2011. április 30., szombat

Zöldfűszeres, sajtos frittata - VKF


Villámgyorsan elkészülő, nagyon könnyű és rengetegféle módon variálható, de mégis villantósabb étel, mint egy rántotta. Mivel rengeteg tojásom van most itthon, viszont kevés hozzávaló, így gyorsan körülnéztem, hogy mivel ízesíthetném a vacsorára szánt frittatat. Sajt volt a hűtőben és a rengeteg zöld fűszernövény is kapóra jött. A sajtot nagyobb kockákra vágtam, hogy legyenek az elkészült "omlettben" nagyobb, olvadt sajtdarabok. A sajt trappista volt (de nem ám az az ipari gyártmány), ugyanis ahol vesszük a házi, kimért tejet, ott készítenek sajtokat is és tőlük vette Dani. Persze tökéletes lehet fetával, gomolyával, kecskesajttal vagy egyéb sajtokkal is.


Ha szezonja lesz, tuti hogy ki fogom próbálni zsenge zöldborsóval és még rengetegféle zöldséggel, esetleg még rákot is rakok bele..... :)

Nagyon kellemes kis vacsora, egy pohár fehérbor kimondottan jól csúszott volna hozzá, de ez alkalommal most kimaradt.

Nem tudom, hogy ki hogy van a friss fűszerekkel, de én nem tudok abszolút favoritot választani. Imádom a kakukkfüvet (ha elmegyek mellette a konyhában, nem bírom ki, hogy ne húzzam végig rajta a kezem), ugyanígy a bazsalikomot, rozmaringot, zsályát... csak ugye mindegyiket máshoz párosítva, másként felhasználva.
Az első zöldfűszer, amivel megismerkedtem, az is a kakukkfű volt, mivel a mamáék kertjében mindig volt. Papa mondogatta állandóan, hogy húzzam végig rajta a kezem, aztán szagoljam meg és ez olyan mély emlékeket hagyott bennem, hogy lehet ilyen érzelmi kötődés alapján, a kakukkfüvet választanám legkedvencebbnek, ha már döntenem kellene.


Hozzávalók:
  • 8 tojás
  • 10 dkg sajt
  • bors
  • friss zöldfűszerek (bazsalikom, rozmaring, kakukkfű stb.)
  • 1 fej hagyma
  • olívaolaj
  • vaj a forma kikenéséhez

Elkészítés:
  • A hagymát dinszteljük meg kevés olívaolajon, majd tegyük félre.
  • A tojásokat verjük fel, majd keverjük hozzá a finomra vágott zöldfűszereket, a hagymát, a sót, borsot és a felkockázott sajtot.
  • Öntsük egy kivajazott piteformába (vagy hőálló nyelű serpenyőbe is mehet) és 200°-on süssük 20 percet.
  • Langyosan a legfinomabb, de hidegen is fogyasztható!

2011. április 29., péntek

Hamis túrósrétes


Vagy ahogy még ismerhetik sokan: szórt túrós, beledobálós túrós, lusta asszony rétese stb. Nekem az egyik kedvenc gyerekkori süteményem, amit nem csak enni, hanem készíteni is mindig szerettem - ezt bátran rám bízta mindig anya - hiszen nem sok macera van vele, csak bele kell szórni a hozzávalókat megfelelő sorrendben a tepsibe. Legutóbb, amikor anyánál jártam, sok-sok régi kedvenc süteményemnek a receptjét leírtam, terveim szerint szépen meg is fogom majd előbb-utóbb sütni mindent, mert nagyon hiányoznak ezek az ízek. Régen minden hétvégén ezek közül sült valamelyik a sütőben, most csak nagyon ritkán tudom kifogni azt, hogy pont akkor tévedek haza, amikor valamelyik süti sül.


Lila tulipánok a mama kertjéből

Annak ellenére, hogy most aztán már tényleg folyamatosan fotózom (nem akarok most ide tölteni az esküvős és egyéb képeimből..), azért nem akarom elhanyagolni ezt a drága kis blogomat sem, mert nekem fontos, hogy folyamatosan frissüljön és ne csak hetente, kéthetente... :) Főzni úgyis főzök, ha nem is minden nap és lefotózni meg már semennyibe nem kerül. 


Hozzávalók:

  • 1/2 l rétesliszt
  • 20 dkg cukor
  • 1 cs. sütőpor
  • 10 + 2 dkg vaj
  • 1/2 kg túró
  • 1 rúd vanília
  • 4 tojás
  • 1/2 l tej
  • mazsola (én aszalt ribizlit használtam)


Elkészítés:
  • A lisztet alaposan keverjük össze a cukorral és a sütőporral.
  • 10 dkg vajjal vastagon vajazzunk ki egy kb. 28x40 cm-es tepsit, majd szórjuk rá a cukros liszt felét.
  • Morzsoljuk rá a túrót, szórjuk rá a mazsolát, majd hintsük a tetejére a liszt másik felét.
  • A tojásokat keverjük simára a tejjel és a vaníliarúd kikapart magjaival, majd locsoljuk az egész tetejére (ügyeljünk arra, hogy mindenhol ellepje a lisztes felületet a folyadék).
  • A 2 dkg vajat olvasszuk meg, majd ezt is öntsük a sütemény tetejére. Hagyjuk kicsit pihenni, míg a "tészta" magába szívja a folyadékot, majd toljuk a tepsit 180°-ra előmelegített sütőbe 40 percre.
  • Forrón még nem igazán szeletelhető, hagyjuk kicsit hűlni.




2011. április 28., csütörtök

Rosé kacsamell csokoládéval és eperrel - VKF


Na ez egy olyan kombináció, ami lehetséges, hogy meghökkenti elsőre az embereket, de aztán kicsit elgondolkozva, máris rájövünk, hogy azért ezek az ízek egészen tökéletesen passzolnak egymáshoz. A kacsahús karakteres íze, a kesernyés csokival és az édes eperrel. Komolyan mondom, hogy számomra ez a étel tényleg komoly ízorgia volt, egyszerűen zseniális. Ennek a kacsának az ötlete a Csokoládés édességek kiskönyvtárából való az epret csak én találtam ki hozzá köretnek. 


A tálalás még mindig nem erősségem, pedig nagyon igyekeztem, de rájöttem, hogy mi lehet a gond. Nincs megfelelő tányérom (haha). Ez a hús most tényleg szép rózsaszín lett, nem fakult úgy meg, mint az előző, teljesen másképp sütöttem, mint akkor (vagyis egészen konkrétan más hőfokon, sokkal kevesebb ideig). Én átsütve nem szeretem a kacsát, de így rózsaszín állapotban egyenesen imádom. Egészen más íze van így, mint átsütve, omlós, szaftos hús.


Hozzávalók 2 főre:

  • 2 db kacsamell (egyenként kb. 300 g-os, hím kacsamellek)
  • 1 marék mazsola
  • 2 ek. olívaolaj
  • 2 dl marsala (vagy más édes likőrbor)
  • 100 g étcsokoládé
  • 1 ek. vaj
  • 1 marék pirított fenyőmag
  • bors
  • eper

Elkészítés:

  • A húst mossuk meg, ha szükséges akkor tokozzuk ki és a hájas oldalát egy nagyon éles késsel irdaljuk be, ügyelve arra, hogy a húsba ne érjen a kés pengéje.
  • Az olívaolajat és a 1,5 dl bort keverjünk össze, majd helyezzük bele a kacsamelleket és hagyjuk egy órát állni.
  • A mazsolát áztassuk be langyos vízbe.
  • Hevítsünk fel egy serpenyőt (legyen magasabb falú, nehogy a kacsából kisülő zsír belobbanjon), majd süssük a kacsa hájas oldalát 5-6 percig, fordítsuk meg és a másik oldalát 2-3 percig. 
  • Tegyük egy hőálló tálba a bőrével felfelé, sózzuk és borsozzuk, majd toljuk 80°-ra előmelegített sütőbe 20 percre.
  • Közben a csokoládét olvasszuk meg gőz fölött, adjuk hozzá a vajat és a maradék bort, keverjük össze és egy selymes mártást kell kapnunk. A mazsolát és a fenyőmagot (a tálaláshoz félretettem keveset) és keverjük a csokoládéba.
  • A húst vegyük ki a sütőből, takarjuk le fóliával és hagyjuk 5-10 percig állni, majd ezután szeleteljük fel vékonyan. Kanalazzuk mellé a mártást és helyezzük mellé az epreket.

2011. április 26., kedd

Az élet napos oldala a Dekooderen


Valamelyik nap felkeresett engem B. Tier Noémi, hogy lenne-e kedvem válaszolni néhány kérdésre és küldenék-e egy vendégposztot a dekooder.hu stílusra hangoló oldalra. Nagyon örültem a felkérésnek, bár ezeken mindig meglepődök, váratlanul érnek. Sokat gondolkoztam, hogy mi legyen az a recept, amit az ünnepekre tudnék ajánlani, hiszen nem szoktunk kimondottan húsvéti fogásokat készíteni és idén igazából időm sem volt rá, mert pénteken és vasárnap is esküvőztem. Egy gyors, vendég/locsolóváró pohárdesszerttel készültem hát, amolyan "sajttortortával".

Az írás és a recept is (valamit további fotók) a dekooder.hu-n olvashatók.


2011. április 23., szombat

Angol húsvéti kalácskák - Hot cross buns


Igaz, hogy ezt a kalácsot Angliában Nagypéntekre szokták sütni, de én most megcsúsztam, mert tegnap fotózni voltam (már alig várom, hogy felrakhassam a másik blogomra a képeket....). Így készült el ma és azt hiszem ez is lesz az összes húsvéti fogás nálunk idén, mert holnap ismét fotózok kora reggeltől éjjelig, hétfőn pedig a mamáékhoz megyek. Szóval ezúton, ezzel a recepttel kívánok kellemes  húsvéti ünnepeket minden kedves olvasómnak!

 Aki gondolja még gyorsan elkészítheti holnap, vagy ma este is ezt a péksütit, vagy jól jön a következő évre a recept.

 
Én nagyon szeretem az ilyen fűszeres, ízesített kalácsokat, de aki úgy gondolja, elkészítheti extra hozzávalók nélkül, datolya és kandírozott narancshéj helyett használhatunk akár csak mazsolát, a fűszereket meg fantáziánk szerint variálhatjuk. Minden attól függ, hogy kinek mi van otthon a konyhaszekrényben, kamrában.

Hozzávalók:
  • 700 g liszt
  • 55 g cukor
  • 3 dkg friss élesztő
  • 1 tk. őrölt szegfűbors
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 100 g kandírozott narancshéj
  • 250 g datolya
  • 300 ml tej
  • 100 g vaj
  • 1 tojás
A keresztekhez:
  • 2 ek. liszt
  • 3 ek. víz
A mázhoz:
  • 0,5 dl víz
  • 2 ek. cukor
  • néhány szem szegfűbors
  • néhány szem zöld kardamom
  • 1 kisebb fahéjrúd

Elkészítés:
  • A tejet melegítsük fel a vajjal együtt, majd ha a vaj teljesen felolvadt a tejben, vegyük le a tűzről és folyamatos keverés mellett adjunk hozzá egy tojást.
  • A lisztet, cukrot, fűszereket és az apróra vágott narancshéjat, datolyát öntsük egy tálba. Morzsoljuk hozzá az élesztőt, majd öntsük az egész közepébe a vajas, tojásos tejet. Gyúrjuk össze, majd dagasszuk kb. 10 percig a tésztát. Takarjuk le és hagyjuk a duplájára kelni.
  • Osszuk 16 részre a tésztát, formázzunk belőle gombócokat és helyezzük sütőpapírral bélelt sütőformába őket (én használtam tortaformát és sima tepsit is). Takarjuk le és hagyjuk ismét a duplájára kelni.
  • Közben készítsük el a mázhoz a szirupot. Forraljuk össze a 1/2 dl vizet a cukorral és a fűszerekkel. Szűrjük le.
  • A díszítéshez keverjük ki a 2 evőkanál lisztet a 3 evőkanál vízzel, majd egy kivágott sarkú zacskó segítségével rajzoljunk kereszteket a zsemlék tetejére.
  • Toljuk 220°-ra előmelegített sütőbe 10 percre, majd csökkentsük a hőfokot és további 8-10 percet süssük. Ekkor kenjük le a tetejét a sziruppal, majd süssük további 2-3 percig.
  • Vajjal kínáljuk! (én enyhén sós vajat ettem hozzá, isteni!)

Recept forrása: http://gourmettraveller.com.au/

2011. április 21., csütörtök

Tavaszi finomságok



Az e havi Presztízs Style magazinban a spárga az aktuális témám, így ezzel az alapanyaggal közöltem két receptet is. A korábbi számban a spenót és a zöldfűszerek arattak (a májusi számban még nem árulom el mi lesz a téma), akkor egy zöldfűszeres bulgursaláta és egy spenótkrémes fusilli készült. 


Bulgursaláta friss zöldekkel

Hozzávalók 2 főre:

  • 100 g zöldborsó
  • 200 g bulgur
  • 1 gerezd fokhagyma
  • ½ citrom leve
  • friss zöldfűszerek (petrezselyem, menta, snidling stb.)
  • 100 g újhagyma
  • tengeri só
  • frissen őrölt bors
  • extra szűz olívaolaj

Elkészítés:

  • A bulgurt főzzük meg dupla mennyiségű vízben.
  • A hagymát vágjuk ujjnyi vastagságú darabokra, a zöldfűszereket durvára.
  • A borsót főzzük meg pár perc alatt és ügyeljünk arra, hogy ropogós maradjon.
  • Keverjük össze egy salátástálban a bulgurt a zöldborsóval, az újhagymával és a zöldfűszerekkel. Locsoljuk meg a citromlével, kevés olívaolajjal, majd sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.


Spárgás pite

Hozzávalók:

  • 140 liszt
  • 70 g vaj
  • 3 evőkanál víz
  • 5+5 dkg reszelt sajt
  • 30-35 szál zöldspárga
  • 3 tojás sárgája
  • 2 dl tejszín
  • bors
  • szerecsendió
  • rizs a vakon sütéshez
  • vaj a forma kikenéséhez

Elkészítés:

  • A lisztet morzsoljuk el a vajjal, majd adjuk hozzá a vizet és 5 dkg reszelt sajtot. Gyúrjunk belőle gyors mozdulatokkal tésztát, majd csomagoljuk fóliába és tegyük 30 percre a hűtőbe.
  • Vajazzuk ki a piteformát. Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát, majd helyezzük a formába. Fedjük le sütőpapírral, majd öntsük rá a rizst és toljuk 200°-ra előmelegített sütőbe 25 percre.
  • A tésztát vegyük ki a sütőből, öntsük le róla a rizst.
  • A spárgáknak törjük le a fás végét, majd helyezzük őket a félig sült tésztára.
  • A tojások sárgáját keverjük el a tejszínnel, a másik 5 dkg reszelt sajttal, sóval, borssal és a frissen reszelt szerecsendióval, majd öntsük a spárgára. Toljuk vissza így 25 percre a 200°-os sütőbe.
  • Hidegen, vagy langyosan tálaljuk!


Ez egy februárban indult új női magazin - én a volt munkahelyem kapcsán kerültem képbe náluk -, ami reméljük idővel egy keresett, sikeres magazinná növi ki magát. 

Az áprilisi számban én írtam az utazásos rovatot is, a téma Róma. 



Ha érdekel valakit, akkor az újságárusoknál keresse a magazint és vegye meg nyugodtan (295,- Ft)

És hogy milyen témákról olvashattok még?

Címlapsztori - Péterfy Bori
Hazai trendcsinálók - Anh Tuan
Divatanyag - Imogen
Útinapló - Róma, az örök város
Sztárpletykák, női praktikák stb.

2011. április 20., szerda

Amerikai palacsinta karamellizált pekándióval és mézzel


Viszonylag ritkán készítek gofrit, palacsintát, pancake-t, pedig mindegyiket nagyon szeretjük. Talán az az egyetlen ok, hogy nem nagyon szeretek a konyhában a tűzhely mellett ácsorogni, jobban szeretem az olyan kajákat, amiket ott lehet hagyni nyugodtan a tűzhelyen, sütőben. A napokban mégis nagyon előjött bennem az, hogy márpedig én pancake-et akarok enni. Gondolkoztam azon, hogy milyen módon készítsem el, nem akartam megint csupa import gyümölcsöt venni hozzá, így egy egyszerű megoldást választottam, karamellizáltam hozzá pekándiót, lecsurgattam mézzel és tejet ittam hozzá. Akár kiadósabb, kényelmes reggelinek is tökéletes, de mi ebédre ettük. 

Bár az ízvilág lehet, hogy téli hangulatot idéz egyesekben, tegyék ezt az érzésüket félre, mert alapvetően csupa olyan hozzávalót tartalmaz, amit bármikor használhatunk, amik nincsenek szezonhoz kötve.


Hozzávalók:
  • 120 g vaj
  • 450 g tej
  • 50 g cukor
  • 1/2 mk. szódabikarbóna
  • 3 tojás szétválasztva
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 380 g liszt
  • csipet só

A karamellizált dióhoz:
  • 2-3 marék pekándió (lehet sima dió, mogyoró, mandula stb.)
  • 4-5 ek. cukor
  • őrölt fahéj
  • méz


Elkészítés:
  • A vajat olvasszuk fel.
  • A tojások sárgáját habosítsuk ki a cukorral, adjuk hozzá a tejet és végül a lisztet, a szódabikarbónát, a fahéjat és keverjük csomómentesre a masszát.
  • A tojások fehérjét verjük egy csipet sóval kemény habbá és óvatosan forgassuk bele a lisztes masszába. Tapadásmentes serpenyőben süssünk tetszőleges méretű palacsintákat.
  • A feltéthez karamellizáljuk a cukrot, majd ha borostyánszínűre olvadt, dobjuk bele a diót, kevés fahéjat és forgassuk át benne, majd szedjük sütőpapírra és hagyjuk megszáradni (ügyeljünk arra, hogy ne nagyon tapadjanak össze a diók).
  • A kész palacsintára kanalazzunk a ropogós dióból, locsoljuk meg mézzel és egy egy jó pohár tejjel vagy narancslével toljuk be. 




2011. április 17., vasárnap

Cheesecake friss eperrel


Tudom-tudom még mindig nem tartunk az eperszezonnál, de ez még a múltkori elcsábulás eredménye. Tortát szerettem volna, de nem olyan piskóta alapút, hanem inkább krémesebb, szaftosabb fajtát. Az epret nem akartam megfőzni-megsütni, nyersen szerettem volna felhasználni, így gondoltam készítek egy adag sajttortát. Vagyis ez félig sajt és félig tejföl. Receptforrás konkrétan nincs, mert azt tettem bele, ami volt itthon annak a reményében, hogy tényleg össze fog állni és szeletelni lehet majd.



Nagyon finom, krém állagú süteményt kaptam, ami a vaníliás-citromos íz miatt natúran, önmagában is nagyon finom, de mivel én rajongok a bogyós gyümölcsökért, úgy gondolom, hogy azzal lehet igazán megkoronázni, legyen szó málnáról, ribizliről, szederről, vagy eperről. Aztán az íze mellett még az nyújt igazi élvezetet ebben a süteményben, hogy pofon egyszerű elkészíteni. Nem kell hozzá tésztát gyúrni, nem kell hozzá semmi extrát tenni, hanem csak összekeverni a hozzávalókat és betölteni a tortaformába. A széle finoman megpirul, ez lesz majd a "kérge" a tortának.




Hozzávalók:
  • 500 g mascarpone
  • 1 nagy doboz tejföl (375 g)
  • 3 csapott evőkanál kukoricaliszt
  • 20 dkg cukor
  • 6 tojás
  • 1 citrom héja
  • 1 rúd vanília magjai
  • 20 dkg eper
  • + vaj a forma kikenéséhez






  • A tojásokat keverjük el a cukorral, majd adjuk hozzá a krémsajtot, a tejfölt, a vanília kikapart magjait és a kukoricalisztet. Keverjük simára a krémet.
  • Egy 24 cm átmérőjű tortaformát kenjünk ki vajjal, majd öntsük bele a krémet és toljuk 180°-ra előmelegített sütőbe 1 órára (ha nagyon elkezdene barnulni a teteje, akkor takarjuk le alufóliával - nálam erre nem volt szükség).
  • Vegyük ki a sütőből, hagyjuk teljesen kihűlni (a sütőből kivett méretéhez képest totálisan össze fog esni, de ez ilyen), majd díszítsük az eperrel.




2011. április 16., szombat

Pulykasült paradicsomos pestóval


Ezt a húst nagy tanácstalanságomban készítettem itthon, amikor mindenképpen olyan alapanyagokból akartam főzni, amik vannak itthon. Ilyen volt az aszalt paradicsom, a pulyka, a fűszernövények.... adta magát, hogy valamiféle módon töltött pulykát készítsek. Ha nem lettem volna lusta hozzá, akkor szépen begöngyöltem volna a húst, de így csak egy zsebbe (ami szépen ki is lyukadt...) tömtem bele a tölteléket. Nekem személy szerint nagyon ízlett, aki nem rajong a pulykáért, elkészítheti például karajból is. 

Ha nem fogy el egyből (sőt érdemes belőle másnapra hagyni egy picit!), nem kell elkeseredni, mert olyan isteni szendvicstöltelék lehet belőle, hogy csak na! Hajszálvékony szeletekre vágva garantáltan veri bármelyik tömegesen gyártott felvágottat. Igaz, nem tartható el olyan sokáig, de erre valószínűleg nem is lesz gondunk.


Én az ebéd során egy egyszerű zöldsalátát adtam hozzá köretnek (rucolát), viszont szendvicsnél nem sajnáltam mellőle a sajtot, a jóféle vajat és a további zöldségeket sem. Mindez persze két szelet rozskenyér közé szorítva... mmmm... összegyűlik a nyál a számban. Próbáljátok ki, nincs sok munka vele és ha olyan serpenyőnk van, aminek hőálló a nyele, akkor még csak mosogatni sem kell túl sokat.


Ha valaki túl száraznak tartaná önmagában a pulykát, akkor készíthetünk hozzá egy szűrt mártást. A húsból, paradicsomból, fűszernövényekből kisülő pecsenyelevet besűríthetjük. Öntsük egy serpenyőbe a levet a hússal együtt megsült zöldségekkel, fűszerekkel, adjunk hozzá egy evőkanálnyi vajat, és forraljuk be. Passzírozzuk, szűrjük át és kanalazzuk a felszeletelt húsra.


Hozzávalók (ez az adag egy családi ebédhez is elegendő):
  • 80 dkg pulykamell
  • 9-10 db aszalt paradicsom
  • koktélparadicsom
  • 2-3 marék reszelt sajt (gyakorlatilag mindegy én juh és tehéntejből készült sajtot használtam)
  • kevés olívaolaj
  • bors
  • friss bazsalikom

Elkészítés:
  • A pulykát mossuk meg, majd vágjunk bele egy nagy zsebet. 
  • Az aszalt paradicsomot turmixoljuk össze 3-4 szem koktélparadicsommal, a reszelt sajttal, 6-8 levél bazsalikommal, némi sóval, borssal és annyi olívaolajjal, hogy egy ne túl folyós, de kenhető masszát kapjunk. Ezt a pestót töltsük bele a húsba vágott zsebbe. Spárgával kötözzük össze, hogy ne folyjon ki belőle a töltelék, majd kevés olívaolajon pirítsuk körbe pár perc alatt a húst. 
  • Egy sütőedénybe helyezzük a húst, öntsünk alá kevés vizet, dobjunk mellé néhány szem paradicsomot, zöldfűszert, sózzuk és borsozzuk körbe a húst, majd tegyük 175°-os sütőbe 45-50 percre.
  • Szeleteljük és kínáljuk salátával.

2011. április 12., kedd

Panna cotta rozmaringos eperszósszal


Bár az eperszezon még nincs a nyakunkon, félredobva minden elvemet, elcsábulok néha-néha egy-egy doboz import epernek. Idén eddig szerencsém volt, mert elég jó ízük volt, nem csak eperformára hízlalt vörös gömbök voltak. Készült belőle (vagyis vele) sütemény, panna cotta és még egy kacsás étel köreteként is szolgált. 


Az utóbbi bejegyzéseimnek nem igazán volt nagy sikere, gyakorlatilag minimális visszajelzést kaptam, kettő darab komment formájában. Hát de ez van, mi ezt ettük itthon, úgyhogy ez került fel a blogra is :) Nagyon sok sorban álló receptem és fotóm van, csak ugye mivel beindult az esküvős szezon, így kevesebb időm jut a gasztro vonalra. Persze igyekszem nem elhanyagolni. Fotóztam szerdán, aztán szombaton és tegnapelőtt is és hála az égnek az előttem álló időszak (úgy októberig biztosan) szintén ilyen sűrűnek ígérkezik. Nem nagyon akarom most ide feltölteni a kedvenceimet, akit érdekelnek a más jellegű fotóim, azok a renifoto.blogspot.com oldalon megnézhetik. Remélem, hogy az esküvőfotózás mellett beindul a gyerkőcfotózás is, mert mostanában sok pöttömmel volt alkalmam találkozni és nagyon élveztem minden egyes munkát kicsikkel és nagyobbacskákkal egyaránt.



Na de akkor vissza a receptre. Panna cotta valami oknál fogva tavasszal és nyáron sokkal sűrűbben készül, mint a téli időszakban, ez talán köszönhető annak, hogy leginkább gyümölcsökkel, azon belül is a piros bogyósokkal szeretem, amiknek ugye ekkor van szezonja. A hidegebb évszakokban is készítek néha-néha, de akkor biztos, hogy fagyasztott gyümölcs, esetleg karamella, karamellizált olajos magvak kerülnek mellé.



Az alaprecept ugyanaz, mint mindig, csupán a feltét más.

Hozzávalók:

  • 5 dl tejszín
  • 2 dl zsíros tej
  • 4 lap zselatin
  • 1 rúd vanília
  • 3+2 ek. méz
  • 200 g eper
  • 1 ág rozmaring
  • 1 ek. étkezési keményítő kevés vízben feloldva


Elkészítés:

  • A lapzselatinokat áztassuk be vízbe.
  • A tejet öntsük össze a tejszínnel, adjuk hozzá 3 ek. mézet, a vanília kikapart magjait és forraljuk fel, majd zárjuk el alatta a gázt és keverjük el benne a felpuhult zselatint.
  • Öntsük formákba, majd egy éjszakára tegyük hűtőbe.
  • Az epreket vágjuk félbe (nagyobb darabokba), majd a 2 evőkanál mézzel és a finomra vágott rozmaringgal főzzük pár percig (Az eprek még maradjanak egészben, de kicsit essenek össze. Ekkorra levet eresztenek majd).
  • A feloldott étkezési keményítőt keverjük az eperszószhoz, sűrítsük be, majd hagyjuk kihűlni és kanalazzuk a megdermedt tejszínpuding tetejére.