2011. november 15., kedd

Gesztenyés bucik


Már régóta ki akartam próbálni a gesztenyelisztet, de eddig még nem futottam bele, vagy csak elkerültük egymást. Aztán olaszországi kinntartózkodásom alatt több olyan recepttel is találkoztam, amiben ott szerepel a hozzávalók között a gesztenyeliszt. Ahogy kiejtettem a számon, hogy szeretnék ilyet venni, két perc múlva már a szobámban pihent az elcsomagolandók között, ugyanis Gabi előkapott egy csomaggal a szekrényből és nekem adta. Hazafele a vonaton a Sale e Pepe novemberi számát lapozgattam és több oldalon behajtottam a sarkokat. Van egy gnocchi recept és volt ez a buci, na meg korábban találtam egy kenyér és egy crostata receptet is, de annyira már nem futja a nálam lévő mennyiségből, úgyhogy fel kell majd állítanom magamban egy prioritási sorrendet, hogy melyik legyen az az étel, amelyik elkészül. A buci már tutira megvan. Nagyon finom, kicsit talán kesernyés ízű kenyérkék lettek, amik totálisan jól illettek az ecetes - kissé édeskés -, hagymás szalámihoz (recept nem sokára). 


Hozzávalók 8 db-hoz:


400 g liszt, 250 g gesztenyeliszt, 30 g friss élesztő, 1 ek. keserű kakaó, 1 tk. só, 2 ek. olvasztott vaj, 2 dl víz, 1 ek. méz

Elkészítés:

  • 1 dl langyos vízben keverjük el az 1 evőkanál mézet és morzsoljuk bele az élesztőt. Tegyük meleg helyre és futtassuk fel.
  • Egy nagy tálba szitáljuk bele a liszteket, a kakaót és a sót, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, a maradék vizet és az olvasztott vajat. Dagasszunk ruganyos és selymes tésztát. Takarjuk le és meleg helyen hagyjuk a kétszeresére kelni. 
  • Ha a tészta a duplájára nőtt, gyúrjuk át még egyszer és ismét kelesszük a kétszeresére.
  • Borítsuk ki a tésztát enyhén lisztezett felületre (én nem is liszteztem, mert abszolút nem ragadt), majd osszuk 8 részre, formázzunk belőlük "gesztenyéket", nyomjuk a bucik alját sima lisztbe.
  • Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe őket, és meleg helyen kelesszük duplájára. 
  • Toljuk 40 percre 180°-ra előmelegített sütőbe.

7 megjegyzés:

Nelli írta...

Kíváncsi lennék az ízére!Érdekes ízvilág lehet!Érezni a gesztenyeízt?

Dia írta...

Mikor lehet menni kóstolóra? :)

Judyt írta...

Ahogy először olvastam a bejegyzésben a gesztenyelisztet, rögtön egy gnoccival kezdtem összekötni :)) Remélem az a recept is megjelenik nálad egyszer ;) Guszták a bucik!

Reni írta...

Hmm... annyira nem érezni a gesztenyeízt, inkább valami olyasmit, amit eddig nem ismertél (legalábbis annak, aki eddig még nem próbálta ezt a lisztet). Kicsit kesernyés, kicsit diós, kicsit testesebb liszt.

Dia, szerinted van még belőle? :D

Judyt, lesz-lesz recept. :)

chriesi írta...

Meseszépek! Már alig várom, hogy megsüssem!

Reni írta...

Készülj fel rá, hogy elég tömött kis tésztája van, úgyhogy tutira kell mellé valami szaftos, valami ital, vagy jó vastagon vaj :)

Csibe írta...

Guszta kis bucik! :)