő

Sült pisztráng vajas diókkal


Én nem szeretem a pisztrángot, sem a lazacot, de Dani igen, így elég gyakran készítem neki. Most vasárnap is az volt a kívánsága, hogy legyen hal, konkrétan pisztráng. Mivel nagyon sok munkám van mostanság (iszonyatosan el is vagyok maradva), így mindig villámgyors ebédekben gondolkozom. Ez a hal is maximum 15 perc alatt elkészül, ami igen kedvező ilyenkor. Nem muszáj hozzá diós feltétet készíteni, anélkül is tökéletesen megállja a helyét. A köret sem volt túl fantáziadús hozzá, de én akkor is imádom a sütőben sült vajas-petrezselymes krumplit.


A héten (kivétel péntek és vasárnap) itthon vagyok, így amellett, hogy folyamatosan retusálok, remélhetőleg minden nap fogok valamit főzni - de legalábbis kétnaponta -, így talán nem lesz megint olyan, hogy két hétig pang az oldal.

Hozzávalók 2 főre:
  • 2 db pisztráng
  • 2 ek. liszt
  • 1 tk. paprika
  • 100 + 50 g vaj
  • 1 marék dió (én pekán- és paradiót használtam, de persze lehet sima dióval, vagy akár mandulával) durvára vágva
  • 1 citrom leve


Elkészítés:
  • A pisztrángot irdaljuk be egy centiméterenként, mindkét oldalán. A lisztet keverjük össze a paprikával, majd forgassuk bele a halakat, a felesleget rázzuk le róluk.
  • Egy vastagfalú serpenyőben olvasszuk fel a 100 g vajat, majd helyezzük bele a halakat és oldalanként süssük 6-6 percig. 
  • Közben olvasszuk fel az 50 g vajat, dobjuk rá a durvára vágott diót, pirítsuk meg és facsarjuk hozzá a citrom levét.
  • Tálalásnál halmozzunk a halakra a citromos-vajas dióból.


A cica épp megőrülni készült attól, hogy nem kapja meg az egyik halat... :)

2011. szeptember 23., péntek

Áfonyás muffin




Huh! Két hete nem írtam a blogra és elárulhatom, nem is nagyon főztem. A visszatérésem sem olyan hű de szenzációs, mert csak egy muffinnal készültem. Viszont egy csudafinom, könnyű és gyümölcsös változattal. A tésztájába író került, illetve egy jó adag feketeáfonya, amitől a nyers tészta sötétlila, a megsült sütemény pedig kék lett (belülről). Igazából nekem most ez lett a kedvenc fajtám a rebarbarás morzsás mellett. 

Régen, amikor megismerkedtünk Danival, elég sűrűn sütöttünk muffint (már a dolgok elején ilyen programokat találtunk ki magunknak :D), cserélgettem a suliban a recepteket, aztán ritkultak ezek az alkalmak. Mostanában viszont megint rákaptam, mert villámgyors és nagyon finom. Ez sütéssel együtt kb. 25 perc alatt el is készül. Nálam kizárólag tejjel működik, összetartoznak... mármint egy falat sütihez, egy korty tej dukál. Na nem azért, mert olyan nehéz és tömött lenne a tésztája, hogy csak tejjel csúszik, hanem egyszerűen így szeretem. A friss/fagyasztott áfonya amúgy is eléggé nedvesen tartja a tésztát, így száraz biztos, hogy nem lesz. 





Remélem, hogy nem baj, hogy ennyi fotóval jöttem, csak elkapott az ihlet, aztán a lendület. Ezek amolyan lányos képek lettek. Hortenziával, sok rózsaszínnel, szívószállal.





Hozzávalók:
  • 150 g nádcukor
  • 125 g fekete áfonya (fagyasztott, vagy friss)
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 tojás
  • 1 tk. vanília kivonat
  • 1,5 dl író
  • 200 g liszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 tk. szódabikarbóna



Elkészítés:
  • Keverjük össze a nedves hozzávalókat, majd szitáljuk bele a lisztet, adjuk hozzá a cukrot, majd keverjük bele a gyümölcsöt. 
  • Töltsük a masszát muffinformákba, majd toljuk 220°-ra előmelegített sütőbe 18 percre.
  • Hagyjuk kihűlni és tömjünk be egy darabot egy jó pohár hideg tejjel! :)





2011. szeptember 10., szombat

Pikáns ketchup házilag


A napokban kaptam egy adag paradicsomot apatol es egybol tudtam, hogy mi lesz belole, ha tudok egy kis idot szakitani ra. Regen a mama is mindig fozott be ketchupot, azt bizony a boltival ossze sem lehetett hasonlitani. Most en improvizaltam, ugy alltam neki az egesznek, mintha egy klasszik paradicsomos tesztaszoszt keszitenek. (bocsanat az ekezet nelkuli irasert, de most epp angol billentyuzetem van) Aztan a fuszerezesnel elkanyarodtam egy kicsit mas iranyba, keletiesre vettem a format. Kerult bele gyomber, romai komeny, fahej, koriander... Edesiteni lehet nadcukorral, mezzel, de en most melasz-, azaz golden syruppal tettem ezt meg. 


Szoval tokeletes program a hetvegere a paradicsombefozes, bar allitolag ujra visszajon a nyar, tehat lehet inkabb a szabadban toltitek a napokat, de ha valaki megis ugy gondolja, hogy uvegbe zarja a nyar izet es befozesre adja a fejet, akkor ugorjon neki batran, tuti siker lesz. En holnap es meg a jovo heten eskuvozom egyet es utana zarom a szezont, de unatkozni nem fogok....  ez egeszen biztos!



Hozzavalok:
  • 2 kg paradicsom (kevesbe leveses fajtat valasszunk)
  • 1 fej hagyma
  • 1/2 mk. romai komeny
  • 1/2 mk. koriander
  • 4-5 szem szegfubors 
  • 3-4 cm-es gyomber
  • 1 ujjnyi egesz fahej
  • 2 ek. golden szirup (vagy mez)
  • bors
  • so
  • 1 tk. citromsav
  • 1 szal angolzeller


Elkeszites:

  • A hagymat es a zellert vagjuk finomra, majd keves olivaolajon paroljuk uvegesre. Adjuk hozza a paradicsomot. 
  • A fuszereket mozsarban torjuk ossze, majd ontsuk a paradicsomhoz, illetve reszeljuk bele a gyombert. Sozzuk es kanalazzuk hozza a szirupot.
  • Lassu tuzon fozzuk puhara a paradicsomot, majd az egeszet passzirozzuk at es tegyuk vissza foni 2-3 orara (lenyeg, hogy az osszes viz elparologjon belole), adjuk hozza a citromsavat. Ha ugy latjuk, hogy a szosz elerte a megfelelo allagot, toltsuk kiforralt uvegekbe, majd szaraz dunsztban hagyjuk kihulni.

2011. szeptember 8., csütörtök

Sült paprikakrémleves


Ma olyan csúnya időjárásra ébredtem, amire nagyon nem szeretek. Szürke ég, eső... vége a nyárnak? Különösen fájlalom, mert bíztam benne, hogy kicsit kitolódik majd a kedvenc évszakom, de nem, az ősz szinte percre pontosan itt van. Különösebb baj nem is lenne ezzel, ha a munkán kívül picit "nyarazni" is tudtam volna. Nem baj, legalább azzal foglalkoztam, amit imádok! :)
Mostanában rám telepedett a lapzárták miatt is az őszi hangulat, mert ugye ott jó előre dolgozunk, úgyhogy nem is tudom miért lep ez meg ennyire? :)

Már egy ideje ott vártak ezek a paprikák a hűtőmben, tegnap végre szántam rá egy órát (ebből az effektív főzéssel töltött idő kb. 5 perc) és elkészült a leves. Most azt hiszem ez a kedvencem. A fő inspirációt a 67-ben szereztem, de ott nem kérdeztem meg a receptet, gondoltam majd improvizálok én itthon valamit. Nagyon finom hidegen és melegen is, tehát abszolút tervezhető az ilyen hűvös és a melegebb napokra is.


Isteni illata volt a paprikának, amikor a sütőben elkezdett pirulni (azaz feketedni és én grill fokozaton sütöttem) a héja... a grillen, faszénen sütés egy egészen más arcát mutatja meg a paprikának, mint amit a nyers fogyasztással tapasztalunk. Próbáljátok ki, ha eddig még nem tettétek! A sült paprikából csodás salátát készíthetünk, nagyon jó feltétként szolgálhat bruschetta-ra, vagy különböző tésztákra.

Hozzávalók 2 főre:
  • 6 db piros húsú paprika (én 3 db pritamint és 3 db kápiát használtam)
  • 2 dl tejszín
  • 4 dl húsleves
  • 1 kis fej lilahagyma
  • 2 ujjnyi friss gyömbér
  • frissen őrölt bors, koriander
  • 3-4 szelet száraz kenyér
  • 2 marék mandulapehely
  • 1 ek. vaj
  • olívaolaj


Elkészítés:
  • A paprikákat tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe és grill fokozaton, 200°-on süssük 30-40 percig (akinek nincs grill fokozata az sem baj, max picit tovább tart, de sütheti magasabb hőfokon is stb, vagy ott a faszenes grill lehetősége, de a gázrózsákon is megpiríthatjuk). 
  • Ha a paprika megsült, vegyük ki a sütőből, fedjük le alufóliával pár percre, majd húzzuk le a héját és szedjük ki a magjait.
  • Közben kevés olívaolajon pirítsuk meg a finomra vágott hagymát és lereszelt gyömbért. Ehhez adjuk hozzá a paprika húsát, fűszerezzük sóval, borssal és őrölt koriandermaggal és forraljunk egyet rajta. Turmixoljuk le, kenjük át egy konyhai szűrőn, tegyük vissza alacsony lángon a tűzhelyre, majd folyamatos keverés mellett,  adjuk hozzá a szobahőmérsékletű tejszínt.
  • A krutonhoz vágjuk a kenyeret 1x1 cm-es kockákra, majd az egy evőkanál vaj és olívaolaj keverékén, egy kis őrölt koriandermag és a mandulapehely társaságában pirítsuk meg.
  • A levest kanalazzuk tálakba, szórjunk rá a mandulás krutonból, locsoljuk meg kevés olívaolajjal és gyorsan együk meg! :)

2011. szeptember 7., szerda

Guacamole tortilla-val



Recept most nincs, mert szerepelt már a blogon ez a páros. Akkor viszont nem voltak ilyen gyönyörű, fotogén avokádóim, úgyhogy nem bírtam kihagyni, muszáj volt egy sorozatot lőnöm erről az étekről ismét. A recept tehát itt található (méregerős habanero paprika került bele, illetve mozsárban törtem össze az egészet, hogy még véletlenül se érintkezzen fémmel és nehogy bebarnuljon). Ez alkalommal nem teljes kiőrlésű tortilla készült, hanem kukoricalisztes. Az arány ugyanaz, 1,5 csésze kukoricaliszt, 1,5 csésze búzaliszt, 3/4 csésze meleg víz, 2-3 evőkanál zsiradék és 2 teáskanál sütőpor. Ezt jól összegyúrjuk, gombócokra osztjuk (ebből a mennyiségből 15 db lesz kb.), kinyújtjuk, és pár perc alatt száraz serpenyőben megsütjük. Fontos, hogy ne süssük túl, mert akkor kiszárad, törni fog és nem lehet feltekerni. Amikor épp elkezd hólyagosodni a tészta, fordítsuk meg és süssük a másik oldalát is ugyanannyit. 


Próbáltam már többször is a legegyszerűbb - kukoricaliszt + víz - párossal, de az a liszt, amit én itthon kapok, az nem ugyanaz, amit Mexikóban használnak. Azt nyújtani sem nagyon lehet, ehhez jó nehéz vas tortilla formázót használnak, amit én itthon úgy oldottam meg, hogy sütőpapír közé raktam a tésztagombócot, és öntöttvas serpenyővel teljes erőmmel rányomultam, de még így sem lett elég vékony... :) 




2011. szeptember 2., péntek

Az őszibarack dzsem egzotikus arca - VKF!


Van egy kedvenc smoothie-m. Hogy mik a hozzávalói? Maracuja, barack, mangó és alma. Egyszerűen imádom, gyakorlatilag bármennyit meg tudnék inni belőle. Na ez az ízvilág inspirálta ezt a lekvárt és amikor megláttam Veránál az ő változatát, csak még jobban megerősített abban, hogy nem hülyeség ezt a smoothiet lekvár formába önteni. Talán még nincs késő ahhoz, hogy az őszibarackból befőzzünk és most már maracuja, mangó is egyre több helyen kapható. Mellesleg először használtam bio almapektint a befőzésnél, amit szintén Vera ajándékozott meg engem és küldött nekem postán. Pikk-pakk elkészült az a dzsem, ami majd sok-sok süteményben végzi a télen. Isteni!


Megbolondítottam ezt is egy kis vaníliával (mostanában nincs is szinte olyan lekvár, amibe ne tennék vaníliát), így még izgalmasabb lett az amúgy sem unalmas lekvár.

Hozzávalók:
  • 2,5 kg őszibarack
  • 1 nagy mangó
  • 8 db maracuja
  • 2 rúd vanília
  • 3x 50 g almapektin
  • 500 g cukor
  • 1 citrom
Elkészítés:
  • A barackot és a mangót kockázzuk össze, majd facsarjuk rá a citromlevet. Kanalazzuk hozzá a maracuja húsát/magjait, dobjuk bele vanília kikapart magjait és a kikapart rudakat, majd tegyük fel főni.
  • Ha felforrt pürésítsük és adjuk hozzá a pektint, keverjük el alaposan, majd adjuk hozzá a cukrot és forraljuk újra.
  • Töltsük kiforralt üvegekbe, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni őket.


Ugyanez az ízvilág szerepel a legújabb Dekooder-es receptben is. Ha érdekel, nézzétek meg! :)