2011. november 25., péntek

Salame all'aceto


Amikor először megláttam a menütáblákra kiírva, hogy ecetes szalámi, akkor furcsán néztem. Nem is értem miért, mert nincs nekem bajom se az ecettel, se a szalámival, csak így elsőre - legalábbis nekem - furcsán hangzott. Minden esetre nagyon kíváncsi voltam rá. Vettünk is Gabával egy adagot a "Fiera di Santi"-n, de végül nem az az étel került elcsomagolásra, amit kértünk, de ezt csak otthon vettük észre. Helyette cotechino (amolyan friulán hurka, dehát én a magyar hurkát sem szeretem, hisz kolbászfan vagyok) került az asztalra, ami nem lett a szívem csücske. Egyik nap aztán vettünk friss szalámit és a vacsora egyik fogása ez a klasszikus téli friulán étel lett. Beleszerelmesedtem. Akkor eldöntöttem, hogy mielőtt elindulok haza, a hentesnél veszek legalább két rúd szalámit, hogy ezt Daninak is megmutathassam itthon és persze magamnak is akartam kedvezni.... mert isteni! Annyira egyszerű és annyira nagyszerű. Mi mást is várhatnánk az olasz konyha jellegzetes ételeitől? 


Hozzávalók (2 főre):
  • 6 szelet* nagyon friss (15-20 napos) friulán** szalámi
  • 0,5 dl borecet
  • 1 nagy hagyma (én lilahagymát használtam)
  • vaj

Elkészítés:
  • A hagymát szeleteljük fel vékonyan, majd pároljuk meg kevés vajon.
  • Adjuk hozzá a szalámi szeleteket, süssük 1-2 percig, majd fordítsuk meg őket és a másik oldalát is süssük ugyanennyi ideig. 
  • Öntsük fel a borecettel, majd főzzük néhány percig, amíg az ecet elfő.

* kb. 1 cm vastagságú szeletek
** friulán szalámiból az igazi, de ha valaki nem tud hozzájutni de mégis szívesen kipróbálná ezt az ételt, akkor friss, natur szalámival is próbálkozhat :)

Nem tudom, hogy teljesen helyesen készítettem-e, de az íze pontosan olyan volt, mint amilyennek kell lennie. Hagyományosan friss, lágy polentával eszik (de lehet grillezettel is), én most a gesztenyelisztes bucikat kínáltam mellé.


6 megjegyzés:

chriesi írta...

Húhúúú ez nekem való, mert imádom az ecetet! A kocsonyát mai napig annyi ecettel eszem, hogy kék lesz tőle a szám. :D

chilii írta...

hüpp, hüpp, valamiért azt hittem, hogy a szalámi receptjét árulod el!

Reni írta...

Noémi, úristen! :D Ennyire? :D

Chilii, hát sajnos ez nem konkrétan a szalámi receptje, hanem az ételé, az ecetes szalámié. Szalámireceptet tőlem biztos nem fogtok kapni a panel 7. emeletéről :)) (na jó, ez nem 100%, de nem valószínű)

chriesi írta...

Bizony! :))) Citrom is jöhet simán, mint a narancs. ;)

orsolya vanessza kiss írta...

Gyönyörű fotók!!! :)

Reni írta...

citrom és narancs nekem is :))
Vanessza, köszönöm! Bár nem ide tartozik, de nemsokára megérkezik Jázmin és akkor ismét fotózhatok a csodás kedőddel :)) (mert azért mégiscsak az övé és nem Timié) :}