2011. augusztus 31., szerda

Szerelemben a szederrel


Szereted a szedret? Nekem az egyik kedvenc gyümölcsöm. Egyszerűen imádom. Az ízét, az illatát, a színét... az egészet úgy, ahogy van. Az e havi Lakáskultúrában az újonnan induló Gasztroséták rovatban a szeder a főszereplő, hiszen egy komplett menüsor épül köré. A receptekért - és persze kellemes látni- és olvasnivalóért - vegyétek meg az újságot! :)



Ezen kívül - a Lakáskultúra vonatkozásában - a Mindmegettén olvashattok velem egy interjút.


2011. augusztus 29., hétfő

Vajhal kapribogyós-bazsalikomos szósszal és friss salátával


Hogy én mennyit vadásztam a metroban erre a vajhalra!! Minden alkalommal, amikor kimentem, az első utam a halaspulthoz vezetett, hogy majd jól bevásárolok ebből a halból, de a helyén nem volt más csak zúzott jég... A kérdésemre, hogy "mikor lesz biztosan vajhal?" a válasz az volt szinte kivétel nélkül, hogy "épp most vitték el, holnap délelőtt 10-11 körül érkezik, próbálja meg akkor!". Na kocsi nélkül azért nem megyek minden nap a metroba, pláne, hogy addig még a helyi járatos buszok sem mennek ki, sőt... mindennek a tetejében még gyalogút sem vezet odáig, így át kell verekednem magam a dzsindzáson, hogy nagy nehezen elérjem a hőn áhított célt, a fehérvári metro áruházat. Szóval karácsony óta egyszer sem kaptam vajhalat. Aztán az egyik esküvős szombatom után vasárnap délelőtt kimentünk autóval és tádááám! Ott hevert egy 40 dkg-os darab a jégen. Azonnal megvettem, persze az elkészítésére nem került ilyen gyorsan sor, mert előbb a friss feketekagylót kellett mégiscsak megfőzni, (linguine sáfrányos chilis feketekagylóval), ketten meg nem eszünk annyit, hogy ez a kétféle étel elfogyjon, így a hal a fagyasztóban landolt. Nesze neked friss hal... Szóval azóta volt megint vajhal a metroban és kedvet kaptam, hogy most már tényleg ebből kreáljak valami ebédnek valót.


Mivel a vajhal egy elég nehéz, tömött és olajos/zsíros húsú hal, így eszembe sem jutott, hogy a salátán kívül más köretet kínáljak hozzá, mert nagyon könnyen megfekszi a gyomrot, de akár egyéb kellemetlenségeket is okozhat. Szóval ésszel!

Hozzávalók 2 főre:
  • 15-15 dkg-os vajhal filé
  • 0,5 dl + 1-2 ek. olívaolaj
  • 1 ek. aprított petrezselyem
  • 1 ek. aprított bazsalikom
  • 0,5 citrom leve
  • 1 tk. kapribogyó (ha sós vízben állt, akkor alaposan öblítsük le, esetleg áztassuk be sima vízbe)
  • friss zöldsaláta ízlés szerint
  • bors

Elkészítés:
  • Forrósítsunk fel egy serpenyőt, majd öntsük bele az egy-két evőkanálnyi olívaolajat és helyezzük bele a halszeleteket. Oldalanként süssük 2-3 percig. 
  • Közben keverjük össze a finomra vágott petrezselymet és bazsalikomot a citrom levével, a 0,5 dl olívaolajjal és a kapribogyóval. Sózzuk és borsozzuk.
  • Ha a hal megsült, helyezzük tányérra, sózzuk, borsozzuk és kanalazzunk rá a zöldfűszeres szószból, illetve halmozzuk mellé a salátát.




2011. augusztus 23., kedd

Cukkinis, sajtos villámlepény


Ritkán használok bolti leveles tésztát, nem mintha különösebb bajom lenne vele. Praktikus, bármelyik élelmiszerboltban beszerezhető és nagyon sokoldalúan variálható. Persze a házi mégiscsak más, de azért annak az elkészítése jóval több szabadidőt igényel, ami nekem most nagyon nincs. Tehát ez most a lusta, vagyis az "időhiányos" verzió. És amúgy is... szépen néz ki nem? :)

A piacra néha kijutok és akkor elcsábulok a szezonzöldségeknek és gyümölcsöknek, mert hogy a francba tudnék ellenállni egy nagy tál szedernek, vagy friss paradicsomnak? Az elkészítés pedig tolódik, tolódik.... de végül csak sor kerül rá.



Sokféle fotó most sem készült, de azért igyekeztem :)

Hozzávalók

  • 1 cs. leveles tészta
  • 2 db közepes cukkini
  • 2 ek. krémsajt
  • 3 ek. frissen reszelt parmezán
  • bors
  • bazsalikom ízlés szerint


Elkészítés:

  • A leveles tésztát görgessük ki (én a nyújtott, feltekert változatot szoktam venni, Tante Fanny márkájút). Keverjük össze a krémsajtot két evőkanál reszelt parmezánnal, sózzuk, borsozzuk, majd kenjük rá a tésztára úgy, hogy minden oldalon hagyjunk szabadon 2-2 cm-es peremet. 
  • A cukkinit vágjuk hajszálvékony szeletekre, majd szépen rendezzük el a sajtkrémen, hajtsuk rá a szabadon hagyott peremeket, szórjuk meg a maradék egy evőkanálnyi parmezánnal és toljuk be a 200°-ra előmelegített sütőbe 20-25 percre.
  • A sütőből kivéve szórjuk meg a tetejét még kevés sajttal és friss bazsalikomlevelekkel (én görög bazsalikomot használtam)



2011. augusztus 19., péntek

Pekándiós, juharszirupos füge


Már csaknem mindenhol beérett az első adag füge, talán már egy-két konyhában lekvár, sütemény is készült belőle, de az is lehet, hogy csak simán, a fáról szüretelve egyenesen a szájakban kötött ki. Ez is érthető lenne. Úgy hírlik, hogy a füge a török uralom idején kerülhetett országunk területére, amikor is a Gellért-hegy déli részén, a Balatonnál, illetve a déli fekvésű Pécs környékén a kivágott szőlők helyén ezt a növényt kívánták honossá tenni. A földközi-tengeri partszakasszal rendelkező országokban nagy jelentőséggel bír és ezen a környéken gyakorlatilag bárhol fügefákba botlunk, legyen szó erdőről, vagy egy szépen rendezett kertről. Gyakran aszalt formában találkozunk vele, de akinek úgy nem jön be, az is adjon egy esélyt a friss gyümölcsnek.


Ez a recept nem egy bonyolult elkészítési formája a fügének, viszont új távlatokat nyithat. Ez az amúgy sem  "könnyű" gyümölcs jól bírja, ha különböző savanykás dolgokkal egészítjük ki, de igencsak jól passzolnak hozzá a különféle dió-, mogyorófélék is.

Hozzávalók 2 főre:
  • 6 db nagy füge
  • 2 evőkanál juharszirup
  • 5 dkg vaj
  • 1 marék pekándió (helyettesíthetjük sima dióval is)
  • 1 dl créme fraiche (de sűrű, görög típusú joghurt is jó)
  • 1 teáskanál porcukor
  • 1 vaníliarúd
  • 1/2 citrom

Elkészítés:
  • A fügéket a csúcsától kezdve vágjuk be kereszt irányban kb. a háromnegyedéig.
  • A vajat kockázzuk fel 6 darabba és mindegyik fügébe nyomjunk egy-egy falat vajat és helyezzük őket egy hőálló sütőedénybe, facsarjuk rá a citrom levét.
  • A diót forgassuk össze a juharsziruppal, majd az egészet öntsük a fügékre és toljuk 200°-ra előmelegített sütőbe 20 percre.
  • A créme fraiche-t keverjük ki 1 teáskanálnyi porcukorral és egy vaníliarúd kikapart magjaival.
  • Ha a füge megsült, kanalazzunk minden egyes füge tetejére ebből a vaníliás krémből és már fogyaszthatjuk is.





2011. augusztus 17., szerda

Cavatelli cukkinivel és mandulával


Imádom ezt a tésztafajtát. Apró, tömör, jól harapható, de ha nem kapunk ilyet, akkor sincs gáz, helyettesíthetjük mondjuk orecchiette-vel. Jól elterveztem, hogy idén nyáron vagy ősszel Puglia-ba megyünk majd nyaralni, ahol ellesem majd a helyi tészták készítésének a trükkjét a házuk előtt, kis asztalnál munkálkodó mammáktól, de ez valószínűleg ebben az évben kimarad.

A különböző tésztafélék nagy segítséget jelentenek a konyhában, mert gyakorlatilag negyed óra alatt több fős vacsorát lehet rittyenteni, ez pedig nekem ebben a sűrű időszakban nagyon jól jön. Mellesleg imádom is ugyebár a tésztát... A cukkini és a mandula igen jól illik egymáshoz, a parmezán meg mihez ne menne? (használhatunk pecorinot is)

Sajnos most nem volt időm arra, hogy túl sok képet készítsek, így elmaradtak a már-már szokásossá vált alapanyag fotók, de sebaj, remélem tetszik nektek így is. A felirat kicsit szerencsétlen, mert a kréta nem akart fogni normálisan a deszkára, így át kellett írnom, meg lehet jobb lett volna nyomtatott betűkkel, de mindegy is... így az enyém ez a fotó :))


Hozzávalók 2 főre:
  • 300 g cavatelli (vagy orecchiette)
  • 1 közepes méretű cukkini
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 marék szeletelt mandula
  • olívaolaj
  • bors
  • 1/2 citrom
  • parmezán
  • 8-10 levél bazsalikom

Elkészítés:
  • Tegyük fel forrni a tésztavizet.
  • A cukkinit vágjuk kb. 1x1 cm-es kockákra, a fokhagymát roppantsuk meg és vágjuk finomra. 
  • Hevítsünk fel egy serpenyőt, öntsünk bele 2-3 evőkanálnyi olívaolajat, majd dobjuk bele a cukkinit és a fokhagymát, ha elkezdett pirulni, dobjuk hozzá a mandulát is. Amikor a serpenyőben lévő összes hozzávaló egy kis színt kap, sózzuk, borsozzuk és adjunk hozzá 2-3 evőkanálnyit a tészta főzővizéből.
  • Ha a tészta megfőtt, öntsük a cukkinis raguhoz, szórjuk rá a finomra vágott bazsalikomot, 2 evőkanálnyi frissen reszelt parmezánt és forgassuk össze az egészet.
  • Szedjük tányérokba, majd facsarjuk rá egy vékony gerezd citrom levét és jó alaposan szórjuk meg még parmezánnal.



2011. augusztus 10., szerda

Joghurtos, mandulás sütemény karamellizált barackkal és vaníliás joghurttal


Nem tudom, hogy ki hogy van ezzel, de én nagyon szeretem az ilyen joghurtos, nedves tésztájú süteményeket. A jól megsütött piskótával sincs nekem semmi bajom, de az azért kíván valami tölteléket, de ez a torta önmagában, csak nyers gyümölccsel is tökéletesen működne. 
Most baracktúltengésben "szenvedünk", már főztem be a napokban lekvárt is (hamarosan felkerül remélhetőleg az is ide a blogra) és nagyjából a süteményeket is mindig e gyümölcs köré tervezem. 

Ez a recept az Australian Gourmet Travellerről származik. Mostanában, amikor nincs olyan sok időm agyalni a recepteket, inkább rákeresek az alapanyagra gyorsan és választok egy receptet. Eddig még egy onnan elkészített receptben sem csalódtam, ugyanúgy, ahogy a GoodFood-osokban sem nagyon.

Ja és még fontos hozzáfűznivaló ehhez a tortához: nem nagyon meló, csak össze kell kutyulni a hozzávalókat és betolni a sütőbe. A karamellizált barack elkészítése persze plusz energia, de azért az sem olyan teljesíthetetlen. A vaníliás joghurt meg... na ezt én kötelezően ajánlanám hozzá!

Aztán még mindig nyomhattok egy voksot a blogomra a Goldenblog szavazásán, itt az oldalsávban a jobb felső sarokban.


Hozzávalók a tortához:
  • 140 g liszt
  • 4 tojás szétválasztva
  • 2x110 g cukor
  • 210 g sűrű (görög, török) joghurt
  • 80 ml olívaolaj
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 70 g darált mandula
A vaníliás joghurthoz:
  • 280 g joghurt (görög, török)
  • 1-2 ek. porcukor
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai (vagy 1-2 tk. vaníliakivonat)
A karamellizált barackhoz:
  • 3 nagyobb barack
  • 200 g cukor
  • 1 citrom leve

Elkészítés:

  • A vaníliás joghurthoz keverjük össze a joghurtot a porcukorral és a vanília kikapart magjaival. Tegyük hűtőbe.
  • A tojások sárgáját keverjük habosra 110 g cukorral. Adjuk hozzá a joghurtot, az olívaolajat, a citrom héját és levét, keverjük össze, majd kanalazzuk hozzá a lisztet és a mandulát és alaposan keverjük össze az egészet.
  • A tojások fehérjét verjük kemény habbá a másik 110 g cukorral majd keverjük hozzá óvatosan a joghurtos masszához.
  • Vajazzunk ki egy 24 cm-es tortaformát, majd öntsük bele a masszát és toljuk 180°-ra előmelegített sütőbe 35-40 percre.
  • A barackot vágjuk fel ujjnyi vastagságú szeletekre. Öntsük egy serpenyőbe a cukrot 60 ml víz társaságában, majd közepes lángon várjuk meg, amíg felolvad a cukor (karamellizálódik). Öntsük hozzá a citromlevet (fröcskölhet!) majd dobjuk bele a barackszeleteket. Zárjuk el a gázt és hagyjuk így kb. 1 órán át.
  • Tálalásnál kanalazzunk ebből a barackból (a levével együtt) és a joghurtból a tortaszeletekre. 



Gazpacho


A spanyolok nagy találmánya ez a hideg, villámgyorsan elkészíthető zöldségleves, amely amellett hogy nagyon jó frissítőként szolgál, még egészséges is. Nem kell hozzá főzni, a zöldségek egy az egyben nyersek maradnak, így a vitamintartalmuk sem csökken.

Folytatás és recept a Dekooderen.


2011. augusztus 8., hétfő

Szedres tiramisù


Mint ahogy már régebben, többször is mondottam vala, imádom a tiramisù-t, gyakorlatilag minden formában. Na jó, természetesen a klasszik kávés-amarettós-kakaóporos az örök kedvenc, de azért a gyümölcsös változatokat is igencsak szívlelem (nem mellesleg Dani konkrétan ezeket szereti jobban). Nem is muszáj őket tiramisùnak hívni, lehetnek simán krémdesszertek is, úgy hátha megeszik a gyümölcsös változatokat megvetők is.


A szeder az valami csoda gyümölcs... augusztus elejétől gyakorlatilag október elejéig folyamatosan érik, egyfolytában szüretelhető. Én már konkrétan az illatától is elájulok, annyira szeretem, de azért az íze... mostanában több tálnyi is elfogyott itthon. Mindig terveztem, hogy sütök belőle valami finomságot, de nem jutott el odáig. Képzeljétek, hogy szoktam enni.. kezembe veszem, majd minden egyes szemet az orromhoz nyomok, magamba szívom az illatát és gyorsan bekapom... igazából nem is tudnám eldönteni, hogy melyiket szeretem jobban... az epret? a málnát? vagy a szedret? Inkább nem állítok fel rangsort, hiszen mind-mind isteni!


Hozzávalók:
  • 500 g mascarpone
  • babapiskóta (kb. 10-12 db)
  • 25-25 dkg szeder,
  • 0,5 dl likőr (én créme de cassis-t használtam)
  • 4 tojás
  • 4 ek. porcukor

Elkészítés:
  • Az egyik 25 dkg szedret összeturmixolom 1 evőkanál cukorral és a likőrrel, majd átkenem egy konyhai szűrőn, a másik 25 dkg-ot egészben hagyom.
  • A szobahőmérsékletű mascarponet alaposan kikeverem a tojások sárgájával és a maradék 3 evőkanál porcukorral.
  • A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem, majd a mascarpones krémhez forgatom.
  • A babapiskótákkal kibélelem a tálat/poharakat, erre rákanalazok az összeturmixolt szederbőlből, majd a mascarponekrémből. 3-4 szem szedret dobok rá, majd ismét piskótát, gyümölcspürét és krémet. A tetejét egész szedrekkel díszítem.
  • Hűtőbe teszem jó pár órára, de még jobb, ha egy teljes éjszakára. Ezután élvezettel fogyaszthatjuk! :)

Reszeltem a tetejére egy kis limehéjat a fotó kedvéért, de az íze is jó volt hozzá. Megszórhatjuk még zöldpisztáciával is.



Jaa és még annyi, hogy elindult a Goldenblog szavazás, ha tetszik nektek az én virtuális szakácskönyvem, akkor ide kattintva tudtok szavazni, vagy a jobb felső sarokban található gombon! :)

2011. augusztus 4., csütörtök

Dagasztás nélküli kenyér így, meg úgy


Régebben már sütöttem párszor, de azóta valahogy elfelejtettem... konkrétan eszembe sem jutott, egészen e hétig. Hát mondom ha tutira itthon vagyok este és reggel is, akkor nincs ezzel semmi gáz, bármikor nekiállhatok és lesz isteni friss házi kenyerünk. Este bekutyulom, reggel pedig felkelek és megsütöm, utána pedig vidáman mehetek fotózni bárhova. Ma este is nekiesek... sokmagvas változat lesz, egyelőre az a tervem. Szerdán még a piacra is sikerült kijutnom. Bár konkrétan sárga rókagombára és vargányára vadásztam, sajnos egyiket sem kaptam. Helyette beértem fél kiló fenyőtinóruval. Háááát... nem is tudom, miként értékeljem ezt a gombát... annyira nem szerettem meg, eléggé semleges íze van, számomra meg sem közelíti a fent említett két fajtát. Bár mondjuk mi is közelíthetne meg egy vargányát?! (szarvasgombát ne is mondjátok, mert azt biza nem szeretem, meg ugye teljesen más kategóriába is tartozik, hiszen az nem tömjük két pofára, hanem csak ízesítünk - khm elrontunk - vele ételeket. persze ez az én személyes véleményem)



Na de vissza a kenyérre. Gyakorlatilag bármivel ízesíthetjük, legyen szó olívabogyóról, sajtról, magvakról, aszalt paradicsomról, pirított hagymáról... mindig finom lesz a végeredmény. Én most egy zabpelyhes változatot sütöttem, aminek nem csak a tetejére, hanem a tésztájába is került a pehelyből és egy tökmagos-aszalt paradicsomos verziót.

A gomba sem bonyolult... bár ennek a fajtának a tisztítása kicsit több időt igényel, de bármilyen más gombafajtából elkészíthetjük, akár egyszerű csiperkéből is.



Hozzávalók a kenyérhez: (2 dl-es csészével mérve)
  • 3 csésze BL-80 liszt
  • 1,5 csésze langyos víz
  • 5 g friss élesztő
  • 1,5 tk. só
  • az ízesítéshez, bármi ízlés szerint (szárított paradicsom, szárított magvak, olívabogyó stb.)
A gombaraguhoz (5-6 szelet kenyérre):
  • 50 dkg gomba
  • 3-4 ág kakukkfű
  • 2-3 ág borsikafű
  • 2 ek. vaj
  • 0,5 dl fehérbor
  • olívaolaj

Elkészítés:
  • A langyos vízbe morzsoljuk bele az élesztőt, várjuk meg míg feloldódik, majd öntsük hozzá, a sóval együtt a liszthez. Keverjük össze (amolyan nokedlitészta állagúra), majd takarjuk le és hagyjuk 10-12 órát pihenni szobahőmérsékleten.
  • Másnap öntsük a kovász szerű tésztánkat lisztezett felületre, adjuk hozzá az extra ízesítőket (bogyó, magvak stb.), gyúrjuk át - amennyire a tészta állaga engedi azt - és tegyük kilisztezett, előmelegített jénaiba. Fedjük le és toljuk 30 percre 250°-os sütőbe, majd csökkentsük a hőfokot 220°-ra és süssük így is még 30 percet. 
  • Isteni finom, rusztikus, lyukacsos belsejű, ropogós héjú  kenyeret kapunk!
  • A gombát (ez esetben fenyőtinórut) tisztítsuk meg, egészen pontosan húzzuk le a kalapjáról a "bőrét", mert ha az rajta maradna, akkor attól eléggé visszataszítóan nyálkás lenne az ételünk. Vágjuk össze.
  • Hevítsünk fel egy serpenyőt, öntsünk bele 1-2 evőkanálnyi vajat, majd dobjuk bele a gombát. Hirtelen pirítsuk meg, majd öntsük fel a borral, adjuk hozzá a fűszereket. Ha elfőtte a levét, sózzuk és dobjuk mellé a vajat. Forraljuk össze, majd halmozzuk pirítós tetejére. (én most a friss kenyérre toltam, de tökéletes feltét lehet finom gombákból rizottóra is)

2011. augusztus 2., kedd

Ismét Getty Images!

Pár perce kaptam egy levelet, hogy újabb 6 fotómat kiválasztották a Getty Images oldalra! Olyan boldog vagyok!!! Nagyon örülök az ilyen pozitív visszajelzéseknek! Ismét vannak köztük régebbiek is (pl. a cannoli és az eper), de remélem azok is megvannak eredeti méretben még... :)