2011. november 13., vasárnap

Frico con patate


Egy dologra rájöttem. Akárhányszor járok Olaszországban, bármelyik területen, gyakorlatilag mind-mind magával tud ragadni. Mindegyik régiónak megvannak a maga természeti csodái és a gasztronómiai hagyományai. Az észak-keleti fekvésű Friuli–Venezia Giulia északon Ausztriával, keleten Szlovéniával, délen a Velencei-öböllel, nyugaton Veneto régióval határos. Saját, hivatalosan is elfogadott nyelvet, a rétóromán eredetű friuli nyelvet (la lenghe furlane) beszélik. Friuli Székhelye Trieszt, de itt található többek között Udine is. A terület csaknem felét helyvidék képezi, azonban a tengerparti rész sem elhanyagolható. Turista- (pl. Bibione, Lignano) és halászati központ is (pl. Marano) egyben. A gasztronómia épp ebből a geológiai változatosságból adódóan is nagyon sokszínű, hiszen asztalra kerül itt "szőrőstül-bőrőstül" a sertés, a halak, zöldségek, SAJTOK. A régióban található San Daniele, ahonnan a híres (nekem még a pármainál is jobban bejövő) sonka származik, innen ered a grappa és itt van a hazája a híres Montasio, illetve Latteria sajtnak. A tradíciókat hűen őrzik, szeretik és büszkék a "hazaira". 


A Montasio az alpesi sajtok közé tartozik, amelyet konzorcium véd, tehát meghatározták, hogy mely területen legelő tehenek tejéből készülhet a sajt. Kb. 1200 körül készítették el az első gurigát, azóta töretlen a sikere. Kizárólag tehéntejből készülhet ez a félkemény, zsíros sajt, amelyet legalább 60 napig érlelnek. Különböző érési fokozatai vannak:
60 napos - friss
4 hónapos - félig érett
10 hónapos - fűszeres
18 hónapos - "stravecchio" - extra fűszeres, nagyon érett, pikáns sajt
A Montasio minél érettebb, annál vastagabb és szárazabb lesz a héja és a sajt tészta is keményedik, szemcsés lesz és omlós. Ezen az oldalon még többet olvashatunk róla.


Frico con patate

Hozzávalók: 
3 szem krumpli, 350 g montasio, 1 fej hagyma, 1 ek. vaj, só, bors

Elkészítés:
A hagymát vágjuk vékony szeletekre, majd dobjuk egy forró, tapadásmentes serpenyőbe a vaj társaságában. Pároljuk meg a hagymát.
Közben tisztítsuk meg és vágjuk apró kockára (vagy reszeljük le) a burgonyát, majd adjuk ezt is a hagymához. Kb. negyed óra alatt pirítsuk meg a krumplit. 
A sajtnak vágjuk le a héját, majd a tésztáját vágjuk apró kockákra (vagy reszeljük le) és adjuk a pirult hagymás krumplihoz.
Sózzuk, borsozzuk, majd folyamatos kevergetés mellett (amíg el nem olvad az összes sajt és egy egybefüggő masszát nem kapunk), kb. 15 perc alatt süssük aranybarnára a fricot.


6 megjegyzés:

Oxana írta...

Hello Renata,
beautiful photos and beautiful recipe! Bravissima:))

Oxana írta...

P.S. I live in Gorizia;)

pips írta...

Renata, I really like Montasio, too! I always buy it at the supermarket :) And your recipe must be delicious...

chriesi írta...

Amilyen egyszerű annyira finom lehet! A San Daniele sonka pedig szerintem is simán veri a pármait! :)

Gabah írta...

Ciao Reni! Che belle foto! Sei stata di nuovo bravissima$
Il frico è uno dei miei piatti preferiti!
p.s. Abito a Rivignano, 35 km da San Daniele...;-DDD

Reni írta...

Hey Girls!

Thank you for the nice comments and for the visiting. Still I have a little of Montasio at home.... :)

Noémi, ugye? Örülök, hogy nem csak én gondolom így (jó valószínűleg még sok-sok gasztromán érez így)

Gabó :))