2011. március 31., csütörtök

Tavasz, tavasz, tavasz... medvehagyma


Hát elérkezett végre a medvehagyma szezon. Sajnos ezt még nem saját kezeimmel szedtem - na jó, magam szedtem ki a zöldségesnél a vízből.... -, de remélem lesz még idén erre is alkalom, bár akkor meg beleesek abba a hibába, hogy túl sokat szedek és már a fülemen is medvehagyma folyik kifele. Kaptam egy-két jó tippet lelőhely ügyben, majd meglátjuk mit tehetünk a projekt érdekében. Addig is marad a vásárlás... eléggé aranyárban adják...
A pogi recept anyától származik, de egy kicsit átalakítottam, mert nem volt itthon tejföl stb. A tejfölt krémsajtra cseréltem, de tökéletesen működött volna akár még túróval, joghurttal is. Szerintem. Adtam hozzá még egy evőkanálnyi ecetet, amitől még könnyebb lett az amúgy sem nehéz tészta. 

A medvehagymát vadfokhagymának is nevezik. Ez az eredetileg Ázsiából származó növény elsősorban bükkerdőkben nő, március közepétől főként a Dunántúlon tömeges állományokban található. Ha magunk szedjük, ügyeljünk arra, hogy ne keverjük össze a vadgyöngyvirág, vagy az őszi kikerics leveleivel, hiszen ezek mérgezőek. A legkönnyebben az illat alapján különböztethetjük meg őket, hiszen a medvehagyma erős fokhagyma illatot áraszt magából. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor inkább ne szedjünk. Ha mégis úgy gondoljuk, hogy ismerjük a növényt és bátran nekivágunk egy medvehagymázós túrának, akkor egy hagymáról csak egy levelet szakítsunk le, így regenerálódni tud. 


Ahogy a fokhagymának, a medvehagymának is vannak az egészségre nézve előnyös tulajdonságai. Csökkenti a koleszterinszintet, baktériumölő, vér- és értisztító hatása van. A magas vérnyomásra is tökéletes, természetes gyógyszer lehet, hiszen csökkenti azt, így kúraszerűen is fogyaszthatjuk. Ha nem tudjuk frissen felhasználni, akkor turmixoljuk le, rakjuk befőttesüvegbe, majd öntsük fel olajjal. 

Állítólag Svájcban már régóta próbálkoznak olyan kísérletekkel, amelyek segítségével a medvehagyma egész évben termeszthető lenne, de ezidáig még a növény beépített biológiai órája miatt nem jött össze. A növény érzi, hogy mikor jött el a tavasz és mikor kell meghoznia az első hajtásait és kivirágoznia. Az emberek sem tudnak mindent befolyásolni...




Medvehagymás pogácsa

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 1/2 cs. friss élesztő
  • 1 csokor medvehagyma
  • 25 dkg vaj
  • 2 dl krémsajt/tejföl
  • 2-3 mk. só
  • 1 ek. fehérborecet
  • 2 tojás sárgája
  • reszelt sajt
  • 1,5 dl tej
  • + tojás a kenéshez


Elkészítés:
  • A tejet langyítsuk meg, majd morzsoljuk bele az élesztőt, hagyjuk felfutni.
  • A lisztet morzsoljuk el a vajjal. Adjuk hozzá a tojások sárgáját, a tejfölt/krémsajtot, ecetet, a felfuttatott élesztőt, a sót és az összevágott medvehagymát. Dagasszunk belőle egy viszonylag lágy tésztát, majd takarjuk le és kelesszük a duplájára. 
  • Nyújtsuk ki a tésztát, majd hajtsuk félbe és még egyszer félbe. Takarjuk le, pihentessük 30 percet.
  • Nyújtsuk ki, hajtsuk félbe, majd megint félbe, ismét takarjuk le és pihentessük 30 percet.
  • Nyújtsuk ki enyhén lisztezett felületen a tésztát, szaggassuk ki/vágjuk fel, majd helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük le a tetejüket tojással, szórjuk meg reszelt sajttal. Pihentessük 20 percet.
  • Toljuk 180°-ra előmelegített sütőbe kb. 25 percre.

Ma nem bírtam magammal, olyan szép idő volt, hogy kimentem a városba és körülnéztem, virágoznak-e már a fák. A bimbók már mindenhol megjelentek, de még csak a fixen napsütéses helyen található fák borultak virágba. Ez már tényleg tavasz!

További képek a képre kattintva :)


2011. március 30., szerda

Chilli con carne



Ezzel a bejegyzéssel együtt szeretném felhívni minden kedves olvasóm figyelmét arra, hogy elindult az idei, tavaszi Segítsüti akció. Idén a Down Egyesületet támogatják, tehát ismét nagyon jó helyre kerül a pénz. Én sajnos még nem veszek részt az akcióban, mint sütisütő, de mint licitáló igen. Aki úgy érzi, hogy tud segíteni, akkor ne habozzon. Ha a licit összege már túl magasnak bizonyul, akkor sem kell csüggedni, mert jelképes áron több ajándéktárgy is megvásárolható lesz, illetve megjelenik majd a sütemények receptjét összefogó Segítfüzet is. Az ezekből befolyt összeg is, mind hozzácsapódik a támogatási összeghez. Szóval jótékonykodásra fel, mert a süti segít! :)




Na de a medvehagymaroham előtt jöjjön még egy másik étel.
Jó pár héttel ezelőtt vettem a piacon száraz vörösbabot azzal a céllal, hogy egyszer alkotok belőle valami ütős egytálételt. Kerestem a tökéletes receptet, amelyre végül itt bukkantam rá. Nagyon ízletes, nagyon összetett ízű, mégis harmonikus. 

Lehet, hogy furcsán hangzik, hogy csokoládé kerül a raguba, de állítólag Mexikóban igen gyakori, hogy kakaóval, illetve csokival ízesítik a húsos ételeiket. Nem kell megijedni tőle, nem olyan lesz, mintha húsízű csokit ennénk, csupán a csoki kesernyéssége és aromája ad egy pluszt az egész ételnek. 


Karácsonykor készítettem már egy csokoládés csirkét, ami elég megosztó egy étel volt (abban a formában nekem sem lett a kedvencem), de elég "bátor" vagyok ahhoz, hogy ilyenekkel kísérletezzek. Tervezek a napokban még kacsamellet sütni, amit szintén csokival/kakaóval akarok ízesíteni. Ha jól sikerül, akkor fel is rakom majd természetesen ide a blogra, hátha más is kedvet kap hozzá.

Visszatérve a chilli con carne-ra. Nem tudom, hogy mennyire autentikus ez a recept, de én elhittem róla, hogy igenis az :) És amúgy is. Az Australian Gourmet Traveller receptjei ugyanolyan hitelesek, mint a GoodFood receptek (legalábbis én úgy tapasztaltam)


Hozzávalók:

  • 1 csésze (2,5 dl) száraz vörösbab
  • 2-3 ek. olívaolaj
  • 1 kg darált marhahús
  • 1 db kolbász (chorizo - kb. 10 cm-es)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • chili ízlés szerint (eredetileg jalapeño kellene bele, de nekem most nem volt itthon)
  • 4 dl víz (még jobb, ha alaplevet használunk)
  • 400 g darabos konzerv paradicsom 
  • 50 g keserű csokoládé
  • 1 ek. szárított oregano
  • 1 rúd fahéj (7-8 cm)
  • 1 ek. koriandermag 
  • 2-3 tk. római kömény 
  • bors


Elkészítés:
  • A babot előző éjszaka áztassuk be vízbe.
  • A koriandermagot és a római köményt száraz serpenyőben pirítsuk meg, majd mozsárban törjük össze.
  • A babot főzzük puhára.
  • Egy vastagfalú serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat, dobjuk bele a kockára vágott kolbászt, pirítsuk egy kicsit, majd adjuk hozzá a finomra vágott vörös- és fokhagymát, majd a chilit. 
  • Öntsük rá a húst, pirítsuk meg. Ha a hús megpirult, mehet bele a paradicsompüré, a víz (alaplé), a fűszerek (kömény, koriander, fahéj, oregano, bors) és a csokoládé. Sózzuk. Fedjük le és alacsony lángon főzzük 2-3 órát (az összes levének el kell főnie). 
  • Ezután adjuk hozzá a főtt babot és főzzük még 20 percig.
  • Ha elkészült szórjuk meg korianderzölddel (én petrezselyemmel szórtam meg, mert nem rajongok a korianderzöldért...) és kínáljunk hozzá tortilla lapokat.


2011. március 29., kedd

Tavasz! #1



Na ennek a bejegyzésnek nem sok köze van a grasztronómiához. Gyakorlatilag semmi. Ma akartam venni néhány szál boglárkát a virágosnál, de nem volt, elfogyott... viszont az egész üzletben fréziaillat uralkodott, így abból vettem néhány szálat, vegyes színekben. Az utcán sétálva nézegettem a fák ágait, látni, hogy hamarosan mind-mind virágba borulnak, mert a bimbók már előbújtak. Alig várom! (biztos, azokról is készül majd egy-két fotó...)

Ezeket a képeket leginkább anyukámnak küldöm! (meg persze minden olvasómnak ;)








2011. március 28., hétfő

Zsályavajas gnocchi


Igaz, hogy ezek a képek igen borongós hangulatot sugároznak magukból, de talán megbocsátható, mert elég jól áll a  zsályának, a krumplinak és a kész változatnak is ez a szín... mármint a fekete. Kicsit tükrözik az én lelki világom is és hangsúlyossá teszik a fotó tárgyát is. 

Na de rátérve az ételre. Nagyon szeretem a gnocchit, de viszonylag ritkán készítek. Ha viszont ilyen tésztát gyúrok, akkor biztos, hogy kerül egy kevés mákos nudlinak is, hiszen ugye Dani megszállott mákrajongó, legyen az gubában, kalácsban, nudlin vagy csak simán tésztán. 


Én most magamnak egy rendkívül egyszerű formáját választottam, meggyúrtam, formáztam, kifőztem, majd vajon egy marék zsályalevél társaságában megpirítottam, megszórtam parmezánforgáccsal és kész is a nagyszerű és harmonikus ízű étel. Nem hiába imádom az olasz konyhát. Kevés, de jó minőségű alapanyag, csodás végeredmény.

A hétvégi nagy pakolászás és szanálás közben találtunk itthon (!!!) néhány fadeszkát, amik még az eredeti panel beépített konyhaszerkény polcaiként funkcionáltak. Gyorsan lefestettem kettőt feketére, egyet fehérre, amit igyekeztem kicsit rusztikussá tenni és egyet lazac színűre.... :) Előbb-utóbb mindegyik feltűnik a blogon.


Hozzávalók:

  • 80 dkg dkg főtt krumpli
  • 15-20 dkg liszt (ez leginkább érzésre szokott menni....)
  • 1 tojás
  • bors
  • 3-4 ek. vaj
  • 1 jó nagy marék friss zsályelevél, parmezán

Elkészítés:
  • A főtt burgonyát törjük össze, majd a tojással, liszttel, némi sóval és borssal gyúrjuk össze. Viszonylag lágy tésztát kell kapnunk, ne lisztezzük túl, mert az nagyon elnehezíti a tésztánkat! 
  • Osszuk 4-5 részre, majd sodorjunk belőlük nagyjából 2 cm átmérőjű rudakat. Vágjunk belőle ujjnyi darabokat, majd görgessük őket végig egy villa hátán. (ez elhagyható én sem mindig tartom be ezt a pontot)
  • Lobogó, enyhén sós vízben főzzük ki őket.
  • Szűrjük le, locsoljuk meg kevés olívaolajjal, hogy ne ragadjanak össze.
  • A vajat dobjuk egy serpenyőbe, majd ha felolvadt, akkor adjuk hozzá a zsályaleveleket és a gnocchikat is. Pirítsuk meg, majd parmezánforgáccsal megszórva tálaljuk.



2011. március 25., péntek

A 67 konyháján

Első sorban a fehérvári olvasóimat szólítom meg, hogy keressék fel az éttermet, próbálják ki az étlapon szereplő ételeket és alkossanak véleményt! Jó lenne, ha Fehérváron is nagyobb érdeklődés mutatkozna meg a minőségi gasztronómia iránt és nem rántott sajton élne az éttermeket rendszeresen látogató jónép. Ez az étterem bekerült a TOP20-ba, egészen pontosan 10. lett, legyünk büszkék rá!
http://www.67etterem.hu/


A fotók mindenkinek szólnak, további kommentár nélkül. :)

Angus tatár bifsztek előkészület... még ehhez jön a dijoni mustár fagylalt









Parmezán crustában sült tanyasi csirke zöldborsó pürével és cukkinivel




Koktélparadicsom Szicíliából



alapanyagok a konyhából...



Bárány ossobucco diós polentával







Hortobágyi húsos palacsinta 67 módra :)

Készül az amuse bouche - Cékla és burgonyakrémleves házilag marinált tonhallal





Omaha bélszín steak burgonya cannelloniba töltött vargányás burgonyapürével


Házi krémes passió gyümöccsel és sárkánygyümölcs pöttyökkel - ISTENI!!!!