Svájci fondue


Legalábbis én annak nevezem. Tavaly karácsonykor kaptam Danitól a szettet, azóta nagyon sokat nem volt használva, csupán 3-4 alkalommal. Talán azért, mert annak ellenére, hogy imádjuk, elég nehezen tudom Fehérváron beszerezni hozzá a sajtokat és ha sikerül is, akkor bizony nem olcsón sajnos. A Gruyere-t és a Comtét sem vágják csak úgy hozzá az emberhez, de néha megéri azért rákölteni. Pláne különleges alkalmakkor. Szerintem tökéletes lehet egy szilveszteri partira, vagy akár egy szimpla baráti összejövetelre, de romatikázni is ideális. Mi a karácsonyfa "alatt" mártogattunk.


Hozzávalók 4 főre:

2 dl száraz fehérbor
250 g gruyere sajt
300 g emmentáli sajt
250 g comté sajt
2 ek. finomra vágott petrezselyem
2 gerezd fokhagyma
pirított kenyérkockák
alma stb. (bármit mártogathatunk a sajtba, amihez csak kedvünk szottyan)


Elkészítés:
  • A bort öntsük egy kisebb fazékba, tegyük tűzre, majd várjuk meg, míg gyöngyözni kezd. 
  • Ha a bor gyöngyözik, szórjuk hozzá a finomra vágott fokhagymát és petrezselymet.
  • A sajtokat közben reszeljük le és szépen fokozatosan, szórjuk a gyöngyöző borhoz. Várjuk meg, míg a sajt teljesen elolvad (kevergessük, nehogy leégjen!), majd öntsük át a fondüző edénybe. 
  • Mártogassunk az olvadt sajtba alma, vagy pirított kenyérkockákat.

    Nem muszáj külön edényben melegíteni a bort és hozzáönteni a sajtot, hanem az egész folyamat történhet a fondükészlet "tartályában" is.



Szilveszter előtt már valószínűleg nem jövök új bejegyzéssel, így most kívánok minden kedves, régi, új és jövendőbeli olvasómnak nagyon boldog új évet! 
Jövő héten - bocsánat, hogy csak most, de sajna így volt rá időm - jövök a harmadik "Naposoldal" naptárral :)


Megjegyzések

  1. Tényleg jó dolog. Nekem csoki fondü készletem van,de ahhoz sem olcsó a csokoládé beszerzése. Bár most mindkettőhöz láttam az Aldiban és olyan 2000 ft körül mozogtak az árak. Csak arra nem emlékszem már milyen kiszerelésben volt. :(

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom a sajtos fondue. Persze nem csak sajtosat lehet vele készíteni, csokisat, zöldségeset, húsosat...
    Egy időben gyakran használtuk, a miénk elektromos. Most vagy a kamrában, vagy a padláson pihen.
    BUÉK!

    VálaszTörlés
  3. MrsSame, csokifondü készletet valahogy sosem akartam. Nem is értem miért. Bár ha nagyon elkapna a vágy, akkor megoldanám :) Metroban is lehet jó csokipasztillákat kapni, csak hát ugye ott is nagy kiszerelésben és így elég drágán. :/

    Hobbychef, tudom-tudom, de nekünk a sajtos a kedvencünk. Ezért is "Svájci fondue" a bejegyzés címe ;)

    VálaszTörlés
  4. Van nekem is ilyen kütyüm, de már nagyon régen nem használtam.Jó hogy itt láttam Nálad...Nagyon guszta! Boldog Új Évet!

    VálaszTörlés
  5. Hát bevallom őszintén nem fondü készítéséhez kértem a Jézuskától. :D Hanem a bonbonkészítéshez fogom ebben olvasztani a csokit. :D
    Jó mártogatást!

    VálaszTörlés
  6. Illéskrisz, köszönöm! :) Örülök, ha kedvet kapsz! :)

    MrsSame! De jó ötlet! :)

    VálaszTörlés
  7. Svájci barátaimtól van a tipp, és nálunk nagyon bevált: lehet mártogatni pici paradicsomokat, és főtt krumplit is a sajtba. Nem terheli meg annyira az ember gyomrát! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése