2011. szeptember 8., csütörtök

Sült paprikakrémleves


Ma olyan csúnya időjárásra ébredtem, amire nagyon nem szeretek. Szürke ég, eső... vége a nyárnak? Különösen fájlalom, mert bíztam benne, hogy kicsit kitolódik majd a kedvenc évszakom, de nem, az ősz szinte percre pontosan itt van. Különösebb baj nem is lenne ezzel, ha a munkán kívül picit "nyarazni" is tudtam volna. Nem baj, legalább azzal foglalkoztam, amit imádok! :)
Mostanában rám telepedett a lapzárták miatt is az őszi hangulat, mert ugye ott jó előre dolgozunk, úgyhogy nem is tudom miért lep ez meg ennyire? :)

Már egy ideje ott vártak ezek a paprikák a hűtőmben, tegnap végre szántam rá egy órát (ebből az effektív főzéssel töltött idő kb. 5 perc) és elkészült a leves. Most azt hiszem ez a kedvencem. A fő inspirációt a 67-ben szereztem, de ott nem kérdeztem meg a receptet, gondoltam majd improvizálok én itthon valamit. Nagyon finom hidegen és melegen is, tehát abszolút tervezhető az ilyen hűvös és a melegebb napokra is.


Isteni illata volt a paprikának, amikor a sütőben elkezdett pirulni (azaz feketedni és én grill fokozaton sütöttem) a héja... a grillen, faszénen sütés egy egészen más arcát mutatja meg a paprikának, mint amit a nyers fogyasztással tapasztalunk. Próbáljátok ki, ha eddig még nem tettétek! A sült paprikából csodás salátát készíthetünk, nagyon jó feltétként szolgálhat bruschetta-ra, vagy különböző tésztákra.

Hozzávalók 2 főre:
  • 6 db piros húsú paprika (én 3 db pritamint és 3 db kápiát használtam)
  • 2 dl tejszín
  • 4 dl húsleves
  • 1 kis fej lilahagyma
  • 2 ujjnyi friss gyömbér
  • frissen őrölt bors, koriander
  • 3-4 szelet száraz kenyér
  • 2 marék mandulapehely
  • 1 ek. vaj
  • olívaolaj


Elkészítés:
  • A paprikákat tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe és grill fokozaton, 200°-on süssük 30-40 percig (akinek nincs grill fokozata az sem baj, max picit tovább tart, de sütheti magasabb hőfokon is stb, vagy ott a faszenes grill lehetősége, de a gázrózsákon is megpiríthatjuk). 
  • Ha a paprika megsült, vegyük ki a sütőből, fedjük le alufóliával pár percre, majd húzzuk le a héját és szedjük ki a magjait.
  • Közben kevés olívaolajon pirítsuk meg a finomra vágott hagymát és lereszelt gyömbért. Ehhez adjuk hozzá a paprika húsát, fűszerezzük sóval, borssal és őrölt koriandermaggal és forraljunk egyet rajta. Turmixoljuk le, kenjük át egy konyhai szűrőn, tegyük vissza alacsony lángon a tűzhelyre, majd folyamatos keverés mellett,  adjuk hozzá a szobahőmérsékletű tejszínt.
  • A krutonhoz vágjuk a kenyeret 1x1 cm-es kockákra, majd az egy evőkanál vaj és olívaolaj keverékén, egy kis őrölt koriandermag és a mandulapehely társaságában pirítsuk meg.
  • A levest kanalazzuk tálakba, szórjunk rá a mandulás krutonból, locsoljuk meg kevés olívaolajjal és gyorsan együk meg! :)

13 megjegyzés:

Névtelen írta...

Isteni ez a leves, de már régen szerettem volna Neked szólni, hogy borzasztó lassan és rosszul töltődik az oldalad, legalább egy perc,amíg minden láthatóvá válik.Nem vagyok szakértő,nem tudom az okát, de Te biztosan,szerintem ha tudsz javítani,érdemes lenne,nagyon klassz a tartalom,szeretek ide jönni, de olyan nyögve-nyelős az eleje....

Reni írta...

Igen, ezt már többen is jelezték, de sajnos nem tudtuk megfejteni az okát, mert a képek sem nagy méretűek (vannak blogok, ahol sokkal nagyobb méretben vannak a fotók, nálam a legnagyobb is általában 450 kb) és beépülő flash modulok sem nagyon vannak :/ Lehet csinálok majd egy új sablont, aztán kiderül, de egyelőre nekem is rejtély :(

Reni írta...

Leszedtem a blog alján található flickr alkalmazást, hátha az lassította be. Ha nem, akkor továbbra is talány.

Petra írta...

Nekem is volt ilyen es sok mas problemam, amig a Blogger-en voltam...

Nagy Kati írta...

De jó ez a leves!
A nyarat még ne temesd, lesz itt még jó idő! (a csillagászati ősz szept.23-án kezdődik) :)

chriesi írta...

Klassz ez a leves és a színe is gyönyörű!

Foodafok írta...

Csodás leves. Nagyon tetszik.

Névtelen írta...

Szia Reni!

Ha ez segít: az otthoni gépemen linux van, és azon iszonyat lassan töltődik be az oldalad (más blogé nem, pedig sok a fotó azokon, amiket nézegetek), ha viszont a melóhelyi windows-t használom, jön rendes tempóban. Talán valami ilyen gond lehet, hogy nem minden op.rendszerre passzol az oldal...
A levesrecept pedig szuper!
Üdv, Zsófi

Eszter írta...

Én is rácuppantam mostanában a sült paprikából készült ételekre. Legutóbb egy finom szendvicskrémet készítettem. Most kapóra jött ez a mesés recept, mert csak pépes ételeken élek átmenetileg.

Reni írta...

Nahát! Visszatért az élet a blogra! Mindenki megjött a nyaralásról, visszazökkent a hétköznapokba, így majd megint többen olvassák a blogot! :)

A következő recept házi ketchup lesz, aztán utána egy csodás írós süti :]

Szóval oprendszer függő? Hát ja, nem tudom... Amúgy az a vicc, hogy ez egy teljesen minimal sablon, nem nyúltam bele, úgy ahogy van a blogger sablonszerkesztőjében készült.

A levest próbáljátok ki, isteni! :))

manzanasrojasr írta...

It looks delicious!

Névtelen írta...

Reni! Az én gépemen Windows van (és volt eddig is), mégis, mióta a blogodat olvasom (kb. egy éve), ez a krémleves recept az első, amit a fotókkal együtt(!) gond nélkül tudok megnézni/görgetni. Örülök neki, végre! A bloghoz gratulálok! veni

Névtelen írta...

MOST minden rendben,de érdekes, hogy eddig senki nem szólt...amúgy már megszoktam, hogy mindig én vagyok a "pionír".MIÉRT vagyunk mi magyarok ilyen birkák????Miért nem szólunk, ahogy most olvasom, persze hogy másnál is ez volt, de ŐK miért nem szóltak???????????????????????????szóval a leves csodás, az oldal isteni, minden nap jövök, DE CICA mikor lesz?