2011. december 11., vasárnap

Parmezános sütőtökkrémleves kakukkfűvel és mandulával


Igen, még mindig nem a kedves olvasóimnak szánt karácsonyi ajándékkal jelentkezem, de legalább jelentkezem (és ígérem, a hét közepéig meglesz a magazin is, már csak a szövegeket kell összeraknom). A karácsonyi dömping rendesen elragadott, ma még esküvőn is voltam és leszek is még ebben a hónapban. Ami viszont igazán különleges - legalábbis az én esetemben - az pedig az, hogy kezdek szorosabb barátságot kötni a sütőtökkel. Először csak bátortalanul raktam bele egy-két dologba, keveset, aztán lenyomtam belőle egy teljes desszertsorozatot (ez is majd az én is kis online újságomban lesz fellelhető), majd egy tömény levest. Isteni volt. És ami a legjobb, Dani azt mondta, hogy nem is érezni rajta a tököt! Hát hogyne lehetne érezni! Hiszen abból van az egész. Talán az lehet a megfejtés, hogy dee, érezni rajta a tököt, csak éppen úgy néz ki, hogy szeretjük. :)

Most elég rendetlenül éltem itthon főzés szempontjából, tartalmas étel az elmúlt három hétben nem nagyon került az asztalomra. Előfordult, hogy pizzát rendeltem, sőt még az M-betűs gyorsétteremben is ettem, dehát ez van, nem volt másra időm. Vagy ha lett volna rá időm, akkor mással foglaltam el magam ;) Szóval most oda jutottam, hogy iszonyatosan akarom a meleg ételt, iszonyatosan kívánom a húsos, fűszeres egytálételeket (tökéletes receptek vannak a januári GoodFoodban és azt hiszem ki is próbálok majd néhányat). Már a karácsonyi menüt is elkezdtem tervezgetni... ;)

Addig is itt van ez a kis leves, melengesse a ti testeteket is! :)


Hozzávalók:
  • 500 g hámozott, pucolt sütőtök
  • 1 l húsleves
  • 1 kis fej lilahagyma
  • 5-6 dkg szalonna
  • száraz fehérbor
  • frissen őrölt bors
  • frissen őrölt koriandermag
  • frissen reszelt szerecsendió
  • 3-4 ek. frissen reszelt parmezán
  • tökmagolaj
  • tejföl
  • pirított mandulapehely
  • 3-4 ág kakukkfű
  • olívaolaj

Elkészítés:
  • A szalonnát vágjuk apróra, majd kevés olívaolajon süssük zsírjára. Dobjuk hozzá a hagymát, pároljuk meg. 
  • A sütőtököt kockázzuk fel, majd adjuk a szalonnás-hagymás keverékhez. Pirítsuk kicsit, löttyintsünk rá kevés (bő fél deci) fehérábort, főzzük el, majd öntsük fel a húslevessel. Fűszerezzük sóval, borssal, korianderrel, szerecsendióval és kakukkfűvel.
  • Főzzük puhára a tököt, majd turmixoljuk simára az egészet, szórjuk bele a parmezánt. Ha szükséges, akkor hígíthatjuk még húslevessel.
  • Szedjük tányérba a levest, rakjunk bele 1-2 teáskanálnyi tejfölt, szórjuk meg pirított mandulapehellyel és locsoljuk meg tökmagolajjal. Kínáljunk mellé fűszeres pirítóst.

Egy kis ízelítő... :)





6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Renáta!
Nagyon jól néz ki a leves! Az előzetes pedig sokat ígérő!Tudom, hogy ez nem a reklám helye , de megkérdezhetem , hogy Te milyen tökmagolajat használsz, még soha nem próbáltam és nem szeretnék mellényúlni, ahhoz sajnos meglehetősen borsos ára van.Köszönöm előre is.Üdv Napsi

Reni írta...

Szia!

Az a helyzet, hogy ezt a tökmagolajat én sem vettem, hanem ajándékba kaptam Olaszországban. Kimérten. Tehát fogalmam sincs, hogy konkrétan milyen fajta (lehet házi).

Illéskrisz Konyhája írta...

Annyira szépek a fotóid, különleges mind. Az ízelítőt is várom, és tetszik nagyon az oldalad!

Reni írta...

Szia! Köszönöm szépen, nagyon jól esik, hogy így gondolod! Remélem még sok széppel és újdonsággal tudok szolgálni :))

Névtelen írta...

Kedves Reni!Köszönöm a választ, biztosan isteni lehet a házi olaj.Kísérletezni fogok, Karácsonyra mindenképpen ki szeretném próbálni.Várom a Karácsonyi Magazint.Üdv Napsi

tanó móni írta...

Reni ez nagyon gyönyörű!!.. Én tavaly csináltam hasonlót, a tökmagolaj helyett sima olivát tettem hozzá, úgy is nagyon fincsi volt:))