Csokis cantuccini és könyvajánló



Udine utcáin sétálgatva kutattunk a könyvesboltok után és mindenhol alaposan átböngésztük a szakácskönyv kínálatot. Sigrid könyvére már régóta fájt a fogam és az első boltnál szembe is jött velem. Ráadásul le voltak árazva a gasztronómiai könyvek. Legalábbis egy részük. Lényeg, a lényeg, hogy ez a könyv bekerült a kosaramba és megvettem. A könyv szerzője egy népszerű gasztroblogot is ír, az "Il cavotello di bruxelles"-t.

A könyv nekem nagyon-nagyon tetszik. Csaknem 180 recept, gyönyörűen, letisztultan fotózva, mindenféle giccs nélkül. Szép.
Csupa-csupa jó ötlet, az otthon elkészíthető, majd ajándékozható ételekről, finomságokról. Nagyon tetszik, hogy eléggé nemzetközi a téma, sokféle ország jellegzetes édességeit meg lehet találni benne.

A fejezetek: (nagyjából, mert azért nem vagyok egy olasz zseni)
Hétköznapi kekszek (kekszek a nagyvilágból)
Csokoládé (mindenféle csokoládés finomság)
Fehér karácsony
Tuttifrutti
Happy hour (sós finomságok, chips és egyéb készételek helyett)
Édes lekvárok, kencék, krémek
Sós pástétomok, sajtgolyók, levesek, rilette-k
Fűszerkeverékek, szószok, marinádok és mártások házilag
Italok

Mindegyik fejezet végén (ajándék)csomagolási tippekket is találhatunk.

Ez a cantuccini recept is az ő könyvéből származik.


A cantuccinit amúgy nagyon szeretem. A klasszikus recept persze verhetetlen, de azért ezek az ilyen-olyan módon ízesített fajták is eléggé bejönnek. Millióféleképpen lehet variálni, akár sós változatot is készíthetünk (milyen jó lenne már aszalt paradicsommal, tökmaggal stb.). 


Hozzávalók (kb. 45-50 db-hoz)
  • 300 g liszt
  • 150 g cukor
  • 3 tojás
  • 100 g tejcsokoládé
  • 50 g aszalt gyümölcs (most ananász)
  • 50 g fenyőmag (vagy mandula, dió stb.)
  • 2 ek. kakaó
  • 1 tk. sütőpor
  • csipet só
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai / 1 ek. vaníliakivonat 


Elkészítés:
  • Keverjük össze a lisztet, a sütőport, a kakaót, a magvakat és az aszalt gyümölcsöt. 
  • Olvasszuk fel gőz fölött a csokoládét.
  • A tojásokat verjük fehéredésig a cukorral, vaníliával és a csipet sóval, majd forgassuk bele a csokit, illetve a lisztes keveréket.
  • Osszuk a masszát 3 részre (eléggé ragadni fog, nagyon picit meglisztezhetjük), formázzunk belőle 2 cm magas, 5-6 cm széles rudakat. 
  • Helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsibe és toljuk be 180°-ra 25 percre. Ezután vegyük ki, vágjuk fel a rudakat ujjnyi vastag szeletekre, majd tegyük vissza 150°-os sütőbe 30 percre.

Megjegyzések

  1. Szia!
    Még sosem ettem ilyen süteményt, és most elkészítettem a receptedet pontosan követve. Az a kérdésem, hogy kőkeménynek kell lennie? Ízre nagyon finom, csak a fogunk is bírja! :)

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Igen, ennek elég keménynek kell lennie, eredetileg (desszert)borba szokták mártogatni, de én tejbe/kakaóba/tejeskávéba :) vagy magában ropogtatom :)

    VálaszTörlés
  3. Oké, köszi a receptet és a választ! Ki fogom próbálni valamilyen folyadékkal is!

    VálaszTörlés
  4. Hihi, a toszkán barátnőmnek, Giulia-nak megvan ez a szakácskönyve. Épp október végén járt a kezemben, amikor megmutatta nekem, meg Sigfrid másik könyvét is, amelyben nagy meglepetésemre Giuseppe is benne volt! :)

    Szép könyvet készített, Donna Hay stílusban!

    VálaszTörlés
  5. Ezt ki kell próbálnom! Nagyon jól néz ki!

    VálaszTörlés
  6. Én is elkészítettem a sütit, nagyon ízlik! Kávéba és teába mártogatva, vagy csak úgy ropogtatni, nagyon jó!
    Köszi, hogy megosztottad velünk is a receptet!
    Nagyon tetszenek a fotóid is.

    VálaszTörlés
  7. Próbáljátok ki bátran és variáljátok az ízesítéseket! :-)

    Zita, én sejtettem, hogy ismerik egymást, mert Giuseppe honlapján Kriszta képei mellett Sigrid bogyós és olajos fotói vannak. :-)

    VálaszTörlés
  8. Sigrid rajongò vagyok èn is, szeretem
    a konyveit, nagyon szèpek!Egy jò pàr
    receptet 'màsoltam'a konyveibol!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése